Presentació de l'Any Clavé

El Govern commemora els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps

query_builder   12 abril 2024 13:14

event_note Nota de premsa

El Govern commemora els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps

  1. Amb motiu de la commemoració, s’enregistrarà una selecció d’obres inèdites de Josep Anselm Clavé, que es posaran a disposició de tothom de manera lliure i gratuïta
  2. Un dels projectes és la producció d’un pòdcast que mostrarà els aspectes més atractius i trepidants de la vida i obra de Clavé, així com el seu vessant més íntim i familiar
  3. El 20 d’abril se celebrarà una cantata juvenil amb més de 800 joves procedents dels conservatoris i escoles de música d’arreu del país
Presentació de l'Any Clavé{"name":"2024/04/12/13/22/e3a4d307-1761-45ea-81f4-4c8497afa867.jpg","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":127107}

Avui s’ha presentat l’Any Clavé, amb el qual es commemoren els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps. La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya i Taulés, ha presentat la commemoració acompanyada de la comissària de l’Any, Anna Costal i Fornells. El Govern dedica aquest any commemoratiu a la figura de Clavé per reconèixer-ne la importància i l’impacte dels Cors de Clavé en la societat.

Durant l’any, hi ha previstes activitats arreu dels Països Catalans relacionades amb el personatge i amb les societats corals de la Federació de Cors de Clavé: concerts, cantades, publicacions, exposicions, xerrades, conferències, activitats participatives i de col·laboració per a la descoberta de nous materials, etc. Tota la informació estarà recollida a l’agenda del web commemoratiu i s’anirà ampliant i completant al llarg de l’any.

Les activitats institucionals previstes, de moment, són:

  1. Acte inaugural de l’Any Clavé, que tindrà lloc el pròxim dilluns 6 de maig, a les 18.30 hores, a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès. En l’esdeveniment hi actuarà el grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa, que interpretarà diverses obres de Josep Anselm Clavé.
  2. Acte institucional del Dia de l’Associacionisme Cultural, el 7 de juny al Centre Artesà Tradicionàrius, a les 19h, amb l’actuació del grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa.

Entre les activitats, destaca la cantata juvenil “El Jove Anselm Clavé”, que tindrà lloc a L’Auditori de Barcelona, el dissabte 20 d’abril a les 12h. Hi participaran més de 800 joves procedents dels conservatoris i escoles de música del nostre país, dues orquestres simfòniques i dos cors històrics claverians de la nostra institució. Aquest esdeveniment és una gran coproducció amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Federació de Cors de Clavé.

D’altra banda, s’està treballant en l’elaboració de diversos projectes de divulgació científica sobre la figura de Josep Anselm Clavé:

  1. Una publicació en format imprès i digital amb la participació de diversos investigadors. S’articularà a partir de capítols breus dedicats a la relació de Josep Anselm Clavé amb un personatge de la seva època de l’àmbit familiar, literari, musical, periodístic i polític. Un univers Clavé que entrellaci totes les seves facetes i alhora ajudi a entendre una època complexa i convulsa de la història de Catalunya.
  2. Un enregistrament que inclourà obres inèdites de Josep Anselm Clavé i un petit estudi que explicarà la rellevància musical i històrica d’aquest llegat patrimonial. Les partitures s’editaran i es posaran a disposició de tothom que en vulgui fer ús de manera lliure i gratuïta.
  3. La producció d’un pòdcast que donarà a conèixer algunes de les facetes menys conegudes i més íntimes de Josep Anselm Clavé, així com episodis històrics transcorreguts entre el 1863 i el 1873 a partir de fets viscuts i narrats pel mateix personatge. També hi apareixeran figures importants del republicanisme del segle XIX.
  4. La itinerància de l’exposició Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República Federal, en col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Es preveu que la mostra s’exhibeixi en diverses ciutats catalanes.
  5. Finalment, s’està elaborant la primera fase d’un catàleg de l’obra poètico-musical de Josep Anselm Clavé.Amb la col·laboració d’arxius municipals i comarcals, i de diverses entitats vinculades als Cors de Clavé, l’objectiu és configurar un mapa amb la ubicació i l'abast dels fons documentals relacionats amb el llegat claverià, des del segle XIX i fins al XXI, que serà consultable des del web commemoratiu dedicat a l’Any

La celebració del bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé vol abordar quatre grans objectius:

  1. Situar la trajectòria de Josep Anselm Clavé en el context social i polític del seu temps.
  2. Donar a conèixer les seves accions i la seva obra com un projecte global que pretenia transformar l’Espanya contemporània a partir dels valors republicans del segle XIX, molt abans de la irrupció del catalanisme polític i de la idealització o folklorització de la seva figura.
  3. Entendre el seu llegat poètic, musical, periodístic i polític en conjunt, des d’una perspectiva que inclogui tots els àmbits acadèmics que l’han estudiat: la ciència política, la història contemporània, el periodisme, els estudis literaris, la musicologia.
  4. Posar en valor l’activitat que les societats corals claverianes han desenvolupat des del segle XIX fins a l’actualitat i el patrimoni documental i musical que es conserva en arxius públics o en les seus socials de les mateixes entitats.

Clavé, una figura cabdal

Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824-1874) és una figura cabdal per comprendre la història contemporània de Catalunya en el context de transformació del regne d’Espanya des de l’Antic Règim fins a la Primera República. De pensament liberal i progressista, va dedicar la seva trajectòria vital i professional a portar a terme aquests ideals. Per aconseguir-ho, va desplegar els dispositius culturals i artístics que tenia a l’abast i va exercir d’activista, de músic, de poeta, de periodista i d’empresari. Aquesta tasca no la va fer sol, al contrari, la va poder dur a terme gràcies a la seva família i al conjunt d’amics i col·legues que van col·laborar estretament en tots els seus projectes.

Per la seva implicació en l’acció política directa va ser empresonat diverses vegades i també va haver d’exiliar-se a França, com tants altres republicans. Després de l’esclat de la Revolució de 1868 va ser membre del Club dels Federalistes i del Partit Democràtic Republicà Federal. També va ser elegit president de la Diputació de Barcelona i, amb la proclamació de la Primera República, nomenat governador civil de Castelló de la Plana i delegat del govern a Tarragona.

El seu lideratge al capdavant de l’associació Euterpense és, probablement, la faceta més recordada de Clavé. Aquesta federació de societats corals va articular el teixit social i cultural del país a través d’un associacionisme recreatiu que s’inserí de ple en els nous mecanismes de diversió romàntica. Després de la seva mort es van fundar nous Cors de Clavé, i la xarxa associativa de caràcter progressista i republicà es va continuar estenent malgrat la Restauració borbònica i la consolidació d’altres models corals.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined