1. El Departament d’Acció Climàtica donarà suport a la participació de més de 200 cellers catalans a la Barcelona Wine Week, la fira sectorial més important del sud d’Europa
  2. L'INCAVI organitza dos tasts per donar a conèixer tant la diversitat i qualitat dels vins catalans, amb la sessió ‘Grans vins catalans vinificats amb eines locals’, com la seva projecció internacional, amb l’activitat ‘Una mirada internacional als vins catalans’
  3. El sector escenificarà la seva projecció internacional amb una foto de família, el dia de la inauguració, amb la participació de les DO, cellers i institucions
WW 2023
Un moment de la Wine Week del 2023
{"name":"2024/01/31/13/11/508359aa-8c03-464b-87ca-780e26886ccb.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":325884}

Prop de 300 cellers catalans mostraran el potencial del sector vitivinícola català a la Barcelona Wine Week, la primera gran cita internacional del sector i una de les més importants del sud d’Europa, que celebra la quarta edició del certamen a Barcelona del 5 al 7 de febrer a Fira Barcelona, al recinte de Montjuïc.

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, es donarà suport a la participació de més de 200 cellers de diferents denominacions d’origen catalanes a través de la marca agroalimentària ‘Catalunya, on el vi és cultura’.

La Barcelona Wine Week pretén posicionar-se com un esdeveniment clau i referent en la promoció de la comercialització i internacionalització del sector. Es tracta d’una fira en ple creixement i en l’edició d’enguany comptarà amb més de 900 empreses expositores (un 15% més que en la darrera edició) i l’assistència prevista de més de 20.000 visitants professionals, entre ells, 650 grans compradors i importadors de mercats estratègics com els Estats Units, Alemanya, Canadà, Països Baixos, Xina o el Regne Unit. L’organització calcula que durant l’esdeveniment se celebraran més d’11.400 reunions comercials amb les empreses expositores.

Les tendències en sostenibilitat, enoturisme i innovació seran protagonistes en les ponències i activitats que s’han organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week, amb la presència destacada de professionals de reconegut prestigi sobre temàtiques vinculades principalment als terrers, a l'autenticitat dels vins i a les noves tendències com la digitalització.

Tastos amb el vi català com a protagonista

En el marc de la quarta edició de la Barcelona Wine Week, l’INCAVI organitza dues sessions. Per una banda, ‘Grans vins catalans vinificats amb eines locals’, una sessió de tast presentada per la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, i que conduirà el sommelier Ferran Centelles qui ha organitzat unes parelles de tast entre productors d’un material de vinificació i l’elaborador d’un vi representatiu d’aquest element. Així, s’establiran parelles de tast, per trobar l’empremta que deixen en el vi aquells materials locals de Catalunya com la ceràmica, la fusta de castanyer, el suro o el ciment, entre d’altres. La cita tindrà lloc a la Sala Príncep, dimarts 6 de febrer a les 18:00h.

L’altre tast serà dimecres, 7 de febrer a les 10:30, també a la Sala Príncep, i porta per títol ‘Una mirada internacional als vins catalans’. En aquesta sessió, que comptarà amb la presentació de la directora general d’INCAVI, Alba Balcells, es tastaran 6 vins proposats per sommeliers d’arreu del món, amb titulacions de WSET. L’INCAVI és soci corporatiu d’aquest prestigiós programa formatiu internacional en vins WSET des del 2023 i fruit d’aquest acord s'està duent a terme una aposta important per promoure el coneixement del vi català: les varietats tradicionals, els territoris, i els climes i sòls més característics. En aquesta sessió, els sommeliers David Forer (Master of Wine), Ricardo Herrera, Xavier Pacheco, Teresa Cedenilla, Amaia Soto i la mateixa conductora de l’acte, Sílvia Culell, explicaran la seva tria i com veuen el vi català en el context internacional.

Foto de família #Jotriovicatalà

Amb l’objectiu de visibilitzar la creixent presència catalana a la BWW, el dia de la inauguració del certamen a les 14:15 h es durà a terme un brindis sota l’etiqueta #Jotriovicatalà. El novembre del 2023, l’INCAVI va presentar la campanya Catalunya, on el vi és cultura, una campanya de promoció del vi català, la més ambiciosa fins al moment. La campanya que s’emmarca en el full de ruta #HoritzóINCAVI2025, ha fet córrer per tot el territori (TV, ràdio, premsa i exterior) els principals atributs que defineixen el vi català, com ara qualitat, proximitat, tradició o riquesa paisatgística així com l’etiqueta #Jotriovicatalà.

La dona, cada cop més present en l’elaboració del vi

D’altra banda, l’INCAVI també dona suport al tast organitzat pel col·lectiu Dones del Vi que tindrà lloc el dimecres 7 a la tarda al Palau de Pedralbes amb la presència de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells. En l’esdeveniment, amb una afluència prevista de 350 persones, es podran tastar vins de prop de 50 cellers amb dones al capdavant, el 80% de les quals del nostre país.