Conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball

El conseller Torrent insta al govern espanyol a complir amb el pagament íntegre del finançament per a polítiques d'ocupació

query_builder   3 abril 2024 12:41

event_note Nota de premsa

El conseller Torrent insta al govern espanyol a complir amb el pagament íntegre del finançament per a polítiques d'ocupació

  1. A la Conferència Sectorial d’Ocupació, que es reuneix demà, el ministeri de Treball plantejarà liquidar només el 70% a les comunitats i deixar l’import restant per a més endavant sense concretar dates

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha emplaçat el govern espanyol a “complir aquest any amb el pagament íntegre del finançament per a polítiques actives d’ocupació enlloc de fraccionar el pagament en dues bestretes, sense concretar a més quan farà efectiva la segona”. El conseller considera que aquest nou criteri, pràcticament inèdit en el repartiment d’aquests fons, podria comportar d’entrada una reducció inicial de gairebé 130 milions en el finançament que rep Catalunya per a polítiques d’ocupació.

Demà dijous, es reuneix la Conferència Sectorial d’Ocupació i el ministeri de Treball i Economia Social plantejarà que aquest any només liquidarà d’entrada el 70% del pressupost i deixarà l’altre 30% per a més endavant, però sense concretar dates. Si es tenen en compte les xifres de 2023 (quan Catalunya va rebre 409,8 milions d’euros) amb el nou criteri l’Estat només assegura 286,9 milions mentre que la resta (122,7 milions) quedaria per a més endavant.

El conseller Torrent ha denunciat “l’actitud del govern espanyol” i ha expressat la seva “rotunda disconformitat” perquè “en un context com l’actual, amb moltes incerteses, és quan més calen polítiques d’ocupació sostingudes i estables enlloc de retallades que perjudiquen el dret de la ciutadania a una ocupació digna i de qualitat”. Torrent ha fet aquestes declaracions durant a visita a la Fundació Formació i Treball a Sant Adrià de Besòs acompanyat del director general d'Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, Juli Silvestre i Martínez, i la subdirectora general de polítiques actives d’ocupació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Susana Díaz i Martínez.

“Exigim que hi hagi el 100% el pagament d’aquests fons, i demanem més: que siguin estables i treballem amb un marc de seguretat”, ha afegit Torrent. El conseller ha insistit que “el que cal no és retallar sinó reformar el model de finançament de les polítiques actives d’ocupació per posar fi a un model que només genera inseguretat jurídica i financera entre la ciutadania, les entitats i les empreses” i ha advertit que el retard en l’assignació total del pressupost podria comportar l’endarreriment, o en algun cas extrem la cancel·lació, d’algun programa ocupacional del SOC.

Per aquesta raó el conseller ha reclamat canviar “el finançament anual per un d’estable en el temps i adaptar-lo, a més, a les necessitats de cada territori”. Torrent ha posat com a exemple la feina feta pel Govern de la Generalitat a través de la concertació territorial, que permetrà adaptar les polítiques actives a les diferents vegueries i les finançarà amb pressupostos quadriennals per poder-les desplegar amb eficàcia i estabilitat.


Treball i Formació Línia ACOL

El conseller també ha aprofitat la visita a la Fundació Formació i Treball per anunciar la renovació del programa ACOL. Es tracta d’una acció de foment de la contractació de persones migrades per contribuir al seu arrelament mitjançant la seva inserció sociolaboral. “És una línia fonamental, impulsada juntament amb el departament d’Igualtat i Feminismes, que permet establir projectes de vida amb seguretat i a llarg termini”, ha dit.

D’aquest programa, finançat pel Fons Social Europeu, ja se n’han fet cinc convocatòries amb un pressupost global de 46 milions d’euros i 1.938 persones beneficiàries. Una garantia de la seva continuïtat són els elevats percentatges d’èxit, ja que aproximadament un 60% de les persones continua treballant un cop ha finalitzat la seva participació en aquest programa.

De cara a aquest any, la previsió és que el programa tingui un pressupost de 19 milions d’euros i s’hi puguin beneficiar unes 526 persones. La convocatòria s’obrirà aquest estiu i podran presentar-se ens locals i entitats sense ànim de lucre. Les actuacions comportaran formació, acompanyament i contractació laboral procurant que el projecte ocupacional per a aquestes persones s’enfoqui des d’una perspectiva molt més àmplia i englobi tots aquests aspectes.

Amb aquesta línia, el SOC finança un contracte de treball de 12 mesos a jornada completa. Precisament durant la seva visita, el conseller s’ha pogut reunir amb diverses persones que s’han acollit a la convocatòria de l’any 2023 del programa.

3  

Imatges

Visita del conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball

Visita del conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball 203409

Visita del conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball

Visita del conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball 201083

Visita del conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball

Visita del conseller Torrent a la Fundació Formació i Treball 219616

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined