1. El titular d’Empresa i Treball ha presidit l’acte ‘Oficis i professionals, oportunitats de projecció a les Terres de l’Ebre’, durant el qual s’han presentat els resultats de l’Estudi de les necessitats formatives del teixit productiu del Baix Ebre


El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent Ramió, ha presidit aquest dilluns l’acte ‘Oficis i professions, oportunitats de projecció a les Terres de l’Ebre’, impulsat per la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre i el Consell Comarcal del Baix Ebre i durant el qual s’han presentat els resultats de l’Estudi de les necessitats formatives del teixit productiu del Baix Ebre.


El conseller Torrent ha destacat durant la seva intervenció que el Govern considera la Formació Professional “una absoluta prioritat”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha explicat que “és una evidència que a més FP més competitivitat de les empreses, més generació de riquesa i més llocs de treball de qualitat”. Torrent també ha posat en valor que és “una política transversal del Govern, compartida per diferents departaments de la Generalitat i que s’ha traduït en més places formatives”.


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, ha apel·lat a la “corresponsabilitat” per garantir “personal format i perfils professionals que donin resposta a les necessitats de present i futur de les nostres empreses i puguem captar nova activitat econòmica a les Terres de l’Ebre”. Salvadó ha recordat que s’hi està treballant des de la Taula per a l’impuls de la Formació Professional a les Terres de l’Ebre. “Hem de poder dissenyar una oferta de formació professional alineada per cobrir els perfils que es necessiten”, ha assegurat el delegat del Govern, remarcant també que “tenim una tasca d’orientació important a desenvolupar, perquè també necessitem que els joves de les Terres de l’Ebre es vulguin formar en allò que les empreses demanden”.


“Adaptar-se als canvis que presenta el mercat laboral és clau, així com seguir de ben a prop els avanços tecnològics per adaptar-ne la formació”, ha exposat el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Toni Gilabert Rodríguez, destacant que “la formació ha d’estar en constant revisió per donar resposta a les empreses i a les persones, per complir amb la seua funció formativa, però també amb la realitat laboral que tenim”.



Les necessitats formatives del teixit productiu del Baix Ebre


L’estudi de necessitats formatives del teixit productiu de la comarca del Baix Ebre amb més necessitats de contractació, encarregat a la consultora Daleph i que ha enquestat 145 empreses principalment del Baix Ebre, ha identificat, en primer lloc, les necessitats formatives dels sectors productius principals de la comarca, així com els perfils ocupacionals prioritaris que demanda cada secció econòmica estudiada. En segon lloc, s’ha focalitzat també en saber els reptes, palanques i obstacles principals que té cada sector principal, actualment, en matèria de formació i contractació per, així, reestructurar les opcions educatives per aportar solucions i que el mercat empresarial absorbeixi l’alumnat que ja està preparat per a treballar. En tercer lloc, l’estudi ha estat el punt de partida per elaborar un pla d’acció que permeti plasmar l’anàlisi extreta en accions concretes dins del sector formatiu, entre el teixit empresarial i l’administració pública.


En aquest sentit, segons l’estudi, l’agricultura, la indústria manufacturera, la construcció, el comerç, i l’hostaleria són els cinc sectors amb més contractació i demanda de perfils al Baix Ebre. L’estudi identifica 56 perfils prioritaris i amb necessitats formatives, els quals gaudeixen d’àmplia cobertura pel que fa a l’oferta formativa actual tot i que recomana revisar-ho i actualitzar-ho.


Els resultats de l’estudi queden plasmats en les actuacions previstes en el pla d’acció 2024-2028 de l’ens supramunicipal. Així, es farà imprescindible el foment de la comunicació i l’impuls dels vincles entre administració pública, les empreses i els centres de formació, l’anomenada concertació territorial. És imprescindible, també, alinear l’oferta formativa amb les necessitats de les empreses, i per això se’n reforçarà i reestructurarà el teixit educatiu. La transformació digital i la transició energètica són aspectes a incorporar per a modernitzar-ne els sectors productius de les Terres de l’Ebre, així com dotar de transversalitat l’alumnat per garantir-ne la sortida laboral, ja que és un dels punts que les empreses troben a faltar. De l’estudi també se’n pot extreure el paper clau que juga l’administració com a òrgan coordinador i de suport per atendre les qüestions formatives i empresarials però també les socials, com les situacions de vulnerabilitat, biaixos de gènere o assegurar la salut organitzativa de les empreses i la salut emocional de les persones.


“Estem en una bona dinàmica quant a les implantacions de les empreses al territori i és necessari treballar conjuntament, per això, el pla d’acció que hem elaborat ens ajudarà a adaptar el teixit formatiu de la regió amb les demandes del sector empresarial”, ha conclòs el president del Consell Comarcal del Baix Ebre.


La jornada, amb l’assistència de més de 150 persones entre representants institucionals i del teixit socioeconòmic de les Terres de l’Ebre, ha comptat també amb dinàmiques amb grups de treball, en el marc de la II Conferència Estratègica del Baix Ebre.



5 febrer 2024