1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea participarà en un acte a la Fundació Mário Soares e Maria Barroso, a Lisboa, sobre el llegat del 25 d’abril de 1974
  2. També es reunirà amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Emídio Sousa, i el president de la Comissió Permanent d’Afers Europeus del parlament portuguès, Telmo Faria
EXT{"name":"2024/05/21/12/04/fe048b2d-4ab3-43e7-8123-94679879b4a7.jpeg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":174902}


La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, farà un viatge institucional a Lisboa, Portugal, els dies 22 i 23 de maig per commemorar el 50è aniversari de la Revolució dels Clavells, l’esdeveniment històric que va portar la llibertat i la democràcia a Portugal, i per mantenir diverses reunions polítiques i institucionals.

Dimecres 22 de maig, la consellera visitarà l’Arxiu Nacional Torre do Tombo a les 16 hores, acompanyada del delegat del Govern de Catalunya a Portugal, Rui Reis. Els rebrà el director general del Llibre, Arxius i Biblioteques del govern portuguès, Silvestre Lacerda, amb qui coneixeran l’exposició “Dias de Abril: um caminho, múltiplas vozes”.

L’endemà, dijous 23 de maig, Serret es reunirà, a les 9 hores, amb el secretari d’estat de Medi Ambient, Emídio Sousa, al Ministeri de Medi Ambient i Energia. Serret reafirmarà el compromís de Catalunya amb les polítiques ambientals i la lluita contra el canvi climàtic, així com la voluntat de continuar treballant amb el Govern de Portugal en aquest àmbit. També presentarà al secretari d’estat la coalició internacional de governs liderada per Catalunya per incidir en el tractat global contra la contaminació per plàstics.

Més tard, a les 14 hores, la consellera mantindrà una reunió amb el president de la Comissió Permanent d’Afers Europeus, Telmo Faria, al Parlament de la República Portuguesa. Tractaran la necessitat d’aprovar l’oficialitat del català a les institucions europees i d’impulsar la creació de la macroregió mediterrània, dues qüestions clau per al Govern de Catalunya.

Finalment, a les 17 hores, Serret visitarà la Fundació Mário Soares e Maria Barroso, una institució sense ànim de lucre, creada el 1991, que promou una cultura cívica i democràtica, inspirada en la vida i el llegat de Soares i Barroso, i preserva i difón la memòria històrica i el patrimoni cultural del Portugal contemporani. La rebran la presidenta del Consell d’Administració, Isabel Soares (filla de Mário Soares i Maria Barroso), i el director executiu, Filipe Guimarães da Silva.

Allà mateix, a les 18 hores, tindrà lloc l’acte “50 anos do 25 de abril: transformações e desafios das democracias”, organitzat per la Fundació i per la Delegació del Govern de Catalunya a Portugal, en què la consellera Serret i Isabel Soares faran els discursos inaugurals.

Seguidament, es presentarà el pròxim monogràfic de la Revista IDEES, editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC) del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, que tractarà, precisament, sobre la Revolució dels Clavells. Hi intervindran el director del CETC, Pau Mas, i Filipe Guimarães da Silva.

Després es passarà a un debat sobre els llegats del 25 d’abril de 1974 i els desafiaments als quals han de fer front les democràcies actuals amb l’eurodiputat Pedro Silva Pereira, la periodista Teresa de Sousa i l’investigador de l’ISCTE-Institut Universitari de Lisboa Tiago Fernandes.

Per cobrir informativament algun moment d’aquest viatge, cal acreditar-se a l’Oficina de Comunicació del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea enviant un correu electrònic a l’adreça comunicacio.exteriors@gencat.cat i indicant-hi nom, DNI o NIE, mitjà i categoria professional (redactor/a, càmera, fotògraf/a, etc.).