1. El document té com a finalitat impulsar la valorització de les dejeccions ramaderes i els residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d’electricitat o de combustible gasós
  2. L’objectiu és arribar a generar 2 TWh/any de biogàs el 2030, i ja s’estan habilitant mesures normatives, econòmiques i socials per incrementar el parc d’instal·lacions existents
  3. El Govern ha aprovat una línia d’ajuts de 3 milions d’euros per connectar plantes de biometà a la xarxa de gasoductes


El Consell Executiu ha aprovat l’Estratègia catalana de biogàs 2024-2030 i el seu corresponent pla d’acció. El document planteja accions i mesures concretes per tal que aquest recurs energètic, a més de contribuir a la descarbonització de la societat catalana, sigui l’eix d’un nou model integrat de gestió de residus i materials orgànics dels quals obtenir productes amb valor afegit. De fet, i en el marc d’aquesta Estratègia, el Govern ha autoritzat avui dotar amb 3 milions d’euros una línia d’ajuts per a l’execució d’obres d’instal·lacions per a la injecció de biometà a la xarxa de gasoductes de Catalunya.

L’Estratègia té com a finalitat fomentar la valorització de les dejeccions ramaderes i dels residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d’electricitat o de biometà, i de biofertilitzants. En aquest sentit, estableix objectius en els àmbits ambiental, energètic, territorial, econòmic i social; identifica barreres per complir amb aquests objectius, i planifica accions per superar-les.

Així, entre altres objectius, es preveu assolir la gestió per a la producció de biogàs 8,5 milions de tones de materials orgànics, tres vegades més que en l’actualitat; multiplicar per 3,3 la producció d’energia primària del biogàs, fins a 2 TWh a l’any; i reduir en més de 350.000 tones de CO2 equivalent les emissions de gasos d’efecte hivernacle. S’aposta per prioritzar un model de plantes de biogàs pròximes a l’origen del residu per reduir-ne l’impacte ambiental, i que permetin bastir un sistema descentralitzat de producció i consum distribuït d’energia renovable, que generi activitat i ocupació i doni peu a la promoció de comunitats energètiques locals.

Entre les diferents mesures que preveu l’Estratègia, s’hi inclouen accions que van des de la simplificació administrativa per a facilitar el tractament dels residus orgànics prop del lloc on s’originen, fins a les línies d’ajuts per a la construcció de noves plantes o per a la connexió de plantes de biometà a la xarxa de gasoductes, passant per accions com ara incentivar i desenvolupar fertilitzants obtinguts en el procés de digestat dels residus orgànics. En aquest sentit, el Govern ja ha obert una línia d’ajuts dotada amb 46 milions d’euros destinada a impulsar la instal·lació de plantes de biogàs a les explotacions agràries petites i mitjanes prioritàriament, i avui ha autoritzat una línia de 3 milions per finançar la totalitat de les obres d’instal·lacions per a la injecció de biometà a la xarxa de gasoductes de Catalunya.

Totes aquestes mesures haurien de permetre la instal·lació de fins a 246 MW de potència amb biogàs, que equivaldrien a unes 12 noves plantes cada any. S’estima una inversió necessària de fins a 2.280 milions d’euros, fonamentalment d’iniciativa privada, i la generació d’uns 460 llocs de treball directes i de 1.100 d’indirectes.

L’Estratègia catalana del biogàs 2024-2030 s’emmarca en la transició de Catalunya cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just, que pretén assolir la neutralitat climàtica l’any 2050, que està caracteritzada en la Prospectiva Energètica de Catalunya 2050, i també en el Full de ruta de l’economia circular. A més, permet al sector agroalimentari trobar alternatives per a una gestió més sostenible dels seus residus i diversificar la seva activitat.