- La mostra es podrà visitar al vestíbul de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Girona fins el diumenge 18 de febrer.
En el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, que se celebra l’11 de febrer, aquesta setmana ha arribat al vestíbul de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de la Generalitat de Catalunya a Girona l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra”. La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració entre diverses institucions: l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’Institut de recerca Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC) i l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT).
La mostra, que té caràcter itinerant, té l’objectiu de donar a conèixer el treball de les dones en el camp de les Ciències de la Terra, fomentar l’interès per la ciència en les nenes i trencar estereotips de gènere.
Ho fa destacant la trajectòria de set científiques, referents en les seves especialitats, que han contribuït a l’avenç de les Ciències de la Terra en diferents disciplines. Aquestes dones, que la història ha deixat en un segon pla, van haver de lluitar per superar la desigualtat de gènere i així poder desenvolupar-se professionalment.
La mostra comença amb les desventures de Mary Anning a principis de segle XIX, també ens fa ser testimonis d'avenços revolucionaris al XX i acabem surant per l'espai de la mà de Kathryn Dwyer, ja al XXI.
Els perfils i les especialitats aplegats a GEAS són molt variats i no només es fan ressò de mèrits científics. Algunes de les protagonistes, com La Chata Campa, Carmina Virgili i Kathryn Dwyer, van ser dones amb una gran consciència social que van deixar una important empremta en la política de la seva època. Altres, com Florence Bascom o Mary Leakey, van atorgar una rellevància fonamental a la transmissió del coneixement a les futures generacions i, en particular, a les dones.
L’exposició arriba a l’OAC Girona de la mà del Departament de Territori, amb la col·laboració del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.
El director dels Serveis Territorials de Territori a Girona, Sergi Albrich, ha destacat que la mostra “posa en valor la important feina i els avenços que han aportat les dones científiques, en aquest cas en el camp de la geologia i les Ciències de la Terra, al llarg de la història i arreu del món”.
Per la seva banda, la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Marta Casacuberta, ha ressaltat que l’exposició “ajuda a conscienciar sobre la trajectòria destacada que han tingut les dones en el món de la ciència, una feina sovint invisibilitzada en un àmbit força masculinitzat” i ha celebrat que la iniciativa “és una eina més de sensibilització, que fa molta falta”, ha afegit.
L’exposició conté textos del llibre que porta el mateix nom escrit per Rosa María Mateos i Ana Ruiz Constán, de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC), i il·lustrat per la il·lustradora i ambientòloga, Nívola Uyá.