La directora de l'ICAEN, Marta Morera, amb els membres de les Oficines Comarcals de Transició Energètica

Acció Climàtica prolonga els ajuts per a les oficines comarcals d'impuls a la transició energètica

query_builder   4 març 2024 10:30

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica prolonga els ajuts per a les oficines comarcals d'impuls a la transició energètica

· L’ICAEN destinarà 2,1 milions d’euros a mantenir un any més l’activitat de la xarxa, i es compromet a destinar-hi 6,3 milions en els propers tres anys


La directora de l'ICAEN, Marta Morera, amb els membres de les Oficines Comarcals de Transició Energètica
La directora de l'ICAEN, Marta Morera, amb els membres de les Oficines Comarcals de Transició Energètica, que van celebrar la seva segona sessió plenària a Figueres
{"name":"2024/03/01/17/35/30ea8c1b-28f4-40f1-bb09-56975ad0901b.jpeg","author":"ICAEN","type":"0","location":"0","weight":236439}


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), obrirà una convocatòria per prolongar els ajuts per a la xarxa d’Oficines Comarcals d’Impuls a la Transició Energètica. Així, els 41 consells comarcals que van acollir-se a aquesta mesura i que ja disposen d’aquest servei podran optar a disposar-ne un any més, que s’ampliaran dos anys més en funció dels resultats obtinguts. La línia comptarà amb un pressupost inicial de 2,1 milions d’euros, procedents del Fons Climàtic, que es podrien ampliar fins als 6,3 milions.

La convocatòria permetrà prosseguir durant un any l’activitat les 41 oficines que van entrar en servei l’any 2022, i que estan situades a la seu de cada Consell Comarcal del país. Els ajuts subvencionaran un 90% de les despeses de contractació de personal tècnic i en matèria de comunicació, amb un màxim de 50.000 euros. D’aquesta manera, els consells comarcals podran mantenir el coneixement tècnic necessari per avançar en l’aportació de criteri local al Pla Territorial Sectorial d’implantació d’energies renovables, i també per donar suport o posar en marxa projectes locals de generació renovable.

Des de la seva constitució, les oficines han treballat per incentivar mesures i donar suport a iniciatives vinculades amb l’estalvi i l’eficiència energètica, les energies renovables o l’apoderament del ciutadà en la seva relació amb l’energia, i per difondre-les. També han dedicat part dels seus esforços a aportar, des de l’àmbit tècnic, el punt de vista de cada comarca a l’elaboració del Pla Territorial Sectorial d’implantació d’energies renovables. Tot el treball de la xarxa d’oficines està coordinat amb l’ICAEN i la Direcció General d’Energia.

L’equilibri territorial, clau per al nou model energètic

L’equilibri territorial és una de les claus del nou model energètic cap al qual avança Catalunya, que s’ha de basar en l’estalvi i l’eficiència energètica, les energies renovables i l’apoderament de la ciutadania. La coresponsabilitat i la participació han de facilitar el desplegament d’energies renovables arreu del país, prioritzant la generació distribuïda i donant la possibilitat als ciutadans de formar part dels projectes.

En aquesta línia, i a més de l’impuls de les oficines comarcals d’impuls a la transició energètica, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat altres mesures, com l’inici de l’elaboració del Pla Territorial Sectorial de les energies renovables -que ha de fixar els criteris per a la seva implantació al país- o la constitució de la Taula de Diàleg Social per les energies renovables, i ha establert condicionants per afavorir el projectes d’energies renovables de petita i mitjana dimensió i també per afavorir que la ciutadania hi participi.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined