Inuncat 20 de maig

Alerta del pla INUNCAT per intensitat de pluja al terç nord-est del país

query_builder   20 maig 2024 12:56

event_note Nota de premsa

Alerta del pla INUNCAT per intensitat de pluja al terç nord-est del país

  1. El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que es poden superar els 20 l/m2 en 30 minuts, especialment a la Garrotxa i la Selva
  2. Els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.
  3. Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania que segueixi les previsions meteorològiques i que eviti posar-se en risc. Cal evitar apropar-se, tant a peu o amb cotxe, a les zones inundables i limitar al màxim la mobilitat mentre duri l’episodi més intens

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per un avís d’intensitat de pluja (es pot superar el llindar de 20 mm/30 minuts), al terç nord-est de Catalunya. El grau de perill és més alt a les comarques de la Garrotxa i la Selva. La distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada es de caràcter local i els xàfecs poden anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra.

Les pluges poden ser localment intenses, pel que s’ha de vigilar les crescudes sobtades de barrancs i lleres menors (rieres, rierols, etc.) i les zones inundables (soterranis, passos soterrats...).

Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil ja s’ha fet arribar aquest avís a tots els municipis afectats, i s’ha demanat que es faci el tancament preventiu de tots els guals i punts inundables que hi hagi.

Consells d’autoprotecció per a la ciutadania

Tingueu ben presents els consells davant fortes pluges que podeu trobar a interior.gencat.cat/inundacions

  1. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua, sobretot a les zones on s’esperen intensitats i acumulacions més importants.
  2. Calcircular preferentment per les rutes principals i les autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat.
  3. Si us sorprenen precipitacions a la muntanya, dirigiu-vos a punts enlairats que estiguin lluny dels marges de rius i de les lleres de barrancs, rambles o torrents.
  4. Si us sorprenen precipitacions importants quan sou a casa: no baixeu a les zones inundables com ara el soterrani, el garatge, etc.; no deixeu fora objectes o mobles que l'aigua pugui arrossegar; poseu els animals domèstics, els aliments, l'aigua potable, els documents importants, els objectes de valor i, sobre tot, els productes perillosos (com ara verí per a les rates, dissolvents, etc.) en llocs alts i protegits.

Podeu fer seguiment de les incidències i evolució de l’episodi al compte de twitter, facebook i instagram @emergenciescat

undefined
undefined
undefined
undefined