Pagesia

El Govern avança en el compliment dels compromisos adquirits amb la pagesia

query_builder   5 març 2024 12:55

event_note Nota de premsa

El Govern avança en el compliment dels compromisos adquirits amb la pagesia

  1. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha informat el Consell Executiu que s’ha executat o garantit un 64% dels acords que depenen directament de la Generalitat i que es van subscriure durant la reunió amb el sector el passat 14 de febrer

El Govern avança en el compliment dels compromisos adquirits amb la pagesia durant la reunió celebrada el passat 14 de febrer. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha informat durant el Consell Executiu que s’ha executat o garantit un 64% dels acords que es van subscriure durant la reunió amb el sector primari i que són competència de la Generalitat de Catalunya.

En concret, aquest 64% representa un total de 9 acords, dels 14 que són competència del Govern com, per exemple, els ajustos del Pla especial de Sequerai la incorporació de la sensibilitat del sector a la gestió de l’aigua. En aquest sentit, ja s’ha informat que està assegurada la supervivència dels animals per a les explotacions que no són d’engreix, com per exemple les lleteres. I, per tant, cap explotació d’aquest tipus haurà de sacrificar animals per manca de disponibilitat d’aigua.

També està assegurada la supervivència dels cultius llenyosos i permanents amb l’objectiu de garantir l’aigua necessària per evitar la seva mort. I, alhora, s’ha convidat als membres de la Plataforma Pagesa a participar en els grups de treball de la Taula Nacional de l’Aigua, espai on ja participen els sindicats agraris.

Pel que fa a la reducció de la burocràcia, el DACC ha demanat al Ministeri d’Agricultura que no s’apliqui fins que no sigui obligatori el 2026. Una mesura que el Govern ja va aconseguir una moratòria per aquest any 2024.

Respecte a la resta dels acords, quatre més estan en fase de desenvolupament com per exemple recuperar les oficines comarcals del Departament com a servei de suport i acompanyament al pagès o articular un pla de xoc per resoldre els dèficits d’aigua de les explotacions ramaderes que no tenen accés a l’aigua, entre altres.

Finalment, el darrer acord que és competència del Govern, i que està previst treballar-ho durant el disseny dels ajuts 2024, ha de concretar com indemnitzar fins al 80% de les pèrdues als productors que han tingut restriccions d’aigua.

Al costat de la pagesia

Des de l’inici de les mobilitzacions del sector primari a inicis de febrer, les trobades han estat una constant i, fins ara, se n’han celebrat un total de sis. La darrera es va celebrar el passat 29 de febrer als serveis centrals del Departament d’Acció Climàtica a Barcelona on, per primera vegada, es van trobar de forma conjunta les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa per crear un nou espai comú de treball.

En cadascuna d’aquestes trobades s’han abordat demandes específiques del sector que s’han traduït en compromisos concrets i avaluables per part del Govern. El total dels compromisos adquirits durant la reunió del passat 14 de febrer van ser 20, dels quals 14 són competència de la Generalitat i són els que el conseller avui n’ha donat detall durant la reunió del Consell Executiu celebrat avui.

El Govern treballa amb l’objectiu que la pagesia es pugui guanyar la vida dignament. I, en aquest sentit, ja treballa en aquest nou espai inaugurat amb la pagesia, format per les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa. I, de forma paral·lela, treballa per exigir les responsabilitats que té el govern espanyol i que centralitza les relacions amb Europa o té competències en l’establiment de preus.

undefined
undefined
undefined
undefined