1. Aquestes col·laboracions donen feina a prop de 181 interns del CP Ponent, taller exterior de Raïmat i CE El Segre
  2. David Font: “Busquem complicitats ajustant les realitats dels territoris a les formacions i treballs productius que podem oferir”
  3. El CIRE intensifica la relació amb el teixit empresarial de Lleida a través de les jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE

42 empreses catalanes, la majoria de la zona de Lleida, contracten el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per desenvolupar la producció total o parcial dels seus productes al Centre Penitenciari Ponent, a Lleida, al taller exterior de Raïmat i al Centre Educatiu de Justícia Juvenil El Segre. Actualment, en aquests centres hi treballen 181 persones internes, de les prop de 3.500 que produeixen directament per al CIRE arreu de Catalunya. Entre les feines que duen a terme dins dels centres penitenciaris hi ha tasques d’impremta, fusteria, serralleria, manipulació i muntatges, confecció, manteniment i serveis exteriors, a més de les tasques pròpies de cuina, fleca, botiga, bugaderia o neteja dels mòduls als mateixos centres.

Per tal d’intensificar la relació amb el teixit empresarial de la zona, el CIRE ha organitzat la jornada de treball Justícia, Empresa i CIRE, que s’ha celebrat aquest dimecres, 28 de febrer, a la seu de la Generalitat de Catalunya a Lleida, on ha participat el director del CIRE, David Font, i la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés. L’objectiu de la trobada ha sigut explorar punts de col·laboració potencials per enfortir els vincles i potenciar la feina als tallers dels centres penitenciaris i de justícia juvenil, promoure la formació especialitzada i catalitzar possibles contractacions de la borsa de treball del centre.

David Font, ha assegurat que es tracta d’una triple garantia: “Treballs amb qualitat i eficiència dins d’un centre penitenciari, amb gent capacitada i formada per incorporar, en un futur, al mercat productiu, i de contribuir amb l’esperit social i de responsabilitat social corporativa (RSC) de les empreses per donar una segona oportunitat a les persones privades de llibertat”. També ha destacat que el CIRE “disposa d’una nau a Raïmat, especialitzada en la fabricació de caixes de fusta per al vi i el cava, i en serralleria, on es fa mobiliari per a col·lectivitats, entre d’altres, per a l’Administració pública i per a clients privats, 27 en total, entre clients fixos i estacionals. Els 23 interns a qui dona feina surten cada dia a treballar des de la presó de Ponent”.

Per la seva part, Montse Bergés, ha incidit en la importància de l’adaptació de la formació professional a les necessitats del mercat laboral, "per ajustar l’oferta i la demanda, també en el cas de les persones internes en els centres penitenciaris i de justícia juvenil". Bergés ha apuntat que les institucions i agents econòmics i socials de les Terres de Lleida han apostat, a través de l’agenda comuna, perquè la transformació econòmica de la vegueria “giri al voltant de la bioeconomia circular i el sector agroalimentari”, per la qual cosa “el sistema de formació professional hi ha d’anar necessàriament lligat, cenyit a les especificitats del nostre territori”.

Aquestes trobades, que s’organitzen arreu del territori català, compten amb representants de les patronals, de les cambres de comerç i del teixit empresarial de cada zona, així com representants territorials del Govern, del Departament de Justícia, Drets i Memòria i d’Economia i Hisenda, i del director i personal directiu del CIRE. David Font ha destacat que les jornades tenen una bona acollida perquè "donen a conèixer les oportunitats en formació i treball de persones internes" i perquè "busquen complicitats ajustant les realitats dels territoris a les formacions i treballs productius que es poden oferir”.


1.200 interns en semillibertat a Catalunya aconsegueixen feina gràcies al CIRE

La jornada celebrada a Lleida ha servit per impulsar la col·laboració formativa i els acords amb les empreses del territori, i per contribuir a la reinserció sociolaboral de persones internes al CP Ponent. David Font ha asseverat que trobades així permeten “identificar noves possibles col·laboracions empresarials, que contribueixin a capacitar millor les persones internes i alhora donar resposta a necessitats, de caràcter puntual o estables en el temps, en processos productius d’aquestes empreses”.

D’aquesta manera, es pretén centrar les trobades en les necessitats específiques del mercat laboral de cada territori. “Al cap i a la fi, seran persones que sortiran en llibertat i viuran en aquest territori, i el nostre objectiu és garantir una major reinserció sociolaboral”, ha destacat Font. A més, les conclusions que s’extreuen de les trobades serveixen també per orientar les formacions professionals que es fan dins dels centres penitenciaris, per respondre a la demanda actual del mercat.

En aquests moments, el CIRE imparteix formacions homologades pel SOC o especialitzades amb altres certificats oficials de restauració, jardineria, lampisteria, soldadura, informàtica i confecció, a banda de les formacions específiques per a l’activitat del CIRE als centres, com pot ser la de carretoner o programa de vendes i estocs. En total, s’imparteixen prop de 250 cursos cada any, dels quals se’n beneficien unes 2.500 persones internes.

Pel que fa a la reinserció, més de 265 persones internes són ateses, durant l’any, al servei de borsa de treball del CIRE de la zona de Lleida, provinents de centres penitenciaris, centres oberts, centres de justícia juvenil, llibertats condicionals i mesures penals alternatives.

A l’any, més de 1.200 persones troben una feina a través del CIRE a tot Catalunya. Un equip de 18 tècnics d’inserció del CIRE repartits per tot el territori treballen per canalitzar les persones cap al mercat laboral. D’aquestes persones, un 70 % aconsegueixen arribar a empreses ordinàries.

3  

Imatges

Jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE a Lleida.

Jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE a Lleida. 113850

Jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE. A l'esquerra el director del CIRE, David Font, i a la dreta la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés.

Jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE. A l'esquerra el director del CIRE, David Font, i a la dreta la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés. 166381

Jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE a Lleida.

Jornades de treball Justícia, Empresa i CIRE a Lleida. 129684