· La investigació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil ha conclòs amb l’entrada en quatre domicilis i la detenció de les sis persones que formaven el grup delictiu

· Triaven bars i establiments de poblacions petites, forçaven els accessos i sostreien el contingut de les escurabutxaques de manera molt ràpida i especialitzada

· Se’ls atribueixen 31 robatoris en total, tot i que aquesta xifra podria ascendir a més de quaranta, fet que va generar alarma social a les zones rurals afectades

· A les entrades s'ha intervingut 400 kg de cabdells de marihuana empaquetats i preparats per al seu enviament, i 12.000€ en metàl·lic, i un total de 30kg en monedes, entre altres objectes

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la DIC de les Terres de l’Ebre, juntament amb agents de la Guàrdia Civil de les Comandàncies de Castelló i Saragossa van detenir el passat 28 de febrer, cinc homes i una dona d’edats compreses entre els 26 i 46 anys com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, pertinença a grup criminal i tràfic de drogues.

La investigació va concloure la matinada del passat 28 de febrer quan agents d’ambdós cossos van realitzar entrades judicials simultànies en els domicilis de la Ràpita, Valls, Borriol i Fuentes de Ebro i es van detenir les sis persones que formaven aquest grup criminal.

Cal destacar que tres dels membres del grup han estat detinguts a la localitat de Fuentes de Ebro quan retornaven al domicili després d’efectuar un robatori en un bar de la localitat d’Alagón (Saragossa). Altres dues persones han estat detingudes a la localitat de Valls i la sisena a Tarragona. En el moment de la detenció, els autors duien una motxilla plena de monedes d'1 euro, i abans d'entrar a la població van deixar amagat en un descampat les eines que utilitzaven per cometre els forçaments de les màquines escurabutxaques com palanques, tornavisos, guants, etc.

A les entrades es van intervenir 400 kg de cabdells de marihuana empaquetats i preparats per al seu enviament, i 12.000€ en metàl·lic, 4 bosses amb 30kg de monedes d’1 €, eines utilitzades per forçar accessos, i 8 telèfons mòbils.

Tots els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 d'Amposta el dia 29 de febrer.


Una bateria itinerant molt activa en zones rurals

Els fets es remunten al passat mes de desembre de 2023 quan els agents van tenir coneixement de 12 robatoris a bars de la comarca del Montsià en un breu espai de temps. En aquests robatoris, els autors accedien a l’interior dels establiments mitjançant el forçament dels accessos i violentaven les màquines escurabutxaques per sostreure la recaptació.

Els lladres realitzaven aquestes accions en bars de petites poblacions de manera molt ràpida i especialitzada, i van generar alarma social a les zones rurals afectades. Quan, arran de la reiteració delictiva, augmentava la pressió policial, el grup canviava a una altra demarcació per no ser detectats, i així dificultar les investigacions.

La investigació policial va identificar un grup de persones relacionades directament amb aquests robatoris que residien entre les localitats de la Ràpita (Montsià) i Valls (Alt Camp).

En el transcurs de les indagacions, mitjançant el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que una Unitat de la Guàrdia Civil de Castelló estava investigant el mateix grup de persones arran d’altres robatoris en bars de la demarcació de Castelló, ja que el grup criminal utilitzava com a base d’operacions un pis ubicat a la localitat de Borriol (Castelló).

Arran d’aquesta coincidència es va constituir l’equip conjunt d’investigació d’ambdós cossos policials, el qual va detectar que els delinqüents havien començat a desplaçar-se cap a la província de Saragossa per cometre altres robatoris de les mateixes característiques.