Fons Selecta

El Departament de Recerca i Universitats contribueix a la digitalització i catalogació dels manuscrits de Josep Pla a l'editorial Selecta

query_builder   7 febrer 2024 16:00

event_note Nota de premsa

El Departament de Recerca i Universitats contribueix a la digitalització i catalogació dels manuscrits de Josep Pla a l'editorial Selecta

  1. Més de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació corresponents a manuscrits i mecanoscrits
  2. Conseller Nadal: “El projecte afavorirà la recerca sobre l’obra de l’escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània”


Fons Selecta{"name":"2024/02/07/13/51/bc5f87e0-62af-44b3-a625-688adb19e375.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":59939}

El Departament de Recerca i Universitats ha contribuït amb el seu suport a la Fundació Josep Pla a la digitalització i catalogació del fons de manuscrits de l’escriptor empordanès a l’editorial Selecta, amb la qual Pla va mantenir una estreta col·laboració entre el 1946 i el 1962. En total, més de trenta lligalls i 19.224 pàgines de documentació corresponents a manuscrits i mecanoscrits fruit de la important relació que l’escriptor va establir amb l’editorial i el seu editor, Josep M. Cruzet.

Per al conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, que va presidir l’acte de cessió d’aquest material a la Fundació Josep Pla, el projecte “afavorirà la recerca sobre l’obra de l’escriptor i sobre la literatura i la història catalana contemporània”.

El procés de catalogació ha comptat amb la col·laboració d’estudiants de grau de Llengua i literatura Catalanes de la Universitat de Girona (UdG) i professionals graduats, assessorats i supervisats per Xavier Pla, màxim especialista de l’obra de Pla, i Francesc Montero i Marta Vergés, responsables del Centre Documental de la Fundació Josep Pla.

Per al director de la Fundació Josep Pla, Francesc Montero Aulet, “el fons de manuscrits de Josep Pla és un fons de primer ordre per al coneixement no només de l’obra de l’escriptor sinó també del conjunt de la literatura catalana del segle XX”.

El president de la Diputació de Girona i del Patronat de la Fundació Josep Pla, Miquel Noguer, ha destacat al seu torn que "ens trobem davant la cessió més rellevant pel que fa a l’obra de Josep Pla des de la donació dels manuscrits de l’Obra Completa de Destino a principis dels anys noranta. És un pas més en la conservació del nostre patrimoni literari i de la nostra cultura".

La catalogació facilitarà la feina de les persones investigadores interessades en l’obra de l’escriptor, ja que indica clarament la correspondència entre el manuscrit i el text publicat, possibilitant un acarament sistemàtic. A partir d’aquesta catalogació, es poden abordar edicions crítiques i genètiques de l’obra de Pla i estudis específics no només d’aquesta, sinó també d’història contemporània, d’història de l’edició i dels estudis culturals en general.

En aquest sentit, la culminació de la catalogació i digitalització completa és l’embrió de futurs projectes de recerca a través de l’estudi i explotació dels materials del fons; així com d’iniciatives editorials en forma de reedicions. Alhora, el projecte posa a disposició del públic uns materials originals corresponents a un període crucial de la producció de Josep Pla, permetent així observar de primera mà els textos autògrafs del prosista més important de la literatura catalana del segle XX.

Primers resultats

El procés de catalogació ha permès identificar eventuals materials inèdits o particularitats dels volums susceptibles de ser investigades per especialistes, com per exemple el canvis menors detectats en volums com Els pagesos o Les hores, relatius a alguns capítols que no consten als volums publicats, canvis de títol (Nocturn de primavera, originalment Nocturn de maig). També revelen la llengua original de l’autor, prèvia correcció de l’editorial, fet que testimonia aspectes lingüístics, lèxics i ortogràfics de la prosa original i particular de Pla.

En aquest aspecte, cal destacar que els materials catalogats són originals previs a la censura, amb la qual cosa la documentació cedida podrà aportar molta informació sobre l’obra de Pla, i com l’autor s’enfrontava al context de repressió imposada per la dictadura franquista.

Material catalogat i digitalitzat

El material més rellevant és el format pels manuscrits i mecanoscrits originals de l’escriptor. Hi consten manuscrits de textos com 'Contraban', 'Les hores', 'Girona, un llibre de records', 'Cartes d'Itàlia', 'Nocturn de primavera', 'Pa i raïm', 'Les illes', 'Llagosta i pollastre' o 'Week-end d'estiu a New York', que no s'havien pogut veure fins ara, i que podran ser posats a disposició d'estudiosos i lectors de l'obra de Pla.

Els originals manuscrits d’aquestes obres es trobaven en mans dels descendents de l’editor Josep M. Cruzet i, a inicis del 2023, es va gestionar la cessió dels materials a la Fundació Josep Pla amb l’objectiu que la comunitat de lectors i, especialment, personal investigador, puguin accedir al seu contingut i aprofundir així en el coneixement de l’obra de Pla i, més concretament, en els seus processos d’escriptura.

La catalogació completa dels materials del Fons Selecta. Col·lecció Cruzet/Borràs es troba disponible al web https://fundaciojoseppla.cat/centre-de-documentacio/fons-selecta/

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined