• La nova reglamentació, pionera a Europa, respon al mandat del Pla Estratègic de Turisme (2005-2010) de millora, racionalització, modernització i simplificació de la normativa turística vigent a Catalunya, com a factor clau de garantia de competitivitat del sector i enfortiment de la destinació Catalunya.
  • El nou decret d’allotjaments turístics sintetitza en un únic text l’ordenació vigent en 8 decrets i 5 ordres existents, promulgades als anys 80 i 90 i que presentaven cert grau d’obsolescència. La nova reglamentació confereix majors garanties per l’usuari, més facilitats pels empresaris i enforteix la destinació turística “Catalunya”.
  • El decret simplifica els processos per obrir nous establiments, redueix els tràmits i la documentació a presentar davant l’Administració. Defineix legalment, per primer cop, el concepte de servei turístic i estableix el marc de la comercialització electrònica de l’oferta dels establiments.
  • La nova normativa introdueix paràmetres de qualitat en les estrelles dels establiments hotelers vinculats als serveis que s’hi presten, més enllà d’aspectes físics o mètrics. El nou decret adequa els establiments de càmping a les noves tendències del mercat sense alterar-ne la seva naturalesa i atorga a la modalitat factors de viabilitat tècnica i econòmica dels establiments existents i futurs. El sector del turisme rural es veu beneficiat per la millora de la reglamentació comuna a tots els establiments d’allotjament i integra en el nou decret tota la regulació específica de la modalitat continguda en la recent regulació de 2006.
 
 El  Govern de la Generalitat ha aprovat avui l’actualització del decret que regula els establiments d’allotjament turístic. Aquesta nova reglamentació, que és pionera a Europa, té per objectiu la millora, racionalització, modernització i simplificació de la normativa turística vigent a Catalunya, com a factor clau de garantia de competitivitat del sector i enfortiment de la destinació Catalunya.  El Decret s’ha consensuat amb el sector, des del 2007 que es treballa en l’actualització d’aquesta normativa, i s’aprova en compliment del Pla Estratègic de Turisme (2005-2010) impulsat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa.
 
 
Aquest nou Decret d’allotjaments turístics regula, per primera vegada, en un únic text tots els establiments d’allotjament turístic, derogant 8 Decrets i 5 Ordres, moltes de quals eren normatives dels anys 80 i 90, ja obsoletes. La normativa ofereix més garanties i seguretat jurídica  a usuaris i operadors i enforteix l’entorn competitiu de la destinació “Catalunya”. D’altra banda, aquesta normativa no té caràcter retroactiu, afecta aquells allotjaments de nova creació o els establiments turístics existents que ampliïn els serveis que ja ofereixen.
 
Es fa un pas endavant per assolir un model de finestreta única, la nova normativa redueix a la meitat les gestions que el sector ha de fer per donar d’alta un allotjament. Suposa també l’actualització de les condicions de contractació i comercialització, d’acord amb els nous sistemes de pagament electrònic i digital i els nous paràmetres de comercialització electrònica del productes i serveis. Recull també la col·laboració entre Generalitat i els Ajuntaments en l’habilitació, inscripció i control administratiu dels establiments.
 
El Decret contempla també novetats en la regulació de cada modalitat d’establiment.
 
Respecte a establiments hotelers, destaquen els nous paràmetres de categorització d’hotels: s’introdueixen paràmetres de qualitat del servei més enllà d’aspectes físics o mètrics i s’enriqueixen els requisits pe obtenir les categories diverses. Es crea una nova categoria de 4*Superior.
 
Es manté el concepte d’establiment d’apartaments turístics exclusivament per aquells edificis sencers o conjunts continus d’unitats d’allotjament (apartament) que es gestionen amb lògica de servei turístic (no confondre amb els habitatges d’ús turístic, regulats via Llei del dret a l’habitatge i el seu decret específic publicat aquest mateix mes).
 
S’augmenta el marge d’ocupació màxima de bungalows i equivalents (tècnicament anomenats albergs fixes) i mòbil-homes (albergs semimòbils) en un càmping i es dota aquests establiments d’eines útils que els permeten diversificar el producte i augmentar la qualitat del seus serveis.
 
Principals novetats del nou Decret d’allotjaments turístics
 
Amb l’actualització d’aquest Decret d’Establiments d’allotjament turístic, s’ha modernitzat la normativa existent, que havia quedat obsoleta en relació a les actuals necessitats del sector turístic. La normativa presenta principalment les següents novetats:
 
  • Codificació de la normativa d’establiments d’allotjament turístic:
  • Un únic text regula tots els establiments d’allotjament turístic, derogant 8 Decrets i 5 Ordres, moltes de  les quals eren normatives dels anys 80 i 90.
  • Procediment d’inscripció i d’inici d’activitat.
  • El Decret aprofundeix en el procés de simplificació administrativa iniciat pel Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica. El Decret 106/2008 establia un procediment simplificat d’inscripció al Registre de Turisme de Catalunya (RTC) apartat del procediment d’obtenció del permís municipal.
  • El nou Decret estableix que és en el mateix procediment d’habilitació municipal que s’inicia el procediment d’inscripció a l’RTC, de manera que la persona titular només ha d’acudir a l’òrgan municipal o el que faci la funció de “finestreta única” i presentar-hi la corresponent “declaració responsable”, d’acord amb la voluntat de la Directiva 2006/123/CE relativa als serveis en el mercat interior, d’eliminar tràmits que dificultaven als prestadors de serveis turístics l’inici i el desenvolupament de la seva activitat.
  • El control d’adequació a la normativa turística es fa amb posterioritat a l’habilitació de l’activitat.
  • Consolida l’autoclassificació per part de la persona titular.
  • Preveu la necessària col·laboració interadministrativa entre la Generalitat de Catalunya i els Ajuntaments (art. 6) en el procediment d’habilitació, inscripció i control administratiu de l’establiment.

Disposicions comunes: El Decret té un tronc comú, aplicable a tots els establiments d’allotjament turístic, que contempla:
  • La definició de servei turístic, com a eina essencial per combatre la competència deslleial.
  • Procés d’inscripció dels establiment al registre de Turisme de Catalunya: es redueixen les càrregues administratives sobre l’empresari per legalitzar l’activitat turística..
  • Es recull l’informe previ d’adequació del projecte a la normativa turística, de caràcter voluntari, com a eina per facilitar a l’empresari la viabilitat tècnica turística del seu establiment.
  • Es recull el nou sistema voluntari de categorització d’establiments, d’aplicació en el turisme rural.
  • Reforça el principi d’autoritat dels titulars dels establiments en el manteniment de la convivència i gaudi pacífic de les seves instal·lacions.
  • Les condicions de contractació, fixant-se uns criteris comuns, d’acord amb els nous sistemes de contractació, mitjançant eines de pagament electrònic. 

Disposicions específiques: El Decret té una part específica segons les modalitats d’allotjaments:

Establiments hotelers
  • Definició de les unitats d’allotjament d’acord amb criteris del mercat i noves tendències de la demanda (habitació, apartament, estudi, suite i junior suite).
  • Reconeixement de l’especialitat de “turisme familiar” en establiments.
 
Major riquesa i complexitat en la identificació de les característiques i qualitat dels establiments hoteleres per cadascuna de les categories determinades:
 
  • Increment dels estàndards i nivells de dotació, mobiliari i equipament dels establiments per l’obtenció de les respectives categories.
  • Introducció de nous serveis d’atenció personal al client en els paràmetres de categorització dels establiments.
  • Incorporació de noves categories reconegudes “de facto” pel propi mercat i els comercialitzadors del producte (4 superior i Gran Luxe); en total 7.
  • Les pensions s’unifiquen en una única categoria. Exigència de bany petit en totes les seves habitacions.
  • Menor rigidesa dels barems de categorització exclusivament físics o mètrics i increment dels criteris de valoració global de les característiques i serveis de l’establiment incorporació de barems de qualitat
  • Eliminació de les dispenses singulars i articulació d’un sistema objectiu i reglat de compensació de m2/serveis pel supòsit de desajustos puntuals causats per condicionaments estructurals dels edificis on s’ubica l’establiment.

Apartaments turístics
  • Es recondueix el concepte exclusivament a aquells establiments d’accés públic i lliure concurrènciaformats per edificis o conjunts continus d’edificis integrats totalment per unitats d’allotjament (apartaments o estudis), no habitatges.
  • Als establiments d’apartaments turístics els són d’aplicació els requisits fixats per a la modalitat “Hotels-Apartament” amb l’excepció de l’obligatorietat de disposar de salons, zones comunes i serveis sanitaris en espais comuns.

Establiments de Càmping
  • Es defineixen per primer cop els albergs semimòbils.
  • Es preveu la possibilitat d’ampliació discontínua dels càmpings en terrenys no limítrofs als que ocupen, quan no ho puguin fer en els sòls immediatament limítrofs per motius d’inadequació urbanística, o de restricció d’ocupació de parts de la seva superfície a causa de l’aplicació de normatives sectorials (costes, carreteres, incendis, zona marítima terrestre, inundacions, etc).
  • Es permet un percentatge d’albergs fixos i semimòbils de fins al 50% de les unitats d’acampada.
  • Es modernitzen instal·lacions i serveis, com el servei d’internet, i se suprimeixen conceptes obsolets, com el de rentapeus.
  • Preveu que els càmpings existents o de nova implantació que es puguin veure afectats per restriccions o limitacions en l’activitat per aplicació de la normativa sectorial en matèria d’inundabilitat puguin proposar a l’Administració de la Generalitat plans d’emergència (alarma i evacuació) en aquesta matèria, per poder continuar amb la seva activitat.
  • S’actualitzen les previsions sobre tancament del perímetre de l’establiment. 
  • El percentatge de serveis higiènics es fixa en relació amb les unitats d’acampada que no disposen d’albergs fixos ni d’albergs semimòbils.
  • Determinats serveis deixen de ser obligatoris per al càmping si es troben en les seves proximitats, com supermercat/espai destinat a la venda de queviures o servei mèdic.

Establiments de turisme rural
  • D’acord amb la previsió de sistemes voluntaris de categorització i qualitat turística establerta a l’article 10 del Decret, s’ha treballat amb el sector i concretat els paràmetres de categorització voluntària dels establiments de turisme rural., actualment en fase d’implementació.
  • No hi ha canvis significatius en la seva regulació atesa la recent promulgació del Decret 313/2006, de 26 de juliol, que regula els establiments de turisme rural. La seva regulació s’integra pràcticament en la seva totalitat a la part especial del projecte de decret incorporant però la nova senyalització.
 
 
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Decret Establiments d'allotjament turístic

Decret Establiments d'allotjament turístic
PDF | 162