Govern

El Govern acorda canvis dels escenaris per sequera a l'Alt Empordà, arran de la millora de la situació hidrològica

query_builder   28 maig 2024 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern acorda canvis dels escenaris per sequera a l'Alt Empordà, arran de la millora de la situació hidrològica

  1. Un total de 22 municipis de la comarca de l’Alt Empordà que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga passaran de l’emergència a l’excepcionalitat
  2. Tot i que en la resta d’unitats s’han experimentat lleugeres millores en els seus volums es continuarà sense canvis i es preveu convocar properament una comissió de desembassament extraordinària al sistema Ter Llobregat per incrementar les dotacions per a reg


El Govern ha anunciat avui, després d’una nova reunió del Comitè Interdepartamental de Sequera (CIS), un canvi d’escenari per sequera que beneficiarà la comarca de l’Alt Empordà. L’aqüífer del Fluvià Muga, que abasteix 22 municipis de l’Alt Empordà, passarà de l’escenari d’emergència al d’excepcionalitat. Actualment, aquest aqüífer mostra una recuperació consolidada dels seus nivells, situant-se als 16,18 metres sobre el nivell del mar, tenint en compte que abans de les pluges va assolir uns valors de 13,7 metres. El canvi d’escenari entraran en vigor al llarg de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució del director al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La situació d’excepcionalitat a l’aqüífer del Fluvià Muga permetrà disposar d’una dotació d’aigua per habitant i dia de 230 litres (en la situació d’emergència era de 200 litres). Així mateix, es mantenen les mesures d’estalvi següents:

  1. Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40% o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades (en emergència era del 80%).
  2. Reducció del 15% dels consums d’aigua dels usuaris industrials (en emergència era del 25%).
  3. Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15% en usos assimilables a urbans i 50% en reg).
  4. Reducció del 30% en els usos ramaders (en emergència era del 50%). Possibilitat de flexibilitzar aquestes reduccions presentant un Pla d’estalvi d’aigua a l’ACA.
  5. Resta prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència d’arbres o plantes que es farà gota o a gota o en regadora). S’admet el reg municipal amb aigües freàtiques únicament en cas que no suposi una reducció de la disponibilitat d’aigua per a l’abastament domiciliari.

La resta de mesures en aquest escenari les podeu consultar en aquest enllaç.

Pel que fa a la resta d’unitats, tot i la lleugera millora de les reserves, s’ha decidit mantenir els escenaris actuals com a mesura de precaució, tenint en compte que l’increment de volums ha estat lleuger abans d’entrar a l’estiu, que és l’època de l’any amb més consum, major evaporació per la calor i una menor afluència de pluges.

Resolució definitiva dels ajuts per a la reparació de fuites

El Govern també ha explicat avui que ja està publicada la resolució definitiva del director de l’ACA amb el total dels ajuts que s’atorgaran per a la reparació de fuites i de la millora de l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals. Aquesta línia d’ajuts, que ha estat pionera i que aborda una competència que és dels ajuntaments, destinarà un total de 130 milions d’euros per a diverses actuacions de millora en més de 707 ajuntaments, concretament un total de 827 projectes. Es pot consultar el llistat definitiu en aquest enllaç.

Comissió de desembassament extraordinària del Ter-Llobregat

Finalment el Govern ha informat que el pròxim dilluns, 3 de juny, se celebrarà un comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat. La comissió se celebrarà complint amb el compromís adquirit per part del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, David Mascort, amb les comunitats de regants del Baix Ter per ampliar el volum d’aigua disponible pel sector primari si les pluges persistien durant aquest mes de maig.

En concret, el 30 d’abril el conseller va informar a les comunitats de regants que aleshores es podien desembassar 12,67 hm3 a partir de l’anàlisi que es va fer de l’evolució de les reserves i la distribució dels volums desembassats amb l’objectiu de continuar garantint tots els usos. A més, es van abordar mesures addicionals que permetien garantir fins a 4,5 hm3 més als desembassats, per arribar 17 hm3 aproximadament. Finalment, a la comissió de desembassament del sistema Ter-Llobregatcelebrada a principis de maig es va decidir ampliar el volum d’aigua desembassat fins els 27 hm3 per al reg. Amb les precipitacions de les darreres setmanes, el Govern ha aprovat celebrar una darrera comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter-Llobregat el 3 de juny amb l’objectiu de garantir l’activitat agrària.


undefined
undefined
undefined
undefined