El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb Forestal Catalana, juntament amb la Societat de Pescadors de Lleida i la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting, i amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, duran a terme, demà dimecres, 29 de maig, l’alliberament d’un centenar de ciprínids autòctons en una zona de pesca controlada del riu Segre, al seu pas per la ciutat de Lleida, en el marc de la celebració de la Setmana de la Natura, i amb la participació d'uns 150 alumnes del Col·legi Maristes Montserrat de la capital lleidatana. L’actuació tindrà lloc a les 11:30 hores, al tram de riu comprès entre la Passarela dels Maristes i el pont de l’Avinguda de l’Estudi General.

L’objectiu principal d’aquest alliberament d’una vintena d’exemplars de barbs de l’Ebre (Luciobarbus graelsii) i uns 80 de bagra (Squalius sp.) és fonamentalment pedagògic, en tractar-se d’una actuació d’educació i sensibilització ambiental, en aquest cas adreçada a escolars.

L’acte comptarà amb la participació de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Dolors Vila, i també ha estat impulsat per l’Escola Municipal de Pesca de Lleida. Els exemplars a alliberar procedeixen d’Aiguanatura dels Ports SL, a Alfara de Carles, centre col·laborador del Departament per al manteniment de peixos autòctons.

Val a dir que els propers dies 17 i 20 de juny, i com avui, juntament amb Forestal Catalana i el Cos d’Agents Rurals, es durà a terme un altre alliberament de ciprínids autòctons en una zona de pesca lliure sense mort també al riu Segre, al seu pas pel terme municipal de Térmens, a la Noguera. En concret, es tractaria d’uns 140 exemplars de barbs de l’Ebre i uns 80 de bagra, últims exemplars mantinguts en captivitat pendents d’alliberar.

Tots aquests exemplars procedeixen de rescats relacionats amb la sequera realitzats pel Departament i dipositats en el centre d’Aiguanatura per a garantir la seva supervivència.