Imatge posterior als treballs de neteja i manteniment de lleres al torrent de Vallmoll.

L'ACA finalitza els treballs de manteniment de lleres en el torrent de Vallmoll, en un tram de prop de 2 quilòmetres

query_builder   22 abril 2024 13:32

event_note Nota de premsa

L'ACA finalitza els treballs de manteniment de lleres en el torrent de Vallmoll, en un tram de prop de 2 quilòmetres

  1. Les actuacions de manteniment de lleres són un element clau dins les polítiques de l’Agència per evitar possibles riscos d’inundació davant episodis de crescudes ordinàries
  2. Els treballs han consistit, principalment, en retirar canya americana i s’han fet de forma manual per impactar el mínim possible sobre l’ecosistema
  3. Durant el 2023, l’ACA ha fet més de 450 actuacions de manteniment i conservació de lleres a tota Catalunya

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha finalitzat els treballs, dins el terme municipal de Vallmoll (Alt Camp), de consolidació i repàs de les actuacions de manteniment, conservació, prevenció i reparació de lleres públiques en el tram no urbà del torrent de Vallmoll, a la conca del Francolí.

Els treballs, finalitzats recentment, han consistit en mantenir i conservar la llera del torrent de Vallmoll en bones condicions de desguàs, mitjançant l’erradicació de les espècies invasores. En aquest sentit, s’ha prioritzat la retirada de rebrots de canya americana, una espècie vegetal al·lòctona amb un mal comportament hidràulic.

Imatge posterior als treballs de neteja i manteniment de lleres al torrent de Vallmoll.
Imatge posterior als treballs de neteja i manteniment de lleres al torrent de Vallmoll.
{"name":"2024/04/22/13/26/a7297175-1ad7-455b-9323-29df3513a4a4.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":350035}

Els programes de conservació i manteniment de lleres

El canvi climàtic ha alterat patrons de pluja i sequera, fet que afecta la disponibilitat de l’aigua,l’agricultura i els ecosistemes, entre molts altres aspectes. Les dades evidencien que al nostre territori serà cada vegada més habitual alternar episodis de sequera amb llevantades. Les actuacions de manteniment de lleres tenen la principal finalitat d’afavorir la circulació de l’aigua i evitar o, si més no, reduir, els riscos d’inundació que es puguin produir en episodis de crescudes ordinàries.

A l’hora de dur-les a terme cal actuar eliminant només els elements imprescindibles que dificulten la capacitat de desguàs de les lleres públiques, per afectar el mínim possible a la funcionalitat ambiental i no alterar l’estat de la vegetació que integra el bosc de ribera. Alhora, s’han de tenir en compte condicionants pel que fa al moviment de terres (amb maquinària poc o gens agressiva), la retirada de les restes (la llera no pot convertir-se en un abocador) o la no alteració d’un element cohesiu de la geomorfologia de llera com esdevé el bosc de ribera, entre molts altres.

En l’execució dels treballs es tenen en compte altres requisits ambientals que tenen a veure amb períodes de reproducció d’espècies com per exemple la nidificació de les aus.

Prop de 450 intervencions a lleres l’any 2023

L’Agència ha destinat més de 5,3 MEUR als diferents programes per al manteniment i conservació de lleres (PMCL) només durant l’any 2023. Aquestes actuacions, més de 450, s’han produït en tot el territori català, tant en conques internes com intercomunitàries i s’han realitzat tant en trams urbans com en no urbans. Les actuacions incloses en els diferents programes se centren en retirades de vegetació que poden obstaculitzar el pas de l’aigua i que, a més, sol tractar-se de vegetació invasora o espècies al·lòctones de mal comportament hidràulic, com el cas de la retirada de canya americana del torrent de Vallmoll. Ara bé, també es retiren arbres morts o brancatge excessiu i hi ha casos en què es redistribueixen les acumulacions dels sediments si es determina que són causa de reducció de la capacitat de desguàs.

2  

Imatges

Foto 1. El torrent de Vallmoll abans de les actuacions.

Foto 1. El torrent de Vallmoll abans de les actuacions. 384870

Foto 2. El torrent de Vallmoll, després dels treballs.

Foto 2. El torrent de Vallmoll, després dels treballs. 350035

undefined
undefined
undefined
undefined