1. L’exposició “Esclats d’un instant. 90’s” exposa les obres de les artistes catalanes que van donar les seves obres al fons d’art del diari Avui durant la dècada dels noranta
  2. La mostra, comissariada per Elina Norandi, és la continuïtat de la que es va dedicar l'any passat a les donacions inicials, als anys 70, i es podrà veure fins al 2 de febrer de 2025
imatge{"name":"2024/02/27/10/12/687b4f8b-25d0-4634-b80d-dd4cbedc3730.png","author":"Museu d'art de Girona","type":"0","location":"0","weight":429612}


El pròxim 2 de març, a les 12 hores, s’inaugura, al Museu d’Art de Girona, “Esclats d’un instant. 90’s”, una exposició dedicada a les obres i a les artistes catalanes que van donar peces al Fons d’Art del diari Avui durant la dècada dels noranta.

El Museu d’Art de Girona va exposar les obres que les artistes van donar als setanta en una primera mostra temporal que es va poder veure fins aquest gener de 2024. De nou, sota el títol genèric “Esclats d’un instant”, s’inaugura la segona part de l’exposició amb la mostra de les obres donades als anys noranta.

La mostra és un pas més per donar visibilitat a les obres de dones artistes que conserva el Museu en els seus fons, i que avui en dia encara no estan exposades a les sales. Es podran veure creacions de Montserrat Acosta, Pilarín Bayés, Casilda Huguet, Rosa Espinosa, Josepa Filella, Gina Portera, Pilar Segura, Assumpció Mateu, Elisabet Mabres, Maria Girona, Montserrat Costa, Begoña Egurbide, Kima Guitart, Amèlia Riera, Pia Crozet, Colita, Anna Mauri, Maria Bofill, Maria Teresa Codina, Elena Paredes, Carme Serra Cantarell, Mariona Millà, Anna Pujol, Madola, Àngels Ribé i Maria Assumpció Raventós.   

Als anys 70 va haver-hi una primera crida per la donació i creació del fons del diari Avui com a suport a l’edició del primer diari en català. Va ser uns anys més tard, a la dècada dels 90, quan es va produir un segon moment de donació i alhora creixement del fons. Algunes de les dones artistes ja havien participat en la primera crida fundacional del diari i van continuar donant resposta a la crida del 1994, en un context de renovació i rellançament del rotatiu. Llavors la selecció es va fer sota el criteri de la historiadora de l’art i articulista del diari Pilar Parcerisas, i es van sumar 158 obres a les més de 400 del fons inicial. Amb la fallida del diari, tot aquest fons va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya, i dipositat al Museu d’Art de Girona el 2011. Des de llavors s’ha exhibit en comptades ocasions.

Amb aquestes mostres es vol donar valor al fons d’art contemporani del museu gironí, poc exposat. A més, es vol deixar testimoni de la importància d’un patrimoni artístic representatiu d’un moment històric que té una rellevància artística notable. Però, sobretot, es vol contribuir a recuperar els noms de les dones artistes, per revalorar-ne la presència i participació en l’art català més recent. Ambdues mostres, comissariades per Elina Norandi, també s’engloben en un únic catàleg que es va presentar el passat mes d’octubre al Museu amb la participació de moltes de les artistes. 


La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya (XMAC) fa un cens de les dones artistes dels seus fons

Les dues exposicions se sumen a les accions de la XMAC per reivindicar les dones artistes presents als museus catalans. En aquest context, i en ocasió del Dia de la Dona, el 8 de març es presenta la revisió del registre de les artistes que formen part dels fons dels museus de la Xarxa. Aquesta tasca, encapçalada per Elina Norandi, se suma al projecte “Artistes. Femení i Plural”, on es recuperen i es visibilitzen les dones artistes presents a les col·leccions dels museus que formen part de la Xarxa.