Pesca sostenible

El Govern destina sis milions d'euros en ajudes per fomentar la pesca i l'aqüicultura sostenibles i la comercialització i transformació dels productes pesquers

query_builder   27 febrer 2024 14:00

event_note Nota de premsa

El Govern destina sis milions d'euros en ajudes per fomentar la pesca i l'aqüicultura sostenibles i la comercialització i transformació dels productes pesquers

  1. El Consell Executiu aprova uns ajuts de 6 milions d’euros que podran dinamitzar unes inversions en el sector pesquer de fins a 10 milions

El Govern ha aprovat avui, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMPA), destinar 6 milions d’euros en ajuts adreçats a fomentar la pesca i l’aqüicultura sostenibles i la comercialització i transformació dels productes pesquers. Aquests ajuts podran dinamitzar unes inversions en el sector pesquer de fins a 10 milions d’euros.

Es tracta d’ajudes adreçades als professionals del sector pesquer que incentivin actuacions destinades a incrementar la selectivitat de les arts de pesca i reduir l’impacte sobre el medi marí, la descarbonització del sector primari i la comercialització i transformació dels productes pesquers. També contribuiran a millorar la seguretat, les condicions de treball i el valor afegit dels productes i la protecció de recursos pesquers, hàbitats marins i la xarxa Natura 2000.

A més, contemplen actuacions en ports pesquers i llotges adreçades a millorar el control i traçabilitat dels productes desembarcats o l’eficiència energètica d’aquests espais. També preveuen l’assessorament a iniciatives empresarials dels operadors de la cadena de valor o de promoció dels productes pesquers, com ara campanyes de promoció del consum de productes pesquers, de proximitat “Peix de llotja” o mitjançant la participació en fires sectorials i locals i altres actuacions per millorar la comercialització.

Cobertura de l’ajut

L’ajut subvencionarà el 50% de cada actuació, quantitat que s’incrementarà fins al 60% en el cas d’iniciatives executades per confraries de pescadors, federacions de confraries de pescadors, pimes del sector aqüícola o altres beneficiaris col·lectius.

Es prioritzen, amb una ajuda del 100% de les inversions, les actuacions de la flota artesanal i les operacions que millorin la selectivitat per talles o espècies de les arts de pesca de la flota catalana. També s’hi inclouen aquelles actuacions que facin els organismes públics, així com aquells projectes innovadors o que siguin d’interès públic.

Les actuacions destinades a millorar la salut, la seguretat i les condicions de treball a bord dels vaixells pesquers de Catalunya podran rebre una subvenció del 75%.

Aquesta és la primera convocatòria d’ajuts de mesures generals per al sector pesquer del nou programa del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), cofinançats en un 70% per la Unió Europea i en un 30% per la Generalitat de Catalunya.

Aquests ajuts contribueixen a implementar l’Estratègia Marítima de Catalunya (EMC), amb iniciatives adreçades a millorar la sostenibilitat ambiental, econòmica i social del conjunt de la cadena de valor del peix.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined