Comissió Interdepartamental de Sequera (Rubén Moreno)

La Comissió Interdepartamental de Sequera flexibilitza les restriccions per a la pagesia i permet les aportacions de fonts d'aigua no convencionals a les activitats econòmiques

query_builder   7 març 2024 12:31

event_note Nota de premsa

La Comissió Interdepartamental de Sequera flexibilitza les restriccions per a la pagesia i permet les aportacions de fonts d'aigua no convencionals a les activitats econòmiques

Comissió Interdepartamental de Sequera
Comissió Interdepartamental de Sequera (Rubén Moreno)
{"name":"2024/03/07/12/30/47f8af9f-3a59-4de6-9081-7a3d45d837a9.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":1955423}

La Comissió Interdepartamental de Sequera d’aquest dijous ha abordat els principals ítems per a la flexibilització del PES com a resposta amb els compromisos adquirits pel Govern amb la pagesia per a garantir la supervivència del bestiar, els arbres i la viabilitat econòmica de les explotacions.

En concret, no s’aplicarà la reducció del 50% en l’ús d’aigua previst en el PES en aquelles explotacions ramaderes on l’activitat es basa en femelles reproductores. Així mateix, per assegurar la supervivència dels animals en les explotacions que no són d’engreix, com el cas de les lleteres, podran veure flexibilitzada aquesta reducció si elaboren un pla d’estalvi. L’objectiu és evitar que cap explotació hagi de sacrificar el seu bestiar per adaptar-se a les restriccions en estadi d’emergència.

Per fer-ho, es posarà a disposició dels ramaders un formulari per ajudar-los a realitzar de forma àgil i senzilla aquest pla d’estalvi. El formulari es podrà descarregar a través del portal web de la sequera (sequera.gencat.cat).

D’altra banda, en l’àmbit del sector porcí, s’establirà una reducció automàtica. Concretament, es passarà del 50% a l'11% per porcí engreix (20-100 quilos), i del 50% al 18% per garrins (6-20 quilos), sempre que ho tinguin acreditat així en el pla de gestió de les dejeccions ramaderes.

També s’acceptarà com a mesura d’estalvi per complir la limitació d’aigua, que es deixi buida l’explotació durant un període de temps per a complir aquest estalvi, però després es pugui emplenar el 100%.

Assegurar la supervivència dels cultius llenyosos i permanents

Finalment, la flexibilització del PES també incideix en assegurar la supervivència dels cultius llenyosos i permanents. En aquest sentit, doncs, la reducció del 80% en ús de l’aigua no serà efectiu en aquelles explotacions on l’activitat es basa en aquest tipus de conreus, i per tant el percentatge de reducció serà el que permeti garantir la supervivència d’aquests.

Per assegurar tota la resta de tipologies de cultius es garanteix un mínim del 20% de la dotació als productors i comunitats de regants. També es tindrà en compte el percentatge de reducció ja acomplert en el cas d’inversions en modernització de regadius.

Resoldre el dèficit de les explotacions ramaderes sense accés a l’aigua

En la reunió d’avui també s’ha donat a conèixer la posada en marxa d’un pla de xoc per donar cobertura a aquelles explotacions ramaderes que, per diverses causes, es quedin sense aigua o no hi tinguin accés.

Així s’establirà un protocol per transportar aigua per garantir el benestar animal en cas d’emergència. S’activarà un telèfon a través de l’ATL que estarà disponible les 24 hores del dia i els set dies de la setmana, al qual els ramaders podran trucar per gestionar la seva demanda. A partir d’aquí s’activarà el protocol i s’informarà dels punts de càrrega d’aigua potable més propers. El cost de l’aigua serà gratuït i el ramader només haurà de fer-se càrrec del transport, sigui a través de mitjans propis o bé a través de la contractació d’alguna empresa de cisternes.

Així mateix, en cas d’emergència per quedar-se sense aigua, les explotacions també podran sol·licitar una derivació temporal, ja sigui a través d’una captació d'aigua subterrània autoritzada, regenerada, superficial o del nivell freàtic.

Modificació no substancial del PES per les dessaladores d’aigua de mar de titularitat privada

La Comissió també ha aprovat treballar en una modificació no substancial del pla especial de sequera per introduir una excepcionalitat pel consum d’aigua procedent d’instal·lacions de dessalinització d’aigua de mar de titularitat privada. L’objectiu és ajudar el teixit productiu perquè pugui impulsar mesures que redueixin l’impacte de les restriccions a què obliga la situació de sequera, sense que això generi cap repercussió per l’aigua de xarxa que permet l’abastament de la població.

Així doncs, es permetran instal·lacions de dessalinització de titularitat privada que permetin als diferents sectors econòmics (industrial, turístic, i d’altres) abastir-se per dur a terme la seva activitat, sempre que compleixin els permisos i requisits legals que fixa l’ACA i els ajuntaments, en tant que aquestes instal·lacions ocuparien espai públic. L’ús d’aquestes instal·lacions ha de servir per garantir l’activitat econòmica i llocs de treball dels sectors productius que decideixin impulsar-les.

Els detalls i la concreció d’aquesta modificació es traslladarà als agents socials les pròximes setmanes i s’elevarà al consell executiu per a la seva aprovació.

2  

Imatges

Comissió Interdepartamental de Sequera (Rubén Moreno)

Comissió Interdepartamental de Sequera (Rubén Moreno) 1955423

Comissió Interdepartamental de Sequera (Rubén Moreno)

Comissió Interdepartamental de Sequera (Rubén Moreno) 1735535

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined