·És la xifra més elevada des de la constitució del Memorial Democràtic, ara fa 16 anys

·Hi podran optar ens locals, universitats públiques i privades, associacions, fundacions, empreses i particulars

El Memorial Democràtic destinarà enguany 580.000,00 euros del pressupost a subvencionar projectes que treballen, des de l’acció cívica, en la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica. Així ho ha aprovat la Junta de Govern del Memorial Democràtic aquest migdia. Es tracta d’una xifra històrica, la més alta d’ençà que es va fundar la institució el 2007. Si es compara amb anys anteriors, el 2023 es van destinar 300.000,00 euros i el 2022, 200.000,00 euros.

Aquesta inversió no només fomenta la innovació o el desenvolupament, sinó que també enforteix el patrimoni memorial del país i, en definitiva, ens apropa a una memòria democràtica sòlida i protegida”, ha valorat el director de la institució, Jordi Font Agulló.

L’objectiu del Memorial Democràtic és, amb aquesta dotació econòmica, donar suport a projectes relacionats amb el coneixement de la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil i les víctimes del conflicte per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, la repressió de la dictadura franquista, l’exili i la deportació, l’intent d’eliminar la llengua i la cultura catalanes, els valors i les accions de l’antifranquisme, així com totes les tradicions de la cultura democràtica.

D’altra banda, les candidatures han de presentar les propostes des d’una perspectiva científica i objectiva, que alhora estimuli la comprensió del temps present. Altrament, per a l’execució dels projectes, cal cercar i incloure fonts femenines, fer visibles les aportacions de les dones, i també vetllar per la seva presència i participació en qualitat d’autores i expertes.

La resolució aprovada avui es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) els propers dies, i hi podran aplicar ens locals, universitats públiques i privades, associacions, fundacions, empreses i particulars. El termini de presentació del formulari de sol·licitud és de 20 hàbils a comptar des de l’endemà de la publicació de la resolució al DOGC.

Finalment, la resolució de la convocatòria es notificarà a les entitats beneficiàries mitjançant la publicació al tauler electrònic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (https://tauler.seu.cat/inici.do?idens=1).


Àmbits de les subvencions

Tots els projectes que es presentin s’han d’acollir a un dels cinc àmbits que estableixen les bases:

a) Àmbit 1. Actuacions commemoratives d’esdeveniments o bé actuacions d’homenatge a persones físiques o jurídiques que s’hagin significat pel seu compromís amb la lluita per la defensa i el restabliment de les llibertats i la democràcia.

b) Àmbit 2. Actuacions de difusió i formació: inclou l’organització de congressos, seminaris, exposicions, productes audiovisuals de no ficció, edició de publicacions i projectes educatius, pedagògics, culturals o artístics.

c) Àmbit 3. Projectes de recerca: inclou les investigacions inèdites en matèria d’història i de memòria que utilitzin fonts arxivístiques, visuals, orals i escrites, entre d’altres.

d) Àmbit 4. Projectes destinats a la catalogació, l’inventari i la digitalització de fons documentals.

e) Àmbit 5. Projectes per ala col·locació i creació de senyalització d’espais i la realització d’obres en espais de memòria.


Dotació

Cada entitat sol·licitant podrà presentar un projecte com a màxim. L’import de les subvencions no podrà superar la quantitat de:

a) Àmbit 1. Màxim: 5.000,00 €.

b) Àmbit 2. Màxim: 9.000,00 €.

c) Àmbit 3. Màxim: 5.000,00 €.

d) Àmbit 4. Màxim: 5.000,00 €.

e) Àmbit 5. Màxim: 30.000,00 €.


Sessions formatives

El 12 de març tindran lloc dues sessions informatives en línia: una, per a ens locals, i una altra, per a entitats, universitats, persones físiques i persones jurídiques privades.