MINIATURA NP AJUTS PEAC GIRONA

Acció Climàtica atorga ajuts del Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2023 a 170 projectes de Girona

query_builder   22 abril 2024 14:47

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica atorga ajuts del Pla Estratègic de l'Alimentació de Catalunya (PEAC) 2023 a 170 projectes de Girona

FOTO NP AJUTS PEAC GIRONA
Un moment de la sessió informativa d'avui, a Girona.
{"name":"2024/04/22/13/26/e911913c-8fac-414d-a251-6c4f53d8b4b3.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":218266}

El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Joan Gòdia, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials de Departament a Girona, Elisabet Sànchez, ha dut a terme aquest migdia, a Girona, una sessió informativa sobre els ajuts del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) atorgats en la convocatòria 2023 i les línies que es convocaran enguany.

Com ha posat en relleu Joan Gòdia, “l’Estratègia Alimentària de Catalunya ha permès dotar a projectes del rebost d’arreu del país d’ajuts directes per a seguir avançant cap a un model agroalimentari basat en l’equitat i la sostenibilitat, i ho seguirem fent en les properes convocatòries ampliant de 9 línies d’ajuts a 10 línies a les que es preveu destinar fins a 18,5 M€”.

Així, en el marc de la convocatòria 2023 es va concedir 1.331.920€ a 170 projectes de la demarcació de Girona. D’aquests, 311.597€ corresponen al Baix Empordà, 242.209 a l’Alt Empordà, 225.493 al Gironès, 203.289 a la Selva, 195.455 a la Garrotxa, 80.090 al Pla de l’Estany, i 73.786 al Ripollès. Val a dir també que de les diverses línies dels ajuts del PEAC, la gran majoria dels ajuts concedits corresponen a la relatives al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries; seguida de la línia INNOTRACK per a la innovació en digitalització, sostenibilitat, competitivitat de l’empresa.

En el marc del conjunt de línies del PEAC convocades a Catalunya l’any 2023 es va concedir 9,4M€ a 1.326 projectes. Les 9 línies d’ajut eren:

1.Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte.

2.Ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits.

3.Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixos i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d’establiments de manipulació de carn de caça.

4.Ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.

5.Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors.

6.Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.

7.Ajuts per al foment del relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.

8.Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.

9.Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

Per a enguany, com ja s'ha esmentat, s’està treballant en 10 línies d’ajuts. Una de les novetats és la fusió de la línia de petits elaboradors i la xarxa d’infraestructures compartides al territori, i la incorporació dels punts logístics de distribució i comercialització de productes locals.

També es genera tres línies d’ajuts noves orientades a la generació de nous models de negoci, la innovació social, i l’etiquetatge intel·ligent. Quant a la de nous models de negoci, es vol fomentar la valorització col·lectiva i la creació de noves empreses en la valorització de productes i coproductes alimentaris d’origen local. La segona se centra en el foment de projectes de transformació alimentària per a entitats del tercer sector, fomentarà la justícia social, anirà destinada a fomentar la restauració col·lectiva mitjançant criteris de compra pública responsable. I per últim, la línia de l’etiquetatge intel·ligent s’adreça a fomentar el consumidor conscient per tal que en el seu impuls de compra tingui la sostenibilitat ambiental, la social, l’origen del producte, i la distribució de l’equitat dels preus en la seva decisió de compra, mitjançant un codi QR.

Així, Gòdia ha posat en relleu que “tots aquests ajuts, els de l’anterior convocatòria com els de les properes, van destinats a la transformació del nostre sistema alimentari per tal fomentar projectes que dinamitzin el canviar el nostre model vers nous models més sostenibles econòmicament, mediambientalment, i socialment. En definitiva, que ens ajudin a avançar en els reptes definits en l’Estratègia Alimentària de Catalunya per a què entre tots puguem avançar en un nou sistema alimentari de futur”.

2  

Imatges

Un moment de la sessió informativa d'avui, a Girona.

Un moment de la sessió informativa d'avui, a Girona. 218266

Una altra imatge de l'acte d'avui.

Una altra imatge de l'acte d'avui. 316458

undefined
undefined
undefined
undefined