cme

Desarticulat un grup criminal de lladres de coure vinculat amb el robatori a la línia Barcelona-Montcada que va aturar els trens el dia d'eleccions al Parlament de Catalunya

query_builder   24 maig 2024 13:03

event_note Nota de premsa

Desarticulat un grup criminal de lladres de coure vinculat amb el robatori a la línia Barcelona-Montcada que va aturar els trens el dia d'eleccions al Parlament de Catalunya

  1. La DIC de la Regió Policial Metropolitana Nord deté quatre membres d’una xarxa criminal a la qual relacionen presumptament amb sis sostraccions de cable de coure que es van produir des de passat 1 de maig fins al 22 del mateix mes
  2. Entre els detinguts hi ha el propietari d’una empresa de gestió de residus per un delicte de receptació. Es va negar en dues ocasions que els Mossos d’Esquadra fessin inspeccions i va quedar sancionat per incompliment de la normativa

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la DIC de la Regió Policial Metropolitana Nord han desarticulat un grup criminal de lladres de coure presumptament relacionat amb el robatori que va tenir lloc el passat 12 de maig, dia de les eleccions al Parlament de Catalunya. a la línia de tren de Barcelona - Montcada i Reixac. Aquest robatori va deixar sense servei la majoria de línies de Rodalies de Renfe i va comportar diversos avisos d’incendis en diferents punts de les vies de rodalies, entre els quals a l’estació de Montcada Bifurcació, la qual cosa va generar un fort impacte a la mobilitat ferroviària que va quedar aturada.

Fruit d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra van activar efectius de Policia Científica en els indrets afectats per fer inspeccions oculars. La Unitat Central d’Incendis Estructurals va descartar que es tractés d’un sabotatge i la principal línia dels investigadors de la DIC va ser que estaven davant d’un grup criminal especialitzat en furts de cable de coure. Fruit de les gestions d’investigació, es va determinar que la DIC de Metronord assumís les investigacions atès que ja estava investigant una trama criminal especialitzada en aquest tipus de robatoris.

Els investigadors han detingut tres homes i una dona multireincidents, que acumulen una vintena d’antecedents per fets similars, i que haurien participat en sis fets vinculats amb el robatori de coure de catenària a les línies ferroviàries de la demarcació de Barcelona. Entre els detinguts hi ha el propietari de l’empresa gestora de residus, al qual també se’l relaciona amb el grup criminal, ja que presumptament actuava amb connivència amb els detinguts a l’hora de rebre el material sostret. Se li imputa un delicte continuat de receptació.

Els Mossos d’Esquadra els relacionen amb sis sostraccions de cablejat de coure de catenària des de l’1 de maig fins al 22 de maig, quan dos d’ells, un home i una dona, van ser interceptats a Esparreguera per vigilants de seguretat privada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i la Policia Local d’aquest municipi després que s’hagués produït un tall elèctric amb afectació a la circulació ferroviària. Les dues persones van ser traslladades a dependències policials i allà van quedar detingudes per la seva presumpta relació amb altres fets que s’estaven investigant, entre els quals hi ha la sostracció de coure a l’estació de Montcada.

Els altres dos investigats van quedar detinguts ahir, un a Santa Perpètua de Mogoda i l’altre a Sabadell.

Els fets delictius pels quals estaven sent investigats són:

  1. 1 de maig: sostracció de cable de coure de catenària perpetrada de matinada a Mollet de Vallès. Se’ls imputa un delicte de desordres públics.
  2. 10 de maig: sostracció de cable de coure de catenària perpetrada la matinada a Barcelona. Se’ls imputa un delicte de desordres públics.
  3. 12 de maig: sostracció de cable de coure la línia de tren de Barcelona - Montcada i Reixac. Aquest robatori va deixar sense servei la majoria de línies de Rodalies de Renfe i va comportar diversos avisos d’incendis en diferents punts de les vies de rodalies, entre els quals l’estació de Montcada Bifurcació. Se’ls imputa un delicte de desordres públics.
  4. 13 de maig: sostracció i robatori amb força de cable de coure de catenària perpetrats de matinada a Olesa de Montserrat. Se’ls imputa també un delicte de desordres públics.
  5. 18 de maig: sostracció i robatori amb força de cable de coure de catenària perpetrats de matinada a Olesa de Montserrat. Se’ls imputa també un delicte de desordres públics.
  6. 22 de maig: sostracció i robatori amb força de cable de coure de catenària perpetrats de matinada a Esparreguera. Se’ls imputa també un delicte de desordres públics

En el transcurs de la investigació, es va detectar que, coincidint amb la perpetració de robatoris de coure pels quals estaven sent investigats i ara detinguts, els investigats es dirigien sempre al mateix gestor de metalls. El propietari d’aquesta empresa es va negar en dues ocasions a les inspeccions dels Mossos d’Esquadra, per la qual cosa va quedar sancionat per incompliment de la normativa. La investigació ha permès determinar que els detinguts mantenien una relació constant amb aquesta empresa gestora de residus on col·locaven el material sostret. De fet, el seu propietari formava part del grup criminal desarticulat.

Els quatre detinguts es distribuïen rols diferents per actuar. Un dels homes i una dona, de 52 i 24 anys, s’encarregaven de cometre les sostraccions. Un tercer, de 26 anys, tenia funcions més executives, era el titular dels vehicles investigats i s’encarregava dels tractes relatius a la receptació del material sostret. Finalment, hi havia el propietari de l’empresa gestora de residus on els detinguts col·locaven el material sostret.

Es movien amb una furgoneta i un vehicle. Carregaven el coure sostret en el primer vehicle i utilitzaven dues perxes per despenjar el cable de la catenària. Un cop el tenien a terra, habitualment el tallaven mitjançant una eina tipus radial.

Els detinguts han passat aquest matí a disposició judicial.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 24 de maig de 2024

undefined
undefined
undefined
undefined