1. El codi de recomanacions, que actualitza el que es va fer el 2017, aposta per donar visibilitat a aquestes persones i per evitar estereotips i discriminacions.
  2. Combatre amb arguments els discursos d’odi, informar sobre els recursos a l’abast de les persones agredides per LGBTI-fòbia o impulsar la presència de persones LGBTI+ a sèries i pel·lícules són algunes de les recomanacions que s’inclouen en el nou codi.

El Departament d’Igualtat i Feminismes, conjuntament amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han actualitzat les recomanacions sobre el tractament les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres, intersexuals i altres (LGBTI+) als mitjans audiovisuals.

En el marc del Dia Internacional contra la LGBTI-fòbia que se celebra el pròxim divendres 17 de maig, el director general de Polítiques Públiques LGBTI+ del departament Xavier Florensa Cantons, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros i la consellera del CAC responsable de l’àmbit d’Infància i Gènere, Laura Pinyol, han explicat aquest matí la nova proposta de codi, en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Es tracta d’una eina que aposta per donar visibilitat a aquestes persones, tot evitant estereotips i discriminacions i s'adreça als i les professionals la comunicació com ara periodistes, responsables de productores audiovisuals, agències de publicitat o gestió de xarxes socials. També s’adrecen a l’alumnat de l’àmbit de la comunicació, perquè incorporin la perspectiva LGBTI+ a la seva formació com a professionals en el futur.

El director general de Polítiques Públiques LGBTI+ del departament d’Igualtat i Feminismes, Xavier Florensa Cantons, ha explicat que amb l'actualització d'aquest codi de recomanacions es busca garantir els drets de les persones LGBTI+ i prevenir situacions de discriminació i violències des de l'àmbit de la comunicació, tal com ja recull la legislació catalana. "Cal lluitar contra els estigmes, fer un bon tractament de la informació pel que fa a la diversitat sexual i de gènere. El paper dels mitjans és clau per avançar en l’erradicació de l’LGBTI-fòbia" ha reforçat.

Recomanacions sobre el tractament de les persones LGBTI+ als mitjans audiovisuals{"name":"2024/05/14/15/40/2ee6f706-aa86-4821-a644-51973bf3eb27.JPG","author":"CAC","type":"0","location":"0","weight":3903576}


Combatre amb arguments els discursos d’odi, informar sobre els recursos a l’abast de les persones agredides per LGBTI-fòbia, utilitzar un llenguatge inclusiu sense expressions discriminadores, no patologitzar la identitat trans* i intersexual, impulsar la presència habitual de les persones LGBTI+ a sèries, pel·lícules, anuncis o potenciar la reflexió quan aquests continguts de ficció representin personatges discriminatoris contra les persones LGBTI+ són algunes de les recomanacions que conformem aquest nou document. En conjunt el codi inclou més d’una vintena de recomanacions que s’estructuren 3 grans blocs: tractament informatiu, llenguatge i recursos audiovisuals i ficció, entreteniment i publicitat, per tal de fomentar la visibilitat de les persones LGBTI+.

El degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Joan Maria Morros, ha donat la benvinguda als participants i ha recordat que aquestes recomanacions se sumen a d'altres com les que afecten al tracte informatiu de les persones migrades, la infància, la mort per suïcidi o el fet religiós, entre d'altres. "Des del Col·legi de Periodistes treballem pels professionals de la comunicació perquè aquestes eines siguin útils pel sector. En el cas de les recomanacions que ens ocupen, cal tenir cura dels col·lectius vulnerables en el tracte informatiu, incorporant la perspectiva i la veu LGBTI+ a l’hora d’informar, fugint de la visió estereotipada i combatent els discursos d'odi i discriminatoris", ha assenyalat.

Per la seva banda, la consellera del CAC responsable de l’àmbit de Relacions amb la Societat, Infància i Gènere, Laura Pinyol, ha destacat "l’ambició de les noves recomanacions que, des de la reflexió, l’anàlisi i el compliment de la legislació vigent, aborden una realitat diversa i busquen visibilitzar un col·lectiu permanentment amenaçat pels discursos d’odi i per posicionaments polítics reaccionaris. Vivim en una societat canviant i diversa, i el CAC es compromet amb aquesta guia en la defensa dels drets fonamentals en el marc dels mitjans de comunicació".

En la presentació ha intervingut també Maria Giralt, portaveu del grup de comunicació del Consell Nacional LGBTI, entitat que ha participat en el grup de treball que ha actualitzat les recomanacions. “No és casualitat que en aquesta actualització el primer que surt és incorporar la perspectiva i la veu LGBTI a l’hora d’informar”, ha dit, i ha afegit que molts dels canvis que incorpora el document es basen en “matisos” i ha destacat, com a exemples, l’eliminació del verb “normalitzar” perquè suggereix que no són normals, així com la substitució del terme “tolerància”, que implica una posició de superioritat, per “respecte”.

Al final del document també s’inclou una relació d’expressions que cal evitar, per imprecises o discriminatòries, així com les expressions inclusives que s’aconsellen per substituir-les i un glossari per aclarir els conceptes principals relacionats amb el marc legal, la construcció social del gènere, la sexualitat com ara asexual, bifobia o cispassing.

El codi actualitza el que es va elaborar l’any 2017 per tal d’adequar-lo a les noves realitats i a les normatives aprovades posteriorment. En concret, la Llei 19/2020, de 30 de desembre, d'igualtat de tracte i no-discriminació i la Llei de l’Estat 4/2023, de 28 de febrer, per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGBTI.

Alertar de comunicacions inadequades

Qualsevol persona que trobi una representació o un contingut que consideri inadequat o estigmatitzant pel que fa al tractament de les persones LGBTI+ es pot adreçar al Consell de l’Audiovisual de Catalunya mitjançant un correu a audiovisual@gencat.cat o a la bústia de comentaris, queixes i preguntes de la Direcció General de Polítiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes. Si aquesta Direcció General considera que els fets podrien constituir una infracció administrativa, ho comunicarà a l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació, òrgan competent en sancionar les lleis 11/2014 i 19/2020. Convé recordar que la llei incorpora un règim d’infraccions i sancions.

2  

Imatges

Parlaments

Parlaments 919405

Parlaments DG LGBTI+

Parlaments DG LGBTI+ 3903576

1  

Fitxers adjunts

Recomanacions sobre el tractament de les persones LGBTI+ als mitjans audiovisuals

Recomanacions sobre el tractament de les persones LGBTI+ als mitjans audiovisuals
PDF | 631416