36 municipis de les Terres de l'Ebre es beneficiaran dels ajuts per millorar l'eficiència de les xarxes municipals

query_builder   21 març 2024 20:06

event_note Nota de premsa

36 municipis de les Terres de l'Ebre es beneficiaran dels ajuts per millorar l'eficiència de les xarxes municipals

  1. El Govern amplia fins als 128 milions d'euros els ajuts, que beneficiaran un total de 707 municipis


El Govern ha ampliat fins als 128 milions d’euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals, amb un augment de 8 milions d’euros, aprovat aquest dijous pel consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua per poder atendre així totes les sol·licituds. Se suma als 120 milions que hi havia previstos inicialment. Cal destacar que aquestes subvencions comptaven inicialment amb una partida de 50 milions d’euros, que posteriorment es va incrementar fins a aquests 120 milions. Gràcies a aquestes ampliacions, s’han pogut acceptar totes les peticions que complien els requisits fixats per les bases de la convocatòria, de manera que els ajuts beneficiaran 707 municipis, amb un total de 824 subvencions.


A les Terres de l’Ebre s’atorgaran 37 subvencions que beneficiaran 36 municipis (9 al Baix Ebre, 7 al Montsià, 10 a la Ribera d’Ebre i 10 a la Terra Alta). Es preveu que es destinin 5,5 milions d’euros de la línia d’ajuts.


Quatre tipus d’ajuts


Pel que fa a les tipologies d’ajuts, se n’han definit quatre: reducció de pèrdues en xarxa, rehabilitació o impermeabilització de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites. Cal aclarir que una mateixa subvenció pot incloure més d’una tipologia. Del total, només hi ha 19 peticions que no s’han atorgat, atès que no complien amb les bases de la convocatòria (peticions per duplicat, manca de documentació, actuacions corresponents a la millora de l’abastament en alta, entre d’altres).


Un 59% dels ajuts (679 actuacions) que s’atorgaran serviran per a reduir les pèrdues; un 7% (81) per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits; prop del 26% (299) per a la digitalització de xarxa en baixa i més d'un 8% (94) per a fer campanyes de recerca i reparació de fuites. Cal tenir en compte que una subvenció pot servir per a resoldre més d’una problemàtica i, per tant, poden incloure més d’una tipologia d’actuació.


Prop de 200 milions d’euros en ajuts


Entre 2022, 2023 i 2024, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha destinat prop de 200 milions d’euros en ajuts per incrementar la disponibilitat d’aigua i pal·liar els efectes de la sequera.


  1. 13 milions d’euros per a la millora i reforç de les xarxes d’abastament supramunicipals. 30 ajuts atorgats el febrer de 2022


  1. 1 milió d’euros per a la millora dels controls dels cabals en alta. 111 subvencions atorgades el desembre de 2022


  1. 40 milions d’euros per millorar l’abastament en alta. Aquesta línia tenia una dotació inicial de 15 milions d’euros i es va incrementar en 25 milions d’euros per atendre el màxim de peticions possibles. 209 ajuts atorgats el setembre de 2023


  1. 5 milions d’euros per al cofinançament del transport d’aigua en camions cisterna i obres d’emergència. 3 línies d’ajuts, amb més de 150 subvencions ja atorgades, i una quarta línia en fase de resolució


  1. Més de 128 milions d’euros per a millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa. Inicialment, aquesta línia estava dotada amb 50 milions, d’euros, el gener de 2024 es va ampliar fins a un màxim de 70 milions addicionals i aquesta setmana s’ha incrementat en 8 milions d’euros més


  1. 10 milions d’euros per a la recuperació i construcció de pousAquest any, el Govern, a més a més, ha obert una convocatòria de subvencions de Fons Next Generation d’un total de 5,8 milions d’euros per fomentar la digitalització de la gestió de l'aigua al món local, per posar en marxa eines o infraestructures que permetin un monitoratge més eficient de la xarxa i de tots els recursos hídrics.
21 març 2024undefined
undefined
undefined
undefined
undefined