Conseller Campuzano

Conseller Campuzano: "Amb la xarxa de Barnahus, Catalunya és referent al sud d'Europa en l'abordatge de la violència sexual infantil"

query_builder   27 febrer 2024 19:00

event_note Nota de premsa

Conseller Campuzano: "Amb la xarxa de Barnahus, Catalunya és referent al sud d'Europa en l'abordatge de la violència sexual infantil"

El titular de Drets Socials ha inaugurat aquesta tarda a Granollers una nova Barnahus, que atendrà infants i adolescents víctimes de violència sexual al Vallès Oriental

Es tracta d’un dels 12 centres que el Govern ha previst activar, per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020

El conseller durant la visita{"name":"2024/02/27/18/57/bec89dd5-b849-4b88-9641-b18c4f81fb56.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":91092}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha inaugurat aquesta tarda a Granollers una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Aquest servei atendrà infants i adolescents del Vallès Oriental que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies. Es tracta del cinquè servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Lleida, Terrassa i la Seu d’Urgell.

Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent del Vallès Oriental que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

En el decurs de la inauguració, Campuzano ha destacat que la implantació de Barnahus arreu del país és un projecte transversal i prioritari pel Govern. “Som pioners. Amb la xarxa de Barnahus, Catalunya és referent al sud d’Europa en l’abordatge de la violència sexual contra la infància”, ha dit. El conseller ha explicat que un dels aspectes més importants de la Barnahus és que l’espai està preparat per evitar la revictimització: “L’experiència de Tarragona ha estat un èxit, perquè hem aconseguit atendre millor les víctimes i ha permès detectar més casos. Ha evidenciat una realitat inacceptable que desconeixíem i que calia abordar”. Campuzano també ha destacat que es tracta d’un espai on la col·laboració és clau, “la implicació no només és entre departaments de la Generalitat, també busca la complicitat d’Ajuntaments, tercer sector i la judicatura”.

En el decurs de la visita a Granollers, el conseller ha fet un recorregut per les instal·lacions i n’ha conegut l’equip professional, format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i dues administratives. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut, entre d’altres.

sala de realitat virtual{"name":"2024/02/27/18/59/2911bb1f-e7cd-4af4-8bb8-bbca7cac37b0.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":86273}

Les instal·lacions estan situades al local que la Fundació Idea té al c. Isabel de Villena. Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus compta amb dues sales d'espera equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres... adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents; dues sales on entrevistar i atendre les víctimes adequades per a nens i nenes; dues sales per a entrevistar i atendre a les víctimes adolescents o famílies; una sala d'exploració forense; una sala d'observació per veure les entrevistes forenses; una sala d'exploració mèdica; diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres. També disposa d’un espai de realitat virtual immersiva i d’una sala destinada a l'acompanyament terapèutic amb gossos.

A l’acte d’inauguració han acompanyat el conseller l’alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell i Ortuño; la secretària d’Infància i Adolescència i Joventut, Núria Valls i Carol, i la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, EsterCabanes i Vall. També hi han assistit el director de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció, Josep M. Forné i Febrer; la directora territorial de Drets Socials a Barcelona, Marta Masagué i Arboler; el delegat territorial del Govern a Barcelona, Joan Borràs i Alborch; el president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Emilio Cordero Soria, i representants dels ajuntaments de Campins, Gualba, Santa Maria de Palautordera, Vilanova del Vallès i Sant Celoni.


Una treballadora de la Barnahus de Granollers{"name":"2024/02/27/18/58/6f9d23f5-4003-480b-af86-4729bd00c62d.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":101558}

Què és la Barnahus?

Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.


Desplegament territorial

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així, a banda dels serveis de Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida i Terrassa, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

4  

Imatges

El conseller i l'alcaldessa durant la visita

El conseller i l'alcaldessa durant la visita 91092

Sala de realitat virtual immersiva

Sala de realitat virtual immersiva 86273

Treballadora de la Barnahus de Granollers

Treballadora de la Barnahus de Granollers 101558

El conseller Campuzano durant la seva intervenció

El conseller Campuzano durant la seva intervenció 109488

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined