Pilar Cuerva, nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Pilar Cuerva designada nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya

query_builder   2 abril 2024 13:06

event_note Nota de premsa

Pilar Cuerva designada nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Pilar Cuerva, nova directora de l'Arxiu Nacional de Catalunya.{"name":"2024/04/02/12/56/80fa130e-15aa-421c-9333-de8b6b0e1aed.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":199661}

El Departament de Cultura ha designat a la historiadora i arxivera Pilar Cuerva com a nova directora de l’Arxiu Nacional de Catalunya. La fins ara Cap del Centre de Recerca i Coneixement (CREC) i Cap del Departament de Gestió Documental i Arxiu del Museu Nacional de Catalunya, agafa el relleu del també historiador i arxiver Francesc Balada, que ha estat al capdavant de la institució els darrers deu anys.

Cultura ha proposat Pilar Cuerva per la seva experiència en l’àmbit de l’arxivística, en la recerca de documentació, la planificació de recuperació del patrimoni documental i l’aplicació de les noves tecnologies a l’arxivística, al capdavant de projectes innovadors i transversals.

Pilar Cuerva Castillo és llicenciada en Geografia i Història, graduada en Arxivística i Gestió de Documents, diplomada en Estudis Superiors especialitzats en Història comparada, social, política i cultural. També ha cursat el Postgrau en gestió de Documents electrònics, el Postgrau Noves tendències en gestió de la informació i el Màster en Gestió Estratègica del Coneixement i de la Informació en les Organitzacions.

En l’àmbit dels arxius, té una llarga trajectòria professional com a responsable de diversos projectes de gestió de la informació a diferents institucions. Els últims cinc anys ha treballat al MNAC impulsant diferents projectes sobre patrimoni documental i artístic del museu, a més de la difusió web, la digitalització dels seus fons, el desenvolupament d’una eina d’organització i gestió dels procediments transversals de l’equipament i la gestió de la documentació digital i electrònica de l’equipament, entre d’altres.

Cuerva ha estat responsable de l’Arxiu General del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, així com responsable del projecte de gestió de la Informació del Museu Marítim. Anteriorment, havia estat arxivera a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia i al Dipòsit d’arxius de Cervera del Departament de Cultura.

L’Arxiu Nacional de Catalunya

L’Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, és l’arxiu general de l’administració catalana i l’arxiu històric nacional. Com arxiu general ingressa, recupera i gestiona la documentació generada per l’acció política i administrativa dels departaments, organismes i empreses de la Generalitat de Catalunya. En la seva condició d’arxiu històric, actua recuperant tota aquella documentació de caràcter privat que, pel seu valor testimonial i referencial, té una especial rellevància per al coneixement de la història nacional.

L’Arxiu Nacional de Catalunya està adscrit al Departament de Cultura, dins la Direcció General del Patrimoni Cultural. Alhora, està integrat dins el Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC), essent l’arxiu de referència dels arxius de la Generalitat de Catalunya.

A l’Arxiu Nacional es conserven diversos fons de gran rellevància com l’adquirit recentment pel Departament de Cultura, el fons fotogràfic Català-Roca.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined