La consellera Serret, durant la seva intervenció a l'acte.

Serret, des de Solsona: "Malgrat el bloqueig de 127 M€ per a la Catalunya central, el Govern prioritza inversions per continuar sent útil a la ciutadania"

query_builder   22 març 2024 14:41

event_note Nota de premsa

Serret, des de Solsona: "Malgrat el bloqueig de 127 M€ per a la Catalunya central, el Govern prioritza inversions per continuar sent útil a la ciutadania"

  1. La consellera ha continuat el cicle de visites territorials “Europa sobre el terreny” a la Catalunya central, on ha fet valdre les oportunitats que representen els fons europeus per al món local
  2. Serret ha fet una crida a participar en les eleccions europees del 9 de juny per fer front a les opcions que “van contra la convivència, la democràcia i els valors fonamentals de la Unió Europea”

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha continuat el cicle de visites territorials “Europa sobre el terreny” aquest divendres a la Catalunya central, des d’on ha denunciat el bloqueig als pressupostos de la Generalitat per al 2024 i la pèrdua de recursos que ha suposat per a la vegueria. “Malgrat el bloqueig de 127 M€ per a la Catalunya central, el Govern no es paralitza i prioritza inversions per continuar sent útil a la ciutadania”, ha assegurat Serret, en una atenció als mitjans de comunicació.

El país no es pot aturar i necessitem, de nou, al més aviat possible, un Govern fort per tirar endavant aquestes inversions”, ha afegit. En aquest sentit, ha recordat que som a les portes d’una “primavera de democràcia”, amb les eleccions al Parlament de Catalunya el 12 de maig i les eleccions al Parlament Europeu el 9 de juny, i ha animat la ciutadania a participar-hi. Serret ha subratllat especialment la importància dels comicis europeus, davant l’existència d’opcions d’extrema dreta que “van contra la convivència, la democràcia i els valors fonamentals de la Unió Europea”.

Els recursos que havien d’arribar a la Catalunya central amb els pressupostos del 2024 representaven un 10,8% més que l’any passat, i s’havien de destinar a millores de carreteres comarcals, infraestructures de ferrocarrils al Bages, el cicle de l’aigua -millores als pantans de Sant Ponç i de Sau, o la connexió a la xarxa Ter-Llobregat de Sant Martí Sesgueioles-, equipaments d’educació i de salut, i la millora en el desplegament de la fibra òptica, entre d’altres.

La consellera ha fet valdre, malgrat que els comptes no prosperessin, el compromís del Govern amb el territori perquè “tirin endavant les inversions més necessàries” i ha posat en relleu les oportunitats que representen els fons europeus per al món local.

Ho ha fet a Solsona, on ha visitat, precisament, un centre de recerca referent com a beneficiari de diversos fons europeus, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), acompanyada del seu director, Antoni Trasobares. El CTFC impulsa projectes de gestió forestal sostenible, bioeconomia circular i millora de la biodiversitat amb finançament europeu, i té per objectiu esdevenir un hub d’excel·lència al sud d’Europa en recerca i transferència de tecnologia cap a la societat.

Serret ha definit el centre com “un motor de desenvolupament, d’innovació i de progrés” i n’ha destacat la seva capacitat per atraure fons europeus. “Europa la construïm cada dia des d’arreu del territori”, ha constatat.

Posteriorment, la titular d’Acció Exterior i Unió Europea ha participat en un acte a Manresa, a la Delegació del Govern a la Catalunya Central, sobre les oportunitats dels fons europeus a la vegueria, amb benvinguda de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy. Durant l’acte, el director del CTFC, Antoni Trasobares, i el gerent d’Aigües de Manresa, Antoni Ventura, han explicat la seva experiència com a beneficiaris de fons europeus. En la seva intervenció, Ventura ha assegurat que, en el procés d’obtenció de Fons Next Generation, es van sentir “molt acompanyats” per la Generalitat.

La consellera Serret ha fet la clausura de l’acte, recordant què pot oferir el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea al món local i, especialment, el catàleg de serveis que faciliten la internacionalització del món local.

Aquesta ha estat la tercera visita del cicle “Europa sobre el terreny”, amb el qual el Govern vol apropar l’impacte de les polítiques de la Unió Europea a la ciutadania, especialment dels fons europeus, i que va començar el mes de febrer a Vilafranca del Penedès i ja ha passat per Tarragona i, avui, per Solsona i Manresa.

A la Catalunya central, l’impacte dels fons Next Generation ha estat de gairebé 138 milions d’euros, la majoria al Bages i Osona, seguides del Solsonès. Pel que fa als fons europeus competitius o de gestió directa per part de la Comissió Europea, l’impacte a la vegueria ha estat de més de 35 milions d’euros del 2014 al 2021.

2  

Imatges

La consellera Serret, durant la seva intervenció a l'acte.

La consellera Serret, durant la seva intervenció a l'acte. 265010

La consellera Serret i el director general d'Afers de la Unió Europea, Gerard Vives, durant la visita al centre.

La consellera Serret i el director general d'Afers de la Unió Europea, Gerard Vives, durant la visita al centre. 352931

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined