Gràcies a aquesta instal·lació, les persones amb necessitats de suport al bany podran gaudir de l’alta muntanya en millors condicions d’higiene i salut.

Aquest canviador s'ha instal·lat en col·laboració amb l’associació Cambiadores Inclusivos, impulsora del moviment “Changing Places”.

L’estació de la Vall de Boí presenta un paquet de novetats que milloren l’accessibilitat per a totes les persones.

FGC{"name":"2024/03/13/14/04/90d24b36-b458-4508-b41d-f48d78d1aa67.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":3177281}

Boí Taüll es converteix en la primera estació d’esquí del món a instal·lar un canviador inclusiu d’obra fixa. Es tracta, a més, del primer espai d’aquestes característiques a Catalunya i el segon a tot l’Estat espanyol. Inaugurat dissabte 9 de març pel president d’FGC Turisme, Toni Segarra, i el director de l’estació, David Ros, aquesta instal·lació millorarà de forma considerable l’experiència a l’alta muntanya d’aquelles persones que tenen una necessitat específica d’higiene.

A dia d'avui són moltes les persones grans, amb diversitat funcional, amb malalties cròniques o amb mobilitat reduïda que no poden accedir als banys estàndard i necessiten un equipament d’higiene específic o l’assistència d’una o dues persones. El nou canviador de Boí Taüll compta amb un espai de 16 m2 i té tots els elements bàsics per garantir la màxima comoditat i neteja: una llitera regulable en alçada, una grua que arriba a tot arreu, un vàter regulable en alçada, una dutxa, un separador de privacitat, un mirall de cos sencer amb una cortina que es pugui obrir i tancar en funció de les necessitats, així com papereres de reciclatge i un aparell sanitari per a persones amb ostomia.

El president d’FGC, Toni Segarra, ha confirmat que “el compromís de Ferrocarrils és dur a terme una política de millora contínua de les nostres instal·lacions perquè pugui venir el màxim de gent possible a gaudir dels nostres equipaments i de les nostres activitats els 365 dies de l’any. És la nostra aportació al territori i al nostre entorn”.

En aquest sentit, durant l’acte d’inauguració també s’ha presentat la nova passarel·la de Boí Taüll, que fa accessible el nucli de la base de l’estació. Aquest accés s’inicia a l’aparcament P2 (on ja es troben les places reservades per a les persones amb mobilitat reduïda), i arriba a la terrassa principal, on hi ha els serveis. Compta amb 142 metres de longitud i amb un pendent màxim del 8%, que fa possible l’accés a les cadires de rodes i altres dispositius. Aquest element representa un gran pas endavant, ja que prèviament l’eix central no era accessible.

Tot seguit es detallen per trams les característiques concretes de la passarel·la:

Tram 1: Aparcament superior fins als banys a la Terrassa Cow Boí. Té una pendent del 3,8% i una longitud 70 metres. Supera una altura de 1,75 metres.

Tram 2: Es troba entre terrasses i compta amb un pendent màxim del 8%, amb els descansos corresponents. Supera una altura de 1,65 metres, en una longitud de 27,27 metres.

Tram 3: Fins a la torre. Disposa d’un tram de tramex i un tram d‘obra. El seu pendent màxim és del 8%, amb els descansos corresponents i supera una altura de 2.35m, en una longitud de 44,91 metres.

Instal·lació d’un bucle magnètic

Aquesta temporada d’hivern, a més, Boí Taüll ha instal·lat un bucle magnètic al servei d’atenció al client, dissenyat per facilitar l’accés a les persones amb diversitat funcional sensorial auditiva. Aquests dispositius representen una ajuda tècnica que facilita l’audició als usuaris d’audiòfon o implant coclear, ja que en aquests sistemes el so arriba directament a la pròtesi auditiva de la persona de deficiències auditives, la qual no sentirà el soroll ambient ni les converses properes d’altres visitants. D’aquesta manera, l’estació millora l’accessibilitat per a persones amb funcionalitat alternativa, que, segons dades de l’INE, representen el 10% de la població de l’estat espanyol.

Aquesta iniciativa forma part del Pla de sostenibilitat turística de la Vall de Boí (PSTD), desplegat al municipi català amb fons europeus Next Generation EU.

Més informació sobre Boí Taüll en aquest enllaç.

Accés a material gràfic de les noves instal·lacions adaptades i accessibles a l’enllaç