Interior i Ferrocarrils presenten la campanya "És delicte" per lluitar contra la violència sexual en l'àmbit del transport públic

query_builder   27 febrer 2024 18:41

event_note Nota de premsa

Interior i Ferrocarrils presenten la campanya "És delicte" per lluitar contra la violència sexual en l'àmbit del transport públic

FGC ha vinilat un tren de la línia Barcelona-Vallès amb la imatge de la campanya d’Interior, que vol interpel·lar els agressors

Interior formarà el personal de Ferrocarrils per prevenir i intervenir en possibles situacions de violència sexual


 {"name":"2024/02/27/18/29/505bc270-56df-492b-81d8-5035df9f49d8.jpeg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":"524144"}

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, la consellera de Territori, Ester Capella i Farré, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, han presentat avui a l’estació de Plaça Catalunya la campanya “És delicte” que té com a objectiu lluitar contra la violència sexual en l’àmbit del transport públic. Durant la presentació, també s’han detallat les accions que es duran a terme fruit d’un conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior i Ferrocarrils.

El conseller Elena ha destacat que “la lluita contra les agressions sexuals és una prioritat”, i ha explicat que l’objectiu és “conscienciar, prevenir, perseguir a l’agressor i protegir a la víctima”. En aquest sentit, el conseller ha assegurat que “es perseguiran els agressors perquè la societat no es pot permetre que les dones visquin amb por la seva quotidianitat”.

Elena ha explicat que el gabinet contra les agressions sexuals “impregna a tota l'operativa del cos de Mossos d’Esquadra, el coneixement per treballar en aquesta direcció i acumular més intel·ligència per ser més eficaços”.

El conseller ha detallat que l’any 2023 es van produir 97 delictes sexuals en el transport públic, un 70% en l’àmbit ferroviari (Metro, RENFE i FGC). Aquestes dades suposen 11 denúncies més que les que es van registrar l’any 2022, i 30 més que les del 2021. Per tant, els últims 2 anys s’han incrementat un 44% les denuncies per violència sexual al transport públic.

Per la seva part, la consellera Capella ha detallat els nombrosos elements diferencials que existeixen en les demandes de transport públic de les dones: “un menor accés al transport privat, patrons de desplaçament i d’ocupació propis, una major atenció a les tasques de cura, i un major risc de patir situacions de violència masclista i, més concretament, violències sexuals”. En aquest sentit, la consellera ha destacat que les polítiques de mobilitat “han de respondre a aquests requeriments amb una mirada que ens permeti comprendre les necessitats de les dones i identificar instruments per atendre-les millor i això passa també per reduir el biaix de gènere en un sector, el del transport, tradicionalment dominat per homes”. “Cal que les dones participem en cada pas del procés de planificació i disseny de les inversions en transport”, ha insistit.

Sobre el conveni, la titular de Territori ha posat de relleu que permet aprofundir en aspectes bàsics en l’ús del transport públic: la seguretat i la percepció del risc. “I ho fem amb la col·laboració entre Departaments que ens permet reforçar l’actuació del Govern davant d’un repte urgentíssim, erradicar la violència masclista i especialment la violència sexual, que té lloc en el transport públic i que afecta tots els àmbits i capes de la societat”.

La cap del Gabinet de Seguretat i Polítiques Transversals del Departament d’Interior, Alba Alfageme, ha posat en valor que “la feminització també vol dir posar al centre de les polítiques públiques de seguretat tot allò que implica a les dones com les violències masclistes i sexuals”. Alfageme ha explicat que la campanya “apel·la diferents àmbits de la nostra vida per evidenciar que tot allò que havíem normalitzat històricament són situacions delictives”.

Finalment, el president d’FGC, Toni Segarra i Barreto, ha assegurat que “continuarem posant tots els recursos i incrementarem els esforços perquè les dones se sentin segures als trens i estacions de Ferrocarrils”. En aquesta línia, ha assenyalat que “situacions com l’assetjament sexual al transport públic són una realitat que cal afrontar des de tots els àmbits, especialment amb més formació i prevenció”.

 {"name":"2024/02/27/18/30/fd479f58-59eb-40a6-a56e-b8b62642ffbb.jpeg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":428491}

Ferrocarrils difondrà la campanya “És delicte”, promoguda pel Departament d’Interior, que pretén sensibilitzar sobre violències sexuals en l’àmbit del transport públic posant el focus en els agressors i interpel·lant-los. FGC ha vinilat un tren que circularà per la línia Barcelona-Vallès amb la imatge de la campanya, que també serà visible al passadís d’accés a la via 5 de l’estació de Plaça Catalunya i en cartells i vídeos a l’interior dels trens. D’altra banda, la signatura del conveni implicarà la formació, per part del Departament d’Interior, de 900 professionals d’FGC en l’àmbit de la violència masclista i les violències sexuals perquè puguin prevenir possibles incidents i intervenir en cas que es produeixi una situació d’aquest tipus. La formació anirà adreçada al personal de Ferrocarrils de les línies metropolitanes, de la línia Lleida – La Pobla, del cremallera i funiculars de Montserrat i del cremallera de Núria que està en contacte amb les persones usuàries.

A més, el Departament d’Interior donarà suport a Ferrocarrils en la definició de la metodologia per avaluar la seguretat percebuda per part de les persones usuàries a les instal·lacions d’FGC així com en l’anàlisi dels resultats obtinguts.

En el marc d’aquest conveni, Ferrocarrils ha renovat la seva adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, espai públic i transports. El protocol, elaborat l’any 2019 per Interior, ha permès formar prop de 3.000 persones i ha facilitat la creació d’aliances amb entitats públiques i privades per millorar i eixamplar l’ecosistema de prevenció d’aquestes violències a Catalunya. Des del 2020, més de 600 professionals d’FGC han realitzat aquesta formació per aprendre a identificar situacions abusives i saber com actuar i com atendre les persones que les hagin patit.

El transport públic és un sector clau en la lluita contra la violència: segons les dades de l’Enquesta de violència masclista de Catalunya de 2021 és, amb un 7,7%, el tercer lloc fora de l’àmbit de la parella on es produeixen més violències sexuals, només per darrere dels llocs d’oci (19,9%) i els espais públics (15,9%).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined