1. Els treballs serviran per a definir les actuacions per a garantir les necessitats de sanejament actuals i futures
  2. A més, la planta millorarà el tractament actual amb la incorporació de processos per a l'eliminació del nitrogen
  3. En l'actual cicle de planificació s'invertiran més de 7 milions d'euros per a millorar el sanejament de la Segarra


L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha adjudicat la redacció del projecte per ampliar i millorar el funcionament de la depuradora de Guissona, a la comarca de la Segarra, amb un pressupost de licitació superior als 125.000 euros.

Imatge actual de la depuradora de Guissona, a la comarca de la Segarra.
Imatge actual de la depuradora de Guissona, a la comarca de la Segarra.
{"name":"2024/03/07/16/05/309e2e62-b3d2-4d5d-8bab-b55c7673a7e9.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":240755}

Aquesta planta, en servei des de 1991, té actualment una capacitat per tractar un cabal de 2.007 m3/dia, i disposa d'un pretractament i un sistema de quatre llacunes. L'objectiu del projecte, per tant, haurà de definir les millores a la planta per adaptar-se a les necessitats de sanejament actuals i futures. També el projecte haurà de definir les millores a nivell de tractament de les aigües residuals, incorporant l'eliminació del nitrogen.

El projecte que es redacti s’haurà de concentrar en el disseny, la descripció i la valoració de les obres necessàries per dur a terme l’ampliació i remodelació de la planta, establint les noves bases de disseny en base a la població futura a tractar, i tenint en compte les dades actuals d’explotació. En el marc del projecte, que haurà d’implantar la metodologia de Modelatge d’informació de la construcció (Building Information Modelling, BIM), es durà a terme una diagnosi del funcionament de la planta actual, i d’acord amb les noves dades de disseny, s’establiran les actuacions a portar a terme per l’ampliació i remodelació de de la depuradora.

El projecte haurà de preveure que durant la fase d’obres es garanteixi el normal funcionament de la planta.

Sanejament a Catalunya

Actualment hi ha 548 depuradores a Catalunya, que sanegen les aigües residuals de més del 97,1% de la població. Pel que fa a la Segarra, hi ha actualment 3 depuradores en servei que garanteixen el sanejament de prop del 78% de la comarca. En l’actual període de planificació (2022-2027), l’ACA té previst dur a terme un total de 3 actuacions per millorar sistemes de sanejament en funcionament (3,6 MEUR), com les actuacions previstes a les depuradores de Guissona i Cervera, a més de la desconnexió d'aigües blanques del sistema de Guissona, i construir nou depuradores noves (Biosca, Guarda-si-venes, Ivorra, Massoteres, Pelagalls i Sisteró, Sant Pere dels Arquells, Sant Antolí i Vilanova, Rubinat i els Hostalets, Sanaüja, Sant Ramon i Torà), amb una inversió prevista de més de 3,5 milions d’euros.

El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

1  

Imatges

Foto, Depuradora de Guissona.

Foto, Depuradora de Guissona. 240755