- Quatre produccions catalanes formen part de la selecció de la 74a edició del Festival i més de 75 empreses catalanes assistiran a l’espai de mercat
- El 2023, el Departament de Cultura ha dedicat més de 50 milions a l’audiovisual, una xifra rècord
El Festival de Cinema de Berlín - Berlinalecelebra enguany la seva 74a edició, que tindrà lloc a la capital alemanya del 15 al 25 de febrer.Dos anys després del gran èxit internacional del cinema català, l’Os d’Or per Alcarràs (Vilaüt, Avalon, Elastica, KinoProduzioni) de Carla Simón, arriba una nova edició on l’audiovisual català també tindrà presència a la programació.
Quatre produccions s’estrenaran mundialment en reconegudes seccions del festival; un projecte en desenvolupament es presentarà al Co-ProductionMarket; quatre professionals i un projecte català participaran a Berlinale Talents i més de 75 empreses catalanes assistiran a l’espai de mercat, l’European Film Market.
Produccions catalanes seleccionades
A la secció Berlinale Panorama, es presentarà el llargmetratge Memorias de un cuerpo en llamas (Playlab Films, Substance Films), d’AntonellaSudasassiFurniss, un retrat del plaer i el desig a través de la memòria i la intimitat de tres dones de seixanta-cinc anys, que ha sigut beneficiària de la línia d'ajut del Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), per co-produccions minoritàries.
Per la seva banda, la directora suís-peruana KlaudiaReynicke competirà a GenerationKplus amb la seva pel·lícula Reinas (Inicia Films, Maretazo, Cine, Alva Film), també beneficiària de l’ajut per co-produccions minoritàries. La cinta és un coming-of-age familiar ambientat al Perú als anys noranta, que ha fet la seva estrena mundial a la darrera edició del Festival de Sundance.
I el curtmetratge català estarà present a Berlín amb Cura sana (ESCAC) de Lucía G. Romero, un film que també forma part del Shortcat 2024, el programa per a la promoció del curtmetratge català a escala internacional impulsat per Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura. Cura Sana, seleccionat a Generation 14plus, segueix la història de dues germanes en situació de violència domèstica.
Per últim, en el marc de BerlinaleForum es projectarà l’òpera prima d’Anna Cornudella, La hibernació humana (Japonica Films, Batiak Films), una ficció experimental que explora l’ésser humà i la seva condició animal, i que ha passat per laboratoris i mercats com Abycine WIP, Márgenes WIP o el Primer Test del REC.
Presència catalana en les activitats d’indústria
La indústria audiovisual catalana estarà present, un any més, a l’European Film Market (EFM), amb una delegació de més de 75 empreses del sector. Aquestes estaran acompanyades per Catalan Films, la marca d’internacionalització de l’audiovisual català del Departament de Cultura i la Catalunya Film Commission un servei de l’ICEC que té com a objectiu promocionar el territori català com a plató per a produccions audiovisuals i assessorar els professionals interessats en rodar a Catalunya i tindran a la seva disposició un estand (Gropius Bau C1) on poder dur a terme les seves activitats de negoci.
A més a més, dins de la programació del Co-ProductionMarket de l’EFM es presentarà el projecte Hold Time for Me, una coproducció entre Catalunya (Migranta Films), Alemanya (Seera Films) i Angola (Uika Filmes), dirigida per Fradique, que s’emmarcarà en la iniciativa Rotterdam – Berlinale Express.
D’altra banda, quatre professionals catalans, Queralt Pons, Toni Vidal Llorens, Ricard Sales i Mireia Vilanova, formaran part de la selecció de Berlinale Talents, el programa de desenvolupament del talent del festival. En aquest mateix espai, s’ha seleccionat el projecte Catorze de març(Contraria Media, AyheProductions), d’Alberto Gross, com a participant de l’Script Station, on podrà compartir i desenvolupar el seu guió.
Finalment i com a novetat, enguany també hi haurà presència catalana a l’EFM Startups, que celebra la seva desena edició amb una selecció d'empreses emergents innovadores relacionades amb el desenvolupament, la producció i la distribució audiovisual. Els directors i productors Anna Giralt i Jorge Caballero (Artefacto) presentaran la plataforma Roadmovie, una aplicació d'intel·ligència artificial que busca optimitzar i personalitzar els processos de finançament i desenvolupament de projectes.
Des de Catalan Films s'ha editat un llibret que recull la presència catalana en aquesta 74a edició.
L'audiovisual, eix de legislatura
L’audiovisual és un dels eixos del Departament de Cultura per aquesta legislatura. És prioritari impulsar-lo com a sector estratègic que crea imaginari, descriu paisatges, maneres de fer, crea referents, transmet la llengua i genera conversa i dinamitza l’economia. El 2023 el Departament de Cultura ha dedicat més de 50 milions al sector audiovisual. És la xifra més alta posada al servei de les empreses i els professionals de l’audiovisual en els darrers anys. Les línies de subvenció que gestiona l'ICEC cobreixen tota la cadena de valor de l’audiovisual, amb partides destinades, per exemple, al desenvolupament i a la coproducció. Aquest suport ha ajudat a visibilitzar i consolidar alguns dels valors pels quals destaca l’audiovisual català: el talent dels professionals, l’existència de centres de formació reconeguts internacionalment, el treball i compromís d'una indústria audiovisual potent, que beu d’una llarga tradició i que genera una enorme varietat de produccions, i la riquesa d’un nombre amplíssim de festivals que situen el país al mapa internacional.