MINIATURA

La Policia Aèria de Mossos d'Esquadra inicia el desplegament territorial aeri a Catalunya amb la incorporació de 24 drons i un d'ala fixa destinat a la lluita contra el narcotràfic

query_builder   21 febrer 2024 19:16

event_note Nota de premsa

La Policia Aèria de Mossos d'Esquadra inicia el desplegament territorial aeri a Catalunya amb la incorporació de 24 drons i un d'ala fixa destinat a la lluita contra el narcotràfic

La Prefectura elabora un Pla Estratègic de la Policia Aèria de Catalunya 2030 per fer front als nous reptes de futur en el control de l’espai aeri i per liderar, en els pròxims anys, la seguretat i la innovació tecnològica en aquest àmbit

L’objectiu del desplegament aeri és incrementar el patrullatge policial, la protecció i detecció de drons que realitzen vols irregulars i potenciar les funcions de policia administrativa i judicial a l’aire

La implementació territorial aèria i el dron d’ala fixa, amb una inversió total de més de 400.000 €, respon a la demanda de les regions policials per a potenciar el patrullatge aeri,l’eficàcia en els dispositius i la presa de decisions en el CECOR

L’any 2023 els drons policials es van activar a Catalunya 500 vegades per donar suport a operatius de seguretat ciutadana i investigació

Els Mossos d’Esquadra són la primera policia del sud d’Europa en adquirir un dron d’ala fixa que incorpora intel·ligència artificial per facilitar el pilotatge i control així com en la gestió de les imatges enregistrades

La Sala d’Intel·ligència per al Control Aeri i Marítim (SICAM) donarà suport a la Policia Aèria en la coordinació, planificació i la predicció d’amenaces

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, acompanyat del comissari en cap del cos, Eduard Sallent, ha presentat avui el desplegament territorial aeri dels Mossos d’Esquadra a Catalunya. Es tracta dela incorporació de 24 drons a les regions policials i d’una aeronau no tripulada d’ala fixa que es destinarà a la lluita contra el terrorisme, les xarxes criminals de narcotraficants que operen per via marítima, així com el patrullatge per a localitzar plantacions de marihuana en zones de muntanya de difícil accés.

Elena ha destacat que “som policia integral per terra, mar i aire i també al ciberespai, perquè són espais que van lligats els uns als altres i estan tots al servei de la seguretat”.

El titular d’Interior ha explicat que “la incorporació dels 24 nous drons permet fer operacions en indrets on abans no es podia arribar, sobretot en la lluita contra el narcotràfic, i ens dona una dimensió de territorialització”. En aquesta línia, el conseller ha apuntat que “guanyem capacitat d'intervenció, de seguiment i de patrullatge per prendre decisions amb més informació i de forma més adequada de com, on i quan intervenir”.

Elena ha posat en valor que “la combinació d'una millora en la capacitat tècnica i tecnològica i la territorialització permetrà que aquests mitjans estiguin disponibles per tot el territori al servei del conjunt del país”.

“Avui el cos de Mossos d’Esquadra és una policia molt més competitiva i disposa d’uns mitjans aeris d’altíssima capacitat com aquest dron d’ala fixa del que només disposa una policia europea, la policia alemanya”, ha clos el conseller.

Per la seva part, el comissari en cap, Eduard Sallent, ha destacat que es tracta d’un projecte en el qual “convergeixen tres de les iniciatives importants per aquesta organització: la transformació tecnològica, volem un cos amb les tecnologies més modernes, però també volem un cos que tingui la tecnologia a l’abast dels professionals que presten el servei directe al ciutadà, per tant, una tecnologia de proximitat”.

Sallent ha afegit que “volem també una policia integral, una policia que presta servei a la totalitat del territori de Catalunya i que s’avança a les diferents problemàtiques, les diferents necessitats de seguretat que podem tenir”. En aquesta línia, el comissari en cap s’ha referit a la U-Space que és “la utilització de l’espai pròxim a la terra on els drons desenvolupa la seva activitat quotidiana i d’aquesta maneratenim una policia de l’aire que vigila, que té capacitat d’actuar a l’aire de Catalunya”.

La Prefectura ha dissenyat un Pla Estratègic de la Policia Aèria de Catalunya, amb el seu horitzó en el 2030, per planificar, estructurar i desplegar la força aèria dels Mossos d’Esquadra, fer front als nous reptes de futur en el control de l’espai aeri i liderar, en els pròxims anys, la seguretat i la innovació tecnològica en aquest àmbit. Juntament amb els dos helicòpters H-135, un d’ells dotat amb grua, els Mossos fan una aposta ferma per completar el desplegament de la Policia Aèria i refermen la seva visió integral de seguretat per terra, mar i aire.

Aquest pla preveu integrar els Mossos d’Esquadra dins el proveïdor U-Space, l’espai aeri europeu per a drons que establirà un conjunt de nous serveis i procediments específics dissenyats per a donar suport a l’accés segur i eficient a l’espai aeri. L’objectiu és que els Mossos d’Esquadra treballin en un futur en la prevenció i seguiment d’infraccions administratives o penals, la seguretat aèria i la investigació d’accidents aeris en l'U-Space.

La nova Àrea Aèria, creada en el decret de reestructuració de la Direcció General de Policia, és l’encarregada de dirigir, coordinar i supervisar l’ús d’aeronaus tripulades i no tripulades del cos de Mossos d’Esquadra, així com dur a terme la investigació d’accidents aeris. La Policia Aèria es desplega territorialment a tot Catalunya per treballar directament amb les regions policials potenciant els patrullatges aeris en els dispositius de seguretat ciutadana i d’investigació i, a través de les imatges en directe captades per les càmeres, donar suport en la presa de decisions que es fa al Centre de Coordinació (CECOR). En aquest sentit, implementar la territorialització dels drons permetrà incrementar el patrullatge, la prevenció i la vigilància aèria, la qual cosa millorarà l’eficàcia dels operatius policials.

L’actual desplegament aeri comportarà que agents especialitzats en el vol d’aeronaus no tripulades treballin a les diverses regions policials i tinguin les seves bases aèries als aeroports de Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona.

El dron d’ala fixa, precisió i eficàcia en les missions policials

Com a agència de seguretat civil, els Mossos d’Esquadra es converteixen en la primera policia del sud d’Europa en incorporar el dron d’ala fixa, una aeronau no tripulada que té una major autonomia, velocitat i distància de vol i que incorpora Intel·ligència Artificial (IA) per facilitar el pilotatge i control, així com la gestió de les imatges. Té un cost de 263.300 € i desenvoluparà tasques preventives en l’àmbit de la seguretat pública i complementàries amb la resta d’equips actuals dels mitjans aeris de la Policia de la Generalitat,com són els drons multirotors i els helicòpters tripulats.

La lluita contra el crim organitzat, contra el tràfic de substàncies estupefaents i contra el terrorisme seran les principals missions que assumirà aquest dron, potenciant el patrullatge aeri en zones marítimes per incrementar la lluita contra organitzacions criminals vinculades amb el narcotràfic i detectant plantacions de marihuana en zones de difícil accés. També millorarà les capacitats en les recerques de persones en llocs de muntanya i patrullarà preventivament en línies de l’AVE on es produeixen furtsi/o robatoris de coure. Els seus avançats sistemes de càmera i enllaç de dades permeten la transmissió de dades en temps real, proporcionant informació i intel·ligència policial als equips de terra de manera oportuna.

Està dissenyat per ser fàcil de transportar i manipular. La seva arquitectura modular i els seus components desmuntables faciliten el muntatge i el desmuntatge, permetent un desplegament ràpid sobre el terreny.

Des del desembre passat i fins aquest febrer, s’està realitzant l’etapa de formació i entrenament dels pilots de l’Àrea Aèria dels Mossos d’Esquadra en la utilització d’aquest dron d’ala fixa per tal d’adquirir la capacitat operativa a partir del mes de març d’aquest 2024.

500 serveis amb drons a tot Catalunya

La Unitat de Drons (UDRON) va activar l’any passat 500 patrullatges aeris relacionats amb esdeveniments o grans dispositius de seguretat ciutadana, suport en accidents o incidents, suport a investigacions, entrades i registres judicials, o protecció de personalitats, entre d’altres.

El desplegament de l’Àrea Aèria a tot el territori comportarà l’increment d’aquests serveis i, per tant, un augment progressiu dels efectius policials que treballaran en aquesta àrea en les bases aèries als aeroports de Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona. Actualment, hi ha una plantilla de 32 efectius policials, que s’ampliarà amb un nou procés de selecció i formació durant els pròxims mesos.

La nova flota d’aeronaus no tripulada té característiques diferents per a adaptar-se a les diferents necessitats operatives:

●Dron per fer vols a interiors amb bona qualitat d’imatge i estabilització que s’utilitza per donar seguretat en serveis com incendis, col·lapse d’estructures, atrinxerats i donar seguretat a les unitats d’intervenció en cas de persona armada

●Dron molt versàtil amb autonomia de fins a 40 min de vol amb càmera tèrmica de molta qualitat i zoom x56 (Entre 100 i 200 m). Per la seva mida i pes és fonamental per investigacions i serveis discrets.

●Dron de major pes i volum que permetaguantar en condicions climatològiques adversesi a més incorpora una càmera molt potent amb una càmera tèrmica de qualitat i un objectiu amb zoom de fins a x16 òptic i màx.X20

●Dron més gran i de més pes de la flota que suporta vents de fins a 50 km/h. Té capacitat de fer canvi de bateries en calent i un doble control remot per una major eficàcia i eficiència del vol i de la seva càmera. S’utilitza en recerques de persones i altres serveis en àmbit rural

●Dron de només 1,6kg de pes, amb una càmera tèrmica d’alta resolució i una càmera òptica amb resolució 8k, zoom òptic x10 i fins a x160 (imatge de qualitat a uns 400 metres). Aquest dron té un sistema de detecció i evasió d’obstacles 720º, bateries intercanviables en calent (enlaira en 15 segons).Té la capacitat de crear mapes 3D en temps real per planificar missions segures en zones complexes.

●Dron amb pes reduït (menys de 250 gr) amb bona qualitat d’imatge i capacitat d’enregistrar en vertical per a formacions i cooperacions en enregistrament d’imatges i recursos per campanyes del CME.

Control de la superfície aèria de Barcelona i en infraestructures crítiques

Els Mossos d’Esquadra disposen des de fa un any d’una Sala d’Intel·ligència per al Control Aeri i Marítim(SICAM) que coordinadament amb les sales de comandament regionals permet tenir informació en directe de tot l’espai aeri de Catalunya. La sala SICAM integra diferents tecnologies que mitjançant la intel·ligència artificial poden donar suport als efectius policials en la coordinació, planificació i la predicció d’amenaces

El sistema Kuppel, integrat a la sala SICAM,continua reforçant la seguretat ciutadana a partir del control de la superfície aèria de Barcelona, l’aeroport del Prat- Barcelona i les instal·lacions esportives de l’estadi Lluís Companys i el camp del Girona FC, així com les infraestructures aeroportuàries i complexos petroquímics més importants de Catalunya.

Aquest sistema està format per sensors i càmeres d’alta definició que permeten localitzar i identificar de forma fiable aeronaus no tripulades que sobrevolen l’espai públic i, en cas que suposin una amenaça per a la seguretat pública, poder donar una resposta ràpida. Es tracta de garantir la seguretat davant de possibles activitats vinculades a atacs terroristes, interferències que posin en risc la seguretat aèria, intrusions o tràfic de drogues.

Durant l’any passat, el sistema Kuppel va detectar 57.353 vols de drons a la ciutat de Barcelona, aeroport del Prat i Tarragona.

Fins al dia d'avui, cap altre organisme estatal ni les forces i cossos de seguretat de l’estat han desplegat aquest sistema i vigilància per al control de l’espai aeri.


3  

Imatges

FOTO 1

FOTO 1 2364594

FOTO 2

FOTO 2 3010789

FOTO 3

FOTO 3 3198561

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined