1. El Govern aprovarà aquest matí en una reunió extraordinària el projecte de llei de pressupostos per al 2024
  2. El cap de l’Executiu destaca que és el pressupost “més alt de la història”, amb 43.700 milions d’euros, 2.400 més que l’any passat, i amb una “clara prioritat social i voluntat emprenedora”
  3. Aragonès fa una crida a la responsabilitat dels grups parlamentaris perquè donin “confiança a un projecte que posa molts més recursos i és millor que els anteriors” i ofereix la “mà estesa” del Govern per negociar
El president durant la seva compareixença. Autor: Arnau Carbonell
El president durant la seva compareixença. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2024/02/28/10/57/0db381b4-9b0c-4ca5-9651-9b5416541458.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":98911}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí el projecte de pressupostos per al 2024 que aquest matí aprovarà el Consell Executiu en una reunió extraordinària, assegurant que “avui aprovem els millors pressuposts possibles per servir a la ciutadania”. “Un pressupost al servei del país i de la seva gent”, ha remarcat, que implica “més recursos, més drets, més benestar, més oportunitats i més prosperitat”.

En una compareixença al Palau de la Generalitat, Aragonès ha subratllat que el projecte de pressupostos respon “als grans consensos de país” i, especialment, a les principals “preocupacions i necessitats de la ciutadania”, com la sequera, l’educació, la sanitat, la creació de llocs de treball o la llengua. “Per això ningú que tingui voluntat real d’avançar es pot oposar a un pressupost que posa tots els recursos del país a millorar la vida de la ciutadania”, ha declarat.

Els 43.700 milions d’euros del projecte suposen el “pressupost més alt de la història de la Generalitat”, amb 2.400 milions més respecte de l’any passat. El cap de l'Executiu ha subratllat que els comptes tenen una “clara prioritat social”, a més d’una “voluntat emprenedora per generar oportunitats per a tothom arreu del país”. “Mai abans un govern havia destinat tants recursos a reforçar l'estat del benestar, la sanitat, l'educació i la protecció social”, ha afirmat. En aquest sentit, ha destacat que les partides destinades a aquests àmbits “hauran augmentat més d’un 30% des de l’inici de la legislatura”, i que els nous recursos permetran seguir incrementant els professionals sanitaris i els docents, crear més places de residències, així com reduir les llistes d’espera, “que són les més baixes dels darrers 16 anys”.

Compreixença{"name":"2024/02/28/11/00/2ea5114e-20c1-40ac-b0ec-6ef7fca29dd4.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":134197}

En referència a la voluntat emprenedora dels comptes, Aragonès ha fet notar que mai s’havien destinat tants recursos en un pressupost “a l’impuls de sectors claus per al futur del país com la indústria, la recerca i el coneixement”. Així, per primera vegada en la història de la Generalitat, “l'àmbit de recerca, desenvolupament i innovació, superarà els 1.000 milions d'euros de pressupost, un increment del 63% des de l'inici de legislatura”. També ha destacat que el projecte segueix “apostant per la reindustrialització del país” i que fa “un gran salt endavant en la política de l’habitatge”.

El president ha insistit que aquests comptes són “el millor pressupost possible amb els recursos que tenim ara”, i per això també ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar que “el proper pas ha de ser que Catalunya acabi amb el dèficit fiscal” i pugui tenir un finançament singular que posi al servei del país “els recursos que avui se’n van a l’estat espanyol i no tornen”.


Crida a la responsabilitat dels grups parlamentaris

Per tal d’encarar amb garanties la tramitació dels pressupostos al Parlament, el president ha fet una crida a tots els grups parlamentaris que en els darrers anys han aprovat els comptes perquè “també donin suport a aquest projecte”. “Si hem aprovat els pressupostos amb tot un conjunt de grups parlamentaris els anys 2022 i 2023, no hi ha cap raó perquè aquest 2024 no sigui possible, amb un projecte que posa molts més recursos i que és millor que els anteriors”, ha reblat.

Amb aquesta voluntat, ha refermat la “mà estesa del Govern fins al darrer minut” en la negociació, i ha insistit que, si el pressupost no s’aprova, “el que no tirarà endavant seran els recursos de més en l'àmbit educatiu, de la sanitat i de la lluita contra la sequera”. “És un bon pressupost, que no hauria de sacrificar-se per altres debats legítims que poden haver-hi i que no guarden cap relació amb aquest pressupost”, ha defensat. I ha afegit: “El pressupost de 2024 no posa ni un euro, ni una mesura, ni incorpora cap acord relatiu al projecte de Hard Rock”.