Hi col·laboren la Confraria de Pescadors de l'Estartit, Bombers, Agents Rurals, científics i tècnics i patrons/capbussadors del Parc
Al setembre es va recuperar una xarxa de pesca de 610 metres de longitud davant del Cap d'Ultrera

Tècnics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han iniciat un projecte per detectar i eliminar les xarxes de pesca abandonades a la costa del Montgrí amb l’objectiu d’evitar l’afectació a la fauna i flora submarina del Parc. Així mateix, el projecte preveu divulgar al sector pesquer la perillositat que suposen aquestes xarxes en la conservació dels fons marins i en l'afectació que tenen en el propi recurs pesquer del qual viuen. En aquest sentit, el projecte vol establir un marc de col·laboració perquè sempre que es perdin els arts de pesca es comuniqui al Parc i d’aquesta forma es puguin localitzar i treure’ls, evitant així que els fons marins es malmetin i alhora que els pescadors recuperin aquests arts. Així mateix, també s’inicia un procés informatiu adreçat al col·lectiu de submarinistes perquè avisin els tècnics del Parc de l’existència de xarxes, estudiar-ne l’impacte i extreure-les en cas que aquest sigui important.
Aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració de la Confraria de Pescadors de l'Estartit, el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials (GRAE) subaquàtic dels Bombers de la Generalitat de Catalunya, el Cos d'Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge i científics del CEAB (Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC) i del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona. Pel que fa al Parc Natural, hi han participat els tècnics i patrons/capbussadors.
Xarxa del Cap d’Ultrera
A mitjan de setembre es va recuperar una xarxa de pesca d’uns 610 metres de longitud davant del Cap d’Ultrera. Tot i que feia un any que s'havia detectat, durant els mesos d'estiu es va fer un seguiment i es va constatar que afectava greument a un fons sensible de coral·ligen (gorgònies i corall vermell) i a espècies d'alt valor ecològic i pesquer com crustacis (llagostes, llamàntols i esclops) i peixos (meros, déntols...) Les primeres actuacions que van dur a terme l'equip de biòlegs i tècnics van ser la neteja acurada de les zones sensibles afectades per la xarxa -gorgònies i corall vermell, principalment- i l’alliberament de crustacis vius enganxats. En total es van alliberar 29 esclops vius que es van retornar al medi marí. Un cop netejades les zones sensibles, es va pujar la xarxa a la superfície amb la col·laboració dels pescadors de l'Estartit.
Altres casos
El passat mes de juliol, científics del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, van treure una xarxa d’uns 300 m de llargada al nord de la costa del Montgrí que afectava un fons amb una valuosa comunitat de Cystoseira zosteroides, una alga arborescent que forma un hàbitat essencial per a multitud d’animals. Aquesta alga és una espècie molt fràgil i de creixement molt lent, conforma hàbitats sensibles a les activitats humanes i és indicadora de fons marins en bon estat, això ha fet que la seva conservació sigui prioritària al litoral català. L'efecte erosiu d'aquesta xarxa abandonada va afectar notablement aquesta població, causant una mortalitat de més del 30% dels peus, que varen quedar enganxats a la xarxa.
Futures actuacions
Durant els propers dies s’estudiaran dues xarxes que es troben a la Punta Salines, dins del Parc Natural, per tal d’avaluar la viabilitat de treure-les conjuntament amb els pescadors de l’Estartit.

2