El Govern aprova la creació de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya

El Govern aprova la creació de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya

query_builder   14 desembre 2010 14:05

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la creació de la Xarxa Pública de Centres i Espais d'Arts Visuals de Catalunya

 
 
  • Estructura el sistema d’arts visuals a Catalunya, introdueix criteris de racionalització i transparència en l’assignació de recursos públics i de cooperació entre centres i institucions públiques, respectant l’autonomia artística de cada centre
  • El decret desenvolupa la Llei del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i el dota de noves atribucions
  • Ha estat consensuat amb el món local i aprovat per unanimitat per la comissió de govern local formada per les associacions municipalistes
 
El Govern en funcions ha aprovat avui el decret de creació de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de les arts visuals a Catalunya. Amb la Xarxa, el Govern de la Generalitat vol garantir una presència bàsica de les arts visuals contemporànies al país per ajudar a equilibrar el teixit artístic en el conjunt del territori, garantir l’accés de la ciutadania a les arts visuals sense distincions i vetllar per la consecució del principi d’igualtat de tracte per a totes les persones i col·lectius.
 
Aquesta presència vol fer-se de manera coordinada amb l’Administració Local i els agents artístics del territori. Així, el decret ha estat consensuat amb el món local i aprovat per unanimitat per la comissió de govern local formada per les associacions municipalistes.
 
El decret crea la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, defineix les funcions dels centres i espais d’arts visuals que en formen part, descriu els requisits i obligacions de pertànyer-hi, defineix els mecanismes de suport i les modalitats de vinculació amb la Generalitat, i estableix el procediment d’integració i d’exclusió, garantint també l’autonomia de cada centre.
 
Les funcions de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya són: promoure i donar suport als centres i espais d’arts visuals, promoure la incorporació de persones creadores, coordinar i racionalitzar esforços i recursos dels diferents agents que hi intervenen, crear canals de comunicació permanent i d’intercanvi entre els centres i espais d’arts visuals de la Xarxa i promoure seva projecció exterior, entre d’altres.
 
Poden integrar-se a la Xarxa les entitats, públiques o privades, sense ànim de lucre, titulars de centres i espais d’arts visuals; els ajuntaments i altres ens locals que promouen i gestionen programacions i activitats d’arts visuals en equipaments de titularitat privada i que financen més de la meitat del cost de funcionament de l’equipament, i entitats privades sense afany de lucre que desenvolupen iniciatives d’activitats d’arts visuals d’interès públic.
 
Tipus de centres
 
  • Centres territorials d’arts visuals: són centres de titularitat pública, impulsats per la Generalitat i l’administració local. No hi pot haver més de nou a tot el territori
  • Espais d’arts visuals: són equipaments locals dedicats prioritàriament a la difusió i al foment de la creació així com a la producció de les arts visuals. Poden ser de titularitat pública o d’entitats privades sense ànim de lucre. S’integren a la Xarxa per mitjà d’un conveni amb l’ens locals corresponent.
  • Centres privats d’arts visuals d’interès públic: són equipaments d’arts visuals gestionats per entitats privades sense ànim de lucre.
 
La relació dels centres territorials d’arts visuals que s’integren a la Xarxa s’inclou en la disposició addicional quarta. Són els següents: Bòlit Centre d’Art Contemporani. Girona; ACVic. Centre d’Arts Contemporànies; Centre d’Art La Panera (Lleida); Can Xalant. Centre de Creació i Pensament Contemporani de Mataró; Centre d’Art de Tarragona; Centre d’Art d’Amposta; Tecla Sala; Centre d’Art de l’Hospitalet i Canòdrom. Centre d’Art Contemporani de Barcelona.
 
Les entitats que formen part de la Xarxa han de rebre el suport del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i del departament competent en matèria de Cultura a través de: contracte programa (en el cas dels centres territorials d’arts visuals), conveni (amb els espais d’arts visuals) o suport genèric (adreçat als centres privats i iniciatives privades d’arts visuals d’interès públic).
 
El decret desenvolupa la Llei del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i el dota de noves atribucions. Així, se li atorguen, entre d’altres, les funcions següents: garantir el compliment de les funcions bàsiques de la Xarxa i dels equipaments que en formen part; garantir la presència equilibrada en el territori dels serveis bàsics, especialment dels centres territorials i donar suport tècnic i econòmic als equipaments de la Xarxa.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined