Detall d'entrega a una farmàcia

'La meva regla, les meves regles', acumula més de 275.000 descàrregues del codi QR per adquirir productes menstruals reutilitzables

query_builder   7 març 2024 19:22

event_note Nota de premsa

'La meva regla, les meves regles', acumula més de 275.000 descàrregues del codi QR per adquirir productes menstruals reutilitzables

  1. En només tres dies, 110.000 dones han demanat el seu producte, dels quals més de 59.000 productes ja s’han repartit i gairebé 51.000 s’han reservat i es recolliran en les pròximes hores.
  2. Les calces menstruals són el producte més demanat (48,2%), seguides de la copa (34,1%) i de les compreses de tela (17,7%).
  3. Les dones d’entre 30 i 49 anys sumen el 55,1% del total de persones que han demanat algun producte menstrual reutilitzable.
  4. Aquesta acció del Govern converteix Catalunya en el primer país del món que reparteix gratuïtament productes menstruals reutilitzables de forma universal.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha avançat avui des del Penedès noves xifres de balanç de ’acció ‘La meva regla, les meves regles’, que dilluns va posar en marxa el Govern de la Generalitat. “La meva regla, les meves regles està sent un èxit rotund a tot el país, amb una resposta massiva per part de les dones de Catalunya que demostra com de necessari era posar al centre de l’agenda el dret a l’equitat menstrual” ha destacat la consellera en l'arrencada de la seva intervenció.

Tal com ha detallat la consellera, durant els tres primers dies de funcionament de la campanya s’ha superat el quart de milió de codis QR descarregats, més de 275.000, a l’aplicació de ‘La meva salut’, i 110.000 dones ja s’han acostat a les farmàcies a demanar el seu producte menstrual reutilitzable. “Volem celebrar també la conversa social que aquesta acció ha generat, que ens ha permès trencar tabús i parlar obertament d’una cosa tant natural que viuen els nostres cossos com és la menstruació i també el climateri”, ha afegit la consellera fent referencia a aquesta gran rebuda de l’acció ‘La meva regla, les meves regles’. “Avui tenim un país més just, complint aquest triple objectiu: per l'estalvi econòmic, per la salut menstrual, i per la reducció de residus”.

Fins aquest dijous, ja s’han dispensat més de 59.000productes (59.125) en les farmàcies catalanes que participen en aquesta acció, i gairebé 51.000 productes (50.875) s’han reservat i es recolliran en les pròximes hores. Per tipologia, el producte que ha generat més demanda són les calces menstruals, amb un 48,2% de recollides (28.493). Les segueixen la copa menstrual, amb un 34,1% (20.176) i, finalment, les compreses de tela, amb un 17,7% (10.456).

Per franges d’edat, les dones que més s’han acostat a les farmàcies aquests 3 primers dies a recollir el seu producte menstrual reutilitzable són les que tenen entre 40 i 49 anys (27,9%) i les d’entre 30 i 39 anys (27,2%). En total, les dones d’entre 30 i 49 anys sumen el 55,1% del total de persones que han demanat algun producte menstrual reutilitzable. Les segueixen les dones d’entre 20 i 29 anys, que representen el 21%, les de 50 a 60 anys (el 13,1%) i per últim les de 10 a 19 anys, que són el 10,9%. L’acció, igual que tot el Pla d’Equitat Menstrual i Climateri on s’emmarca, té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s’adreça a los persones no binàries i els homes trans* que menstruen.

Cloenda de l'acte{"name":"2024/03/07/19/27/499ede8d-eafe-4d7e-812c-82727c4f1b18.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":4132037}


8M al Penedès

La consellera Tània Verge ha fet aquest balanç de la campanya des de Sitges, a la comarca del Garraf, on ha visitat una de les farmàcies de la ciutat que s’ha adherit a la iniciativa, acompanyada del delegat del Govern al Penedès, David Alquézar Claramunt, i de la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes al Penedès, Glòria Clota Marzà. 

Pel que fa a les xifres del Penedès, la consellera ha explicat que a la vegueria ja s’han dispensat 3.311 productes menstruals reutilitzables, entre els quals 987 s’han recollit al Garraf i 142 a Sitges.

Després de la visita a la farmàcia, la consellera d’Igualtat i Feminismes ha participat en l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones al Penedès, ‘Ni una gota de tabús’, al Casal Cultural Miramar, que enguany debat sobre els drets sexuals i reproductius. La jornada l’ha obert l’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i ha inclòs una taula d’experiències amb la participació de Carme Echevarría Ramos, coordinadora de l’ASSIR Garraf; Neus Martínez Català, farmacèutica a les Roquetes; Anna Rovira Clavé, psicòloga referent de Benestar Emocional i Salut de l’ABS Baix Penedès Interior; i Míriam Casado Aguilera, llevadora de l’Hospital del Vendrell.

L’acte del 8M al Penedès l’ha tancat la mateixa consellera d’Igualtat i Feminismes. Verge ha volgut agrair tot el camí recorregut en la lluita per la garantia dels drets sexuals i reproductius. “A les activistes que vàreu ajudar les dones a avortar quan estava penat; a les que us vàreu mobilitzar als anys 70 i 80 i de nou als anys 2000; a les entitats feministes que treballeu per la salut de les dones; a totes les professionals sanitàries que vetlleu pels nostres drets sexuals i reproductius cada dia, especialment a les llevadores i a les ginecòlogues. A les farmacèutiques i farmacèutics que esteu garantint que totes les dones i persones menstruants del país puguin exercir el seu dret a l’equitat menstrual. A totes vosaltres, mil gràcies. Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, reconeixem i agraïm la vostra lluita i reivindiquem els avenços assolits en els drets sexuals i reproductius gràcies a la força dels feminismes”.

‘La meva regla, les meves regles’

El Departament d’Igualtat i Feminismes va donar dilluns el tret de sortida a l’acció ‘La meva regla, les meves regles’, basada en la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables, i inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025.Es tracta d’una mesura inèdita al món que garanteix el dret a l’equitat menstrual, és a dir, assegura l’accés als productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya, així com a rebre informació i acompanyament de qualitat.

Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l’espai de salut digital La Meva Salut(tant via pàgina web o via aplicació mòbil). És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques explicaran d'una manera senzilla quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyaran en l’elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada persona, tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds. És per aquesta raó que es recomana anar a la farmàcia amb temps, per tal d’escollir el producte després de rebre tota la informació i l’assessorament especialitzat.  

L’entrega del producte serà immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas, es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48h. 

6  

Imatges

La consellera Verge a la farmàcia de Sitges

La consellera Verge a la farmàcia de Sitges 3351657

Acte del 8M al Penedès amb parlament de la directora territorial

Acte del 8M al Penedès amb parlament de la directora territorial 5378688

La consellera amb el delegat, la directora territorial, l'alcaldessa i la farmacèutica.

La consellera amb el delegat, la directora territorial, l'alcaldessa i la farmacèutica. 2432015

Una usuària recull el producte de la seva elecció

Una usuària recull el producte de la seva elecció 2899604

Detall de l'entrega dels productes

Detall de l'entrega dels productes 4206120

Detall dels productes

Detall dels productes 2822594

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined