Salut destinarà el 30,5% del seu pressupost a l¿atenció primària

Salut destinarà el 30,5% del seu pressupost a l'atenció primària

query_builder   1 març 2024 14:44

event_note Nota de premsa

Salut destinarà el 30,5% del seu pressupost a l'atenció primària

  1. En la presentació dels pressupostos de Salut al Parlament, el conseller Balcells ha remarcat que són “els més expansius que hi ha hagut mai en salut” amb 12.132,3 M€, 424 M€ més respecte l’any anterior
  2. El titular de Salut ha destacat que “els comptes han de servir per consolidar la transformació del sistema de salut de Catalunya”
Salut destinarà el 30,5% del seu pressupost a l’atenció primària{"name":"2024/03/01/14/34/ab8644f4-d971-438d-a1ee-fa2dafb37e5f.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":85154}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat aquest migdia al Parlament de Catalunya el detall dels pressupostos de Salut per al 2024 que creixen fins arribar als 12.132,3 M€, els més alts de la història. En termes absoluts, Salut és el segon departament que més creix amb 424,1 milions d’euros més, que permeten avançar en la transformació del sistema sanitari català. A més, també compten amb un fons extraordinari de Salut de 800 M€ per normalitzar la despesa desplaçada sanitària.

El titular de Salut ha començat la seva intervenció destacant que “els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2024 són uns bons pressupostos, els més alts de la història amb uns 43.700 M€, un 6,3 més respecte l’any anterior." Balcells ha assenyalat que en l’àmbit de la Salut els comptes creixen en 424,1 M€, “els més expansius que hi ha hagut mai” i ha destacat que “han de servir per consolidar la transformació del sistema de salut de Catalunya i fer que sigui sostenible”. En aquest sentit, ha remarcat que “aquestes pressupostos no volen ser continuistes, sinó que serveixin per refermar les polítiques de canvi i aquesta transformació del sistema de salut. Els diners i els recursos serviran per consolidar les accions engegades el 2023, que són molt importants i transcendents, i que signifiquen aquesta aposta per la transformació del sistema, amb els objectius generals d’equitat territorial i de millora de la qualitat”.

Dels nous comptes, sobresurten els 3.587,8 M€ destinats a l’Atenció Primària, que suposen el 30,5% del pressupost de Salut, així com també el capítol d’inversions amb un partida de 348,66 M€ que ha de permetre fer 179 actuacions en centres i equipaments de salut durant aquest any. A grans trets, el titular de Salut també ha ressaltat “que es consolidaran els 110 M€ per continuar millorant l’accessibilitat; que es destinaran 146 M€ per teràpies avançades; 29 M€ suplementaris del Pacte Nacional de Salut en salut mental; que es destinaran 212 M€ a l’Agència de Salut Pública i uns 352 M€ per consolidar les millores als professionals“.

Durant la presentació dels pressupostos, Manel Balcells ha desgranat els comptes en set grans eixos que passen per l’atenció primària, els professionals, la salut mental, l’atenció intermèdia, l’atenció integrada i social, la recerca i innovació, i la salut pública. El conseller ha tancat la seva exposició amb un capítol dedicat a les inversions en salut.

Atenció Primària

Pel que fa als set grans eixos, el conseller ha remarcat que “l’esforç a l’atenció primària té un pes d’un 30,5% del conjunt del pressupost de salut”, un càlcul fet segons el que estipula l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En total, Salut destinarà en aquest capítol 3.587,8 M€ que aniran a millorar l’accessibilitat, potenciar els rols professionals i reforçar l’activitat comunitària. També serviran per incrementar la seva capacitat resolutiva, pels incentius per als professionals a l’àmbit rural, pel desplegament de la salut bucodental i pel pla col·laboratiu de salut mental amb la primària.

Salut mental

Un altre dels grans eixos de transformació del sistema és la salut mental, el pressupost del qual augmenta un 7,3% fins arribar als 559,7 M€. La partida permetrà millorar l’accessibilitat als serveis per infants i joves; seguir desplegant el Pla de Prevenció del suïcidi 2021-2025; millorar la resolució dels Centres de Salut Mental d’Adults i continuar desplegant el Pla de millora als trastorns de la conducta alimentària, entre altres.

Atenció Intermèdia

L’atenció intermèdia, que substitueix el que fins ara es denominava atenció sociosanitària, és una altra de les grans apostes de Salut. La seva despesa creix un 7,3% fins arribar als 438,6M€. L’objectiu és transformar i actualitzar el model.

Professionals

L’àmbit dels professionals és també un capítol destacat del pressupost del Departament que contempla el desplegament del Conveni SISCAT i del III Acord de l’ICS; la consolidació de la Taula de Treball per harmonitzar les condicions laborals de tots els professionals del SISCAT, així com també el desplegament del Pla d’Acció de la Professió Infermera 2024-2025, entre altres.

Atenció integrada social i sanitària

Els comptes de Salut també es focalitzaran en desplegar l’atenció integrada en l’entorn domiciliari i també a les residències de gent gran, i a reforçar els equips d’atenció primària com a responsables de l’atenció sanitària al mateix centre residencial.

Salut Pública

Dins l’àmbit de la salut pública, els 212,1 M€ (+6,6 M€ respecte el 2023) serviran pel desplegament efectiu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el reforç de la vigilància de Salut Pública i del Sistema d’Informació per a Infeccions de Catalunya (SIVIC) i la promoció de la salut i la salut ambiental, entre altres.

Recerca i innovació

El pressupost de Recerca i innovació també creix respecte l’any anterior. Ho fa un 6,8% fins arribar als 59,5 M€. Destaquen els 146 milions d’euros que es destinaran a les teràpies avançades per tractar malalties fins ara incurables. També sobresurt el desplegament del Programa d’Intel·ligència Artificial així com la consolidació del finançament dels Centres de Recerca.

Inversions

Finalment, els comptes preveuen una partida de 348,66 M€ per a 179 inversions previstes a centres i equipaments de salut.

1  

Imatges

Foto 1: El conseller Manel Balcells i Díaz en un moment de la seva intervenció avui a la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya.

Foto 1: El conseller Manel Balcells i Díaz en un moment de la seva intervenció avui a la Comissió de Salut al Parlament de Catalunya. 372006

1  

Fitxers adjunts

Presentació del pressupost en salut 2024

Presentació del pressupost en salut 2024
PDF | 1888451

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined