Durant el plenari del Consell, que aglutina patronals, sindicats, universitats i centres tecnològics, entre d’altres, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha explicat que l’execució del PNI el 2023 ha estat de més del 97%


El Govern ha fet balanç de l’evolució del Pacte Nacional per a la Indústria (PNI) durant la celebració del plenari del Consell Català de l’Empresa, integrat per la Generalitat, Foment del Treball, PIMEC, CCOO, UGT, Consell General de Cambres de Catalunya, Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Col·legi d’economistes de Catalunya, Col·legi enginyers industrials de Catalunya, Consell de Col·legis d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya, EURECAT i AMEC.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell, ha assegurat durant la reunió, celebrada al Palau de Pedralbes, que l’execució del 97% del PNI l’any 2023 és una clara mostra de la “voluntat del Govern de reindustrialitzar Catalunya”. “Una voluntat demostrada amb fets i ambició, tal com ho demostra l’increment de partides destinades a impulsar i modernitzar la indústria, incloent la major línia d’ajuts industrials de la història de la Generalitat”. En aquest sentit, Castellanos ha recordat que l’any 2023 la indústria va créixer a Catalunya un 3’5%, superant totes les previsions i situant-se molt per sobre de la mitjana estatal i europea. El secretari d’Empresa també ha recordat el “paper clau” del Govern per a fer possible l’acord entre Chery i Ebbro que culmina la reindustrialització de l’antiga planta de Nissan.

El Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 és un acord programàtic de país per transformar el model industrial a Catalunya, rellançar l’economia productiva, augmentar el pes de la indústria en l’estructura econòmica, promoure una indústria més digitalitzada, innovadora, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat, i atorgar un marc d’estabilitat temporal a la política industrial.

Durant el 2023, el PNI ha aconseguit una execució pressupostària de 786,39 milions d’euros l’any 2023, el que representa un 97% de la quantitat prevista. Pel que fa a les actuacions del PNI que són competència d’Empresa i Treball, en el seu conjunt s’han destinat 322 milions d’euros a les polítiques industrials del Pacte, cosa que representa un grau d’execució pressupostària del 114%.

Més de 3.200 milions d’euros i 152 actuacions

El Pacte s’estructura en cinc àmbits temàtics, amb 152 actuacions i més de 3.270 milions d’euros de pressupost, incloent els fons europeus, en tots els anys d’execució. Comptant únicament el seu desplegament des del setembre del 2022 fins la fi del 2023, el Govern ha destinat més de 1.400 milions d’euros a fer realitat les accions previstes pel PNI.

Els principals resultats i actuacions són:

1. Sostenibilitat, energia i economia circular

  1. 258,8 milions euros de pressupost executat

L’objectiu és apostar per una economia verda i circular que estalviï recursos, valori els residus i impulsi la innovació i la competitivitat industrial. Així mateix, reduir els costos energètics de la indústria catalana enfront dels competidors i impulsar la transició energètica per fer front a l’emergència climàtica.

Aquest és l’àmbit on l’increment del pressupost finalment aplicat ha estat major al previst inicialment. Aquest fet respon a la importància de la transició ecològica en el context actual i que el PNI ha recollit des del primer moment.

Actuacions destacades:

  1. Ajuts a la competitivitat i sostenibilitat a les industries agroalimentàries
  2. Ajuts a la competitivitat de les cooperatives i altres entitats associatives agràries
  3. Impuls a la biomassa
  4. Rehabilitació i millora de l’eficiència energètica en habitatges

2.Digitalització, Indústria 4.0, innovació i internacionalització

  1. 226 milions euros de pressupost executat

El propòsit és potenciar la competitivitat del teixit empresarial català per mitjà de la digitalització, la Indústria 4.0, la innovació i la internacionalització. En aquest àmbit destaquen les següents actuacions:

Actuacions destacades:

  1. Programa d'ajuts per a la renovació de maquinària i equipament avançat i noves inversions productives

3. Ocupació de qualitat, condicions de treball i formació de les persones treballadores a la indústria

  1. 183,7 milions euros de pressupost executat

L’objectiu del Pacte nacional per a la indústria en aquest àmbit és: millorar la capacitació dels treballadors i les treballadores per mitjà de la formació professional i la formació universitària al llarg de la vida, que donin resposta, amb qualitat i de forma flexible, a les necessitats de les empreses i de la societat, així com fomentar l’ocupació industrial de qualitat tenint en compte els reptes que les transicions digital i ecològica poden comportar per a les persones treballadores.

Actuacions destacades:

  1. Formació per a l'ocupació adreçada a persones desocupades del sector industrial
  2. Accions de formació no formal de qualificació i requalificació de la població activa
  3. Contractació en la indústria de les dones especialment en situació de vulnerabilitat

4.Infraestructures i sòl industrial

  1. 89,6 milions euros de pressupost executat (provisional)

La idea és fer que Catalunya disposi d’un millor equipament d’infraestructures, tant físiques com digitals, així com d’una adequada disponibilitat de sòl industrial, que permeti augmentar la productivitat industrial, vertebrar el territori i afavorir l’atracció d’inversions.

Aquest és l’àmbit amb més canvis en les actuacions previstes. El PNI és un document viu, i en aquest àmbit s’han produït diversos replantejaments que expliquen aquest nivell d’execució. És el cas de la reindustrialització de la plataforma LOGIS Penedès. S’ha produït un canvi estratègic en el destí dels terrenys. El Govern prioritza realitzar en aquell espai l’ampliació de l’IDIADA, de manera que es dota el territori d’activitat més innovadora i tractora d’altres sectors.

Un altre exemple és el cas del LOGIS DUM a Barcelona, que s’ha descartat després d’analitzar-ne la viabilitat i detectar que és més efectiva una estratègia d’actuació aprofitant espais ja existents. A més, cal afegir-hi que manquen les dades d’execució d’Incasòl, fet que no permet tenir un recompte complet de les execucions dutes a terme.

5. Finançament i dimensió empresarial

·25,5 milions euros de pressupost executat

L’objectiu és incrementar la dimensió de les pimes per tal que puguin competir eficaçment en el mercat global i actuïn com a tractores de l’economia, així com fomentar l’emprenedoria i posar a disposició del sector productiu instruments eficients de capitalització i de finançament per facilitar el creixement i l’activitat empresarial. Destaquen les següents actuacions:

Actuacions destacades:

  1. Préstecs Indústria 4.0
  2. Pla d’Emprenedoria cultural


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials


1  

Imatges

El Govern fa balanç de la bona evolució del Pacte Nacional per a la Indústria amb el Consell Català de l'Empresa

El Govern fa balanç de la bona evolució del Pacte Nacional per a la Indústria amb el Consell Català de l'Empresa 3987590