Àfrica

El Govern aprova l'Estratègia Àfrica 2030 per consolidar les relacions amb els països africans del sud del Sàhara

query_builder   21 maig 2024 13:41

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Estratègia Àfrica 2030 per consolidar les relacions amb els països africans del sud del Sàhara

  1. L’Estratègia planteja un full de ruta ambiciós per teixir aliances en àmbits prioritaris com el feminisme, la justícia climàtica o la memòria democràtica
  2. Actualment, les delegacions del Govern a l’Àfrica Occidental i a l'Àfrica Meridional cobreixen la presència institucional de la Generalitat a l’Àfrica del sud del Sàhara

El Govern ha aprovat l’Estratègia Àfrica 2030, que estructura les relacions entre Catalunya i els països de l’Àfrica del sud del Sàhara. L’estratègia es dota d’un marc estable i permanent amb l'objectiu de situar Catalunya com un actor d’influència a la regió i consolidar la presència institucional de la Generalitat al continent africà.

En aquest sentit, l’Estratègia Àfrica 2030 planteja un full de ruta ambiciós per teixir aliances en àmbits com el feminisme, la justícia climàtica o la memòria democràtica. De fet, una de les principals novetats de l’Estratègia respecte del primer Pla Àfrica 2020-2023 és la incorporació de Guinea Equatorial com a país preferent, atesa la responsabilitat històrica de Catalunya fruit de la colonització espanyola.

A més, l’Estratègia planteja dos marcs d’accions (2024-2027 i 2028-2030) adaptats a la complexitat dels territoris i poblacions de la regió, i vol consolidar les relacions amb governs i regions, especialment a través de les delegacions de l’Àfrica occidental, amb seu a Dakar (Senegal); i de l’Àfrica Meridional, amb seu a Johannesburg (Sud-àfrica).

Finalment, l’Estratègia contempla afavorir el diàleg amb la societat civil africana, així com la seva diàspora a Catalunya i continuar assegurant l’ajut oficial al desenvolupament en aquests territoris, una eina imprescindible de solidaritat internacional prevista en el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026.

Actualment, països com el Senegal, Moçambic o la República Democràtica del Congo es doten d'aquest ajut a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Tres eixos, sis objectius estratègics

Fruit de la col·laboració transversal entre diversos departaments del Govern, l’Estratègia presenta tres eixos principals:

  1. En l’eix presència, es treballaran les relacions de Catalunya amb el continent africà des d’una voluntat que Catalunya es distingeixi amb una veu pròpia i singular.
  2. En l’eix influència, es promouran àmbits prioritaris en què Catalunya pot aportar un valor afegit, sobretot pel que fa a la transformació verda, feminista, digital o promoció de la llengua i cultura catalanes.
  3. En l’eix compromís, s’impulsarà la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i de l’Agenda 2030.

Aquests eixos preveuen, alhora, sis objectius estratègics:

  1. Consolidar la presència del Govern de Catalunya als països de l’Àfrica del sud del Sàhara.
  2. Posicionar Catalunya com un actor útil i amb veu pròpia en les interaccions amb el continent africà.
  3. Afavorir l’intercanvi de coneixement i la creació d’aliances entre Catalunya i Àfrica.
  4. Incidir en la perspectiva de gènere, recuperació de les memòries i defensa de les poblacions vulnerables.
  5. Alinear-se amb els ODS i promoure el desenvolupament humà sostenible.
  6. Millorar la participació i coordinació d’actors des d’un enfocament de coherència de polítiques.

Gràcies a l’Estratègia Àfrica 2030, el Govern es dota d’una eina per fomentar les relacions amb els països d’aquesta regió i identificar nous espais de col·laboració en un futur al continent.

undefined
undefined
undefined
undefined