Germanes Pilar Heras.

Companys, amics i familiars destaquen el llegat de Pilar Heras en la tercera jornada d'homenatge organitzada al CEJFE

query_builder   11 abril 2024 14:36

event_note Nota de premsa

Companys, amics i familiars destaquen el llegat de Pilar Heras en la tercera jornada d'homenatge organitzada al CEJFE

  1. Heras va ser directora d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil entre el 2016 i el 2019 i va impulsar la perspectiva de gènere amb vocació transformadora
  2. La consellera Ubasart destaca el seu pas pel Departament com un “exemple de treball constant per la reinserció dels i les joves sotmesos a mesures penals”

La tercera jornada en memòria de Pilar Heras Trias, qui va ser directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil entre els anys 2016 i 2019, s’ha celebrat avui al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). Amics, família i excompanys del Departament de Justícia, Drets i Memòria, així com de la Universitat de Barcelona (UB), s’han reunit avui per recordar el llegat d’Heras en l’àmbit de la justícia i més concretament en els camps de la perspectiva de gènere, la justícia comunitària i l’educació en l’execució.

No hi ha faltat el rector de la UB, Joan Guàrdia i Olmos, ni tampoc la consellera de Territori, Ester Capella i Ferré, amb qui van coincidir quan Capella va ser consellera de Justícia. També han intervingut, entre d’altres, el secretari general del Departament de Justícia, Drets i Memòria, Jordi Martinoy; el secretari de Mesures Penals Alternatives, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Encarna Bodelón; la magistrada del Jutjat de Menors número 5 de Barcelona, Núria Clèries, així com Natàlia Valenzuela, directora de la Fundació IRES i presidenta d’ECAS.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González ha destacat el pas de Pilar Heras pel Departament de Justícia com un “exemple de treball constant per la reinserció dels i les joves sotmesos a mesures penals”. Ubasart ha remarcat que “en un context d’augment del populisme punitiu, els extremismes i la intolerància, la seva figura era un bocí d’esperança per a una societat millor.”

L’actual directora d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Gisela Torns, ha posat en relleu algunes de les moltes aportacions d’Heras, com ara la “responsabilitat de l’educador i educadora social i els professionals en la construcció de projectes i serveis o la necessitat d’entendre les diferències donant resposta a necessitats individuals en contextos complexos”. Per la seva banda, la seva germana, Xixón Heras, ha destacat el caràcter lluitador de Pilar Heras, qui sempre havia dit que “davant l’adversitat, cal tenir les idees clares”.

El rector de la Universitat de Barcelona, el Dr. Joan Guàrdia, ha reivindicat la importància de la Dra. Heras en la formació de la ciutadania en tres eixos fonamentals. El primer, "per la seva concepció de l'educació com a eina fonamental de progrés i transformació social". Segon, "pel seu compromís amb la transmissió del coneixement i la formació de professionals amb mirada ponderada i esperit crítica". El tercer, "per la seva constància en connectar la recerca més capdavantera amb la pràctica professional i l'elaboració de polítiques públiques".

Llegat en l’àmbit de la justícia

En la jornada d’avui s’ha abordat el llegat de Pilar Heras en la millora de l’execució penal des de l’acció pedagògica i política; s’ha projectat el vídeo testimonial La vida després dels barrots”; s’ha dut a terme la taula d’experiències sota el títol l’“Enfortiment de l’acció socioeducativa, la corresponsabilitat i la perspectiva comunitària en l’execució penal i l’atenció a les víctimes i s’ha acabat amb la taula rodona “Participació i llegat de Pilar Heras en l’àmbit de la justícia penal”.

Trajectòria d’Heras

Pilar Heras i Trias (Figueres 1954-Barcelona 2019) va ser doctora en Ciències de l'Educació i professora titular a la Universitat de Barcelona. El 2016 va ser nomenada directora general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, Drets i Memòria.

Anteriorment, havia estat coordinadora del Grup de recerca de pedagogia social per a la inclusió i la cohesió social (GPS-UB). Durant la seva carrera va destacar-se pel disseny de mesures penals alternatives (MPA) i va publicar diversos treballs sobre reinserció social i laboral (2014, 2015, 2016), reinserció postpenitenciària (2015), justícia juvenil (2008), corresponsabilitat entre administracions i tercer sector en l'acció social i penal (2013, 2014).

En els anys de joventut va destacar per la seva implicació en la vida associativa, cultural i política. El 2023 va rebre una medalla d’honor a títol pòstum pels serveis excepcionals a la justícia, atorgada pel Govern de la Generalitat de Catalunya.

10  

Imatges

Consellera Ubasart, germana de Pilar Heras i la directora del Cejfe, Encarna Bodelón.

Consellera Ubasart, germana de Pilar Heras i la directora del Cejfe, Encarna Bodelón. 2679373

La consellera Ubasart en la cloenda.

La consellera Ubasart en la cloenda. 2408418

Primera fila de la sala d'actes.

Primera fila de la sala d'actes. 2508408

Taula d'Experiències amb diferents professionals.

Taula d'Experiències amb diferents professionals. 2658874

Pòster presentació Jornada.

Pòster presentació Jornada. 3870363

Rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia.

Rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia. 2746525

Consellera Ubasart amb germanes de Pilar Heras.

Consellera Ubasart amb germanes de Pilar Heras. 5002625

Consellera Ubasart i secretari general del Departament, Jordi Martinoy.

Consellera Ubasart i secretari general del Departament, Jordi Martinoy. 2876626

Germanes Pilar Heras.

Germanes Pilar Heras. 3118613

Música a càrrec de Pius Fransoy.

Música a càrrec de Pius Fransoy. 2945674

undefined
undefined
undefined
undefined