1. Els professionals rebran formació de cent hores, virtual i gratuïta, dels nivells elemental, intermedi i de suficiència de català per l’atenció sanitària, en el marc del programa Conforcat a Mida que subvenciona aquesta iniciativa amb gairebé 1.500.000 euros
  2. Els cursos del Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris seran gratuïts i es podran realitzar en horari laboral
Els consellers durant la reunió prèvia amb les entitats avui al Departament de Salut.{"name":"2024/02/15/14/15/3144e6b5-957a-4196-9739-08b30f1f1dad.jpg","author":"Paula Roque","type":"0","location":"0","weight":3687042}


Un total de 2.700 professionals de l’àmbit de la salut rebran formació gratuïta i en horari laboral per millorar les seves competències en llengua catalana per l’atenció sanitària.

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa del Govern és que el personal sanitari pugui assolir habilitats comunicatives i el nivell de català necessari per expressar-se oralment i per escrit en el seu context laboral.

En aquest sentit, el Govern defensa el criteri assumit per la comunitat científica que comprendre i parlar la llengua del pacient és una part central i indissociable de la qualitat assistencial, la qual cosa genera, a més, una comunicació satisfactòria amb un augment de la proximitat i la confiança entre professionals de lasalut i els pacients i alhora incideix en la seguretat de l’atenció assistencial.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que aquest nou programa formatiu respon a un "objectiu del conjunt d'aquest Govern" i està pensat per a "millorar les competències dels treballadors i treballadores del sector sanitari, per així poder prestar un millor servei a la ciutadania i garantir els drets lingüístics de tothom". En aquest sentit, Torrent ha precisat que la formació que s'oferirà "estarà adequada al llenguatge sanitari conjugant dues coses fer competitives les seves empreses i una vocació modernitzadora del conjunt del sistema".

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha afirmat que "tenim aquí a tot el SISCAT amb una proposta que entra dins del Pacte Nacional per la Llengua i dins del pla específic que presentarem a Salut. Té una finalitat, oferir de forma massiva cursos d’aprenentatge de català, gratuïts, preferentment en horari laboral, la màxima facilitat per tal que el màxim de professionals pugui aprendre la llengua catalana. Perquè és una necessitat, afecta al conjunt de professionals del sistema que fan atenció a la gent, i per millorar l’atenció sanitària cal fer-ho amb la pròpia llengua de les persones. Mai s’havia fet una formació tan massiva. Una acció intensa que comença i hi té accés tot el sistema públic de salut".

Balcells ha afegit que "tothom que tingui plaça estable en el sistema ha de conèixer la llengua, ja està legislat i hem de fer que es compleixi, primer donem les eines perquè n’aprenguin i a qui vulgui una plaça estable se li ha d’exigir que tingui els coneixements. Fem-ho fàcil, agradable, tranquil·lament i online amb uns cursos que donaran l’acreditació oficial. Primer donem les facilitats i després exigim".

Programa de formació

Cada professional podrà participar, en grups de 20 persones com a màxim, en un d’aquests tres itineraris: nivell elemental, nivell intermedi i suficiència. La durada d’aquesta formació és de 100 hores entre autoformació virtual tutoritzada, amb una plataforma, (60 hores) i formació virtual amb activitats i pràctiques orals i de conversa (40 hores).

Les persones participants podran beneficiar-se d’aquesta formació per l’aprenentatge i millora de la llengua catalana ja que està adequada als llenguatge sanitari.

La formació es realitzarà entre el 3 d’abril i el 29 de novembre i les persones que la finalitzin tindran dos certificats d’aprofitament que els donaran dret a presentar-se a una prova per obtenir el certificat de nivell oficial que es realitzarà des de Salut.

El Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris és una iniciativa del Govern en què participen el Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL).

El CFCC, mitjançant el programa Conforcat a Mida, subvenciona la totalitat del cost de la formació amb 1.482.300 euros atorgada, prèvia sol·licitud, a l’entitat de formació Unió Consorci Formació, com a entitat proveïdora de formació de les patronals sanitàries de La Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social.

Conforcat a mida és un programa de formació contínua adreçat a les empreses, dissenyat pel CFCC per fer formació requerida per cobrir les necessitats de les empreses i que, a més, permet als seus treballadors i treballadores assolir els coneixements i capacitats necessaris per completar els adquirits a través de l’experiència professional i poder ser acreditats professionalment.

Campanya Prescriu-te el català!

Salut ha elaborat una campanya adreçada al professionals sanitaris del sistema per tal que participin en aquesta formació. “Prescriu-te el català!” s’adreça als professionals que necessitin la formació en llengua catalana. L’objectiu és que el professional detecti la necessitat d’aprenentatge mitjançant un joc compost amb 100 preguntes on s’autoavalua el coneixement d’expressions en l’àmbit de la salut així com temes d’anatomia. Aquesta autoavaluació es presenta en diferents formats, des d’escollir el terme en català a partir d’una imatge fins a relacionar-lo amb una traducció.

Cada autoavaluació consta de 10 preguntes i un cop realitzades el joc t’indica quantes paraules has encertat i et reenvia a la pàgina d’inscripció als cursos que ofereix el Programa de formació de llengua catalana per als professionals del sistema sanitari.

Prescriu-te al català! es llença a partir d’avui mateix a tots els centres del Sistema de Salut de Catalunya per tal que els potencials usuaris puguin adherir-se a la formació. Una campanya en què la Queta, el personatge creat per a les campanyes en defensa de la llengua catalana, hi és present.

Material específic per a la formació

El Consorci per a la Normalització Lingüística ha elaborat els materials didàctics específics i singularitzats per a l’àmbit sanitari corresponents als nivells elemental, intermedi i suficiència i els ha cedit a la Unió Consorci Formació (UCF), que impartirà els cursos i els tindrà disponibles en el seu espai virtual d'aprenentatge. A més, el CPNL, com a organisme expert en aprenentatge de la llengua catalana, assessorarà l'equip de la UCF i formarà l'equip docent que impartirà les classes als sanitaris. D’altra banda, la Secretaria de Política Lingüística està desenvolupant el programa que permetrà fer proves de col·locació als professionals que no puguin acreditar que tenen un nivell lingüístic assolit. També està previst que la Secretaria formi els examinadors i correctors que hauran d’administrar i corregir les proves finals que donaran dret a l’obtenció d’un certificat reconegut.

Podeu recuperar la roda de premsa íntegraaquí.

4  

Imatges

Els consellers durant la reunió prèvia amb les entitats avui al Departament de Salut.

Els consellers durant la reunió prèvia amb les entitats avui al Departament de Salut. 3687042

La reunió prèvia a la prersentació ha tingut lloc al Departament de Salut.

La reunió prèvia a la prersentació ha tingut lloc al Departament de Salut. 4508406

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que aquest nou programa formatiu respon a un objectiu del conjunt del Govern.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que aquest nou programa formatiu respon a un objectiu del conjunt del Govern. 3173693

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha afirmat que és una proposta que entra dins del Pacte Nacional per la Llengua.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha afirmat que és una proposta que entra dins del Pacte Nacional per la Llengua. 3070762