1. El projecte insígnia d’Unicef i UIT per posar fi a la bretxa digital a les escoles de tot el món abans del 2030 s’estableix al centre tecnològic de Ca l’Alier, al Poblenou de Barcelona
  2. La consellera ha fet valer el compromís del Govern amb el multilateralisme i el potencial de l’ecosistema digital català al servei dels reptes globals
EXT
La consellera Meritxell Serret, durant la seva intervenció en la inauguració de la seu de Giga a Barcelona
{"name":"2024/03/01/13/40/db2b6951-4772-4bda-9c09-830bf5778a84.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":101296}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat en la inauguració a Barcelona de la seu de la iniciativa Giga, el projecte insígnia d’Unicef i la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) per connectar totes les escoles del món a Internet hi posar fi a la bretxa digital abans del 2030. La ubicació escollida ha estat el centre tecnològic de Ca l’Alier, al Poblenou, des d’on Serret ha qualificat el projecte Giga d’“ambiciós i imprescindible per generar més oportunitats als nens i nenes del món”. “Hi hem de posar el cor i l’ànima”, ha defensat.

El finançament i establiment del projecte Giga a Barcelona ha estat possible gràcies a un conveni de col·laboració entre la Generalitat, el Ministeri d’Acció Exterior i l’Ajuntament de Barcelona. En concret, el Govern de Catalunya aportarà al projecte fins a 6,5 milions d’euros (3,2 milions ja han estat aportats el 2023, i els restants arribaran el 2024).

Serret també ha assegurat, posteriorment en la seva atenció als mitjans de comunicació, que el Govern està "plenament implicat” en el projecte Giga perquè, "a través de la unió i compromís amb el sistema multilateral i les agències de Nacions Unides, podrem contribuir a resoldre grans reptes globals, en aquest cas, fer arribar Internet a totes les escoles del món”. “I això és possible que ho fem des d’aquí, a Barcelona, a Catalunya, perquè tenim un dels ecosistemes tecnològics més potents del sud d’Europa”, ha assenyalat.

A l'acte també han intervingut el cofundador i la líder tecnològica de Giga, Alex Wong (d’UIT) i Naroa Zurutuza (d’Unicef), que han explicat com elaboren mapes amb l’estat de connectivitat de les escoles d’arreu del món. Han assegurat que connectaran a Internet 2,1 milions d’escoles a 140 països i això beneficiarà 500 milions d’estudiants.

Finalment, s’han organitzat dues taules rodones per debatre sobre l’ús de la tecnologia per transformar l’educació i per contribuir al progrés social.

També han assistit a l’acte la directora general d’Acció Exterior, Anna Dotor, la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo, i el director general de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef.

L’aposta del Govern pel multilateralisme

Per tal de superar grans reptes globals, com l’emergència climàtica, les migracions o la defensa dels drets humans, el Govern treballa per coordinar la seva acció exterior amb la resta d’actors globals i fer contribucions a organismes multilaterals. Així, el Govern aporta, cada any, més de 12 milions d’euros a les agències de les Nacions Unides.

L’Executiu defensa el paper clau dels governs més propers a la ciutadania en l’acció global i, per això, està definint una estratègia multilateral que ha de dotar de coherència l’acció multilateral del conjunt del Govern, permetre atraure més seus d’organismes internacionals i contribuir a un impacte més proper a la ciutadania del sistema de Nacions Unides.

El projecte Giga consolida Catalunya com a referent del sector tecnològic al sud d’Europa

La candidatura conjunta de la Generalitat, el govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona per acollir el projecte Giga a Barcelona va ser acceptada per Unicef i l’UIT el juny de 2022. Gràcies a l’aportació de les tres administracions, el projecte compta amb un pressupost total de 17,5 milions d’euros per al període 2022-2024.

Les inversions tecnològiques representen el 43% dels projectes d’inversió estrangera realitzats a Catalunya els últims cinc anys, i Catalunya ha estat la segona regió europea amb més projectes captats -més del 6% del total- només per darrere d’Irlanda. L’establiment de Giga a Barcelona consolida, per tant, Catalunya com a referent del sector tecnològic al sud d’Europa i permet posar el potencial de l’ecosistema digital i tecnològic català al servei del gran repte global de connectar totes les escoles del món a Internet.