ICREA

Concedits 40 nous ajuts ICREA Acadèmia per impulsar el talent investigador a les universitats catalanes

query_builder   20 març 2024 10:30

event_note Nota de premsa

Concedits 40 nous ajuts ICREA Acadèmia per impulsar el talent investigador a les universitats catalanes

  1. El Departament de Recerca i Universitats destina 7,5 milions d’euros per facilitar la dedicació prioritària dels acadèmics a activitats de recerca durant 5 anys
  2. Un total de 439 persones s’han beneficiat d’aquests ajuts des de la seva posada en marxa l’any 2008
ICREA Acadèmia{"name":"2024/03/20/10/10/decda858-cece-4472-b6f1-8398e53441fa.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":401395}

Un total de 40 professors i professores del sistema universitari català han estat seleccionats en la nova convocatòria dels ajuts ICREA Acadèmia, concedits per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). El Departament de Recerca i Universitats afavoreix amb aquesta línia de suport la tasca investigadora del professorat que desenvolupa la seva activitat en alguna de les universitats públiques i privades catalanes, amb la finalitat de millorar l’impacte de la recerca a les universitats del conjunt del país.

El professorat seleccionats en la convocatòria 2023 dels ajuts ICREA Acadèmia rebran 40.000 euros anuals cadascun durant un període de 5 anys. Aquests ajuts estan destinats exclusivament al professorat universitari que està impartint docència i que es troba en fase plenament activa i d’expansió de la seva activitat investigadora.

Les persones seleccionades (25 homes i 15 dones) estan adscrites a la Universitat de Barcelona (12), la Universitat Autònoma de Barcelona (10), la Universitat Pompeu Fabra (7), la Universitat Politècnica de Catalunya (3), la Universitat de Lleida (3), la Universitat Rovira i Virgili (2), la Universitat Ramon Llull (2) i la Universitat Oberta de Catalunya (1). Per àrees de coneixement, la distribució ha estat la següent: ciències socials i del comportament (11); ciències de l’enginyeria (10); ciències de la vida i la medicina (7); ciències experimentals i matemàtiques (6), i humanitats (6).

Elevat impacte acadèmic

Amb les noves distincions ja són 439 els ajuts ICREA Acadèmia dels quals s’han beneficiat les universitats catalanes en el marc d’aquest programa finançat pel Govern amb 7,5 milions d'euros anuals.

Els indicadors d’impacte del programa ICREA Acadèmia, iniciat l'any 2008, reflecteixen un elevat rendiment: en comparació amb la resta de professors del sistema s’incrementa en més del 60% l'obtenció de fons de recerca competitius i en més del 18% l’índex de citació relativa per revista. Addicionalment, el nombre d’institucions que financen la recerca dels investigadors del programa ICREA Acadèmia ha augmentat en més d’un 30%.

Per optar a les distincions ICREA Acadèmia, cal que el personal docent i investigador (PDI) contractat o funcionari de les universitats de Catalunya estigui en possessió del títol de doctor/a; tingui una vinculació permanent i a temps complet, i estigui impartint docència de manera regular.

ICREA és una fundació finançada pel Govern amb l'objecte d'incorporar personal científic i acadèmic d'excel·lència al sistema universitari i de recerca de Catalunya a través de noves fórmules de contractació. Treballa en coordinació amb les universitats catalanes i els centres de recerca amb la finalitat d'incrementar la competitivitat del sistema de coneixement del nostre país en la integració de referents de recerca internacionals.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined