1. En el marc d’aquest operatiu, que es va activar el passat 16 de maig, es van controlar fins a 1.331 motos i es van detenir vuit persones, dues de les quals per sostracció d’aquests vehicles
  2. Aquest dispositiu, liderat per la DIC, reforça la seguretat amb més controls policials al carrer i en tallers. Un dels màxims objectius és generar intel·ligència policial per millorar les investigacions i detenir els autors
  3. L’any 2023 es van sostreure 2.587 motos a Barcelona, un 40% es van recuperar. Durant el mateix període es van detenir 119 persones per robatori i furt d’ús de vehicle, 83 de les quals havien sostret motocicletes
  4. L’operatiu compta amb el desplegament coordinat d’agents de Seguretat Ciutadana i d’investigació, de l’ARRO, dels Grups Regional de Motos, de Delinqüència Urbana i de la Divisió de Trànsit

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal de Barcelona han activat a la ciutat el dispositiu Senda contra el robatori de motocicletes i ciclomotors. L’any passat se’n van sostreure 2.587, de les quals 1.028 es van recuperar. Durant el mateix període es van detenir 119 persones per robatori i furt d’ús de vehicle, 83 de les quals havien sostret motocicletes.

El dispositiu Senda es posa en marxa per donar resposta a aquesta activitat delinqüencial des d’una vessant preventiva i d’investigació amb l’objectiu de reduir els fets delictius en aquest àmbit. El màxim objectiu és generar intel·ligència policial per conèixer amb profunditat aquest fenomen i abordar amb més coneixement les investigacions per incrementar les detencions, detectar els llocs on s’estan produint aquests fets i identificar tallers de reparació que actuen com a receptardors de peces sostretes. Prèviament a la posada en marxa d’aquest operatiu, els investigadors de la DIC van fer una diagnosi d’aquesta activitat delinqüencial per tal de desplegar el dispositiu Senda i els controls policials en aquells punts de més interès per als investigadors.

Darrera dels robatoris de motocicletes hi ha dues motivacions. D’una banda, la sostracció es realitza per cometre altres fets delictius, i de l’altra, per revendre les motos a terceres persones o grups criminals, ja sigui íntegrament o per peces.

Aquest operatiu, que es va posar en marxa el passat 16 de maig al centre de la ciutat, es mantindrà durant els propers mesos i s’anirà desplegant en diferents zones de la ciutat en funció dels llocs on es produeixen aquests fets delictius. De fet, el 93,4 % de robatoris es registren al carrer i el districte de l’Eixample es la zona amb més afectació. La intel·ligència policial que s’anirà obtenint permetrà enfocar amb més precisió com es realitzen aquests controls,en quin punts de la ciutat, i sobre quins establiments.


Activació de Mossos d’Esquadra de Barcelona, Trànsit i la DIC

El dijous 16 de maig es van desplegar efectius de Seguretat Ciutanana de diferents comissaries, de les Unitats d’Investigació, de l’Àrea Regional de Recursos Operatius, del Grup Regional de Motos, del Grup de Delinqüència Urbana, de la Unitat Regional de Medi Ambient i de la Unitat Regional de Policia Administrativa. També hi van participar efectius del Grup de Recerca de Documentació de la Divisió de Trànsit i la Unitat de Drons. La DIC es va encarregar de liderar i coordinar el desplegament policia que va comptar amb la col·laboració d'agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i d’Inspecció de Treball, per dur a terme les inspeccions a locals.

Les accions operatives que es van fer, a més del patrullatge de prevenció i identificació de motocicletes estacionades a la via pública, van ser inspeccions a tallers de reparació de motocicletes i controls d’aquestes.


8 detinguts i 16 motocicletes recuperades

El resultat d’aquest dispositiu va ser de 1.331 motocicletes controlades, de les quals 16 estaven sostretes i es van recuperar, tres inspeccions administratives a tallers de reparació de motocicletes ubicats al districte de Nou Barris, on es van aixecar actes administratives per infraccions per part de Guàrdia Urbana de Barcelona i la Unitat Regional de Medi Ambient del Cos de Mossos d’Esquadra. A més, la Inspecció de Treball va aixecar acta ja que dos treballadors no tenien el contracte de treball vigent.

Vuit persones van ser detingudes, una per requeriment judicial, dues per robatori i furt d’ús de motocicleta (un d’ells no tenia antecedents i l’altre quatre), una per robatori amb força a interior de vehicle i requeriment judicial, una per trencament de condemna i tres per furt.


Dispositiu amb controls al carrer, en establiments i tallers de reparació

Els principals objectius del dispositiu son:

  1. Generar intel·ligència policial en aquest àmbit
  2. Prevenir fets delictius que es poden produir en zones on, d’acord amb els mapes delinqüencials, hi ha un impacte major d’aquests tipus de delictes
  3. Identificar, denunciar i detenir els autors d’aquest fets
  4. Intervenir estris utilitzats en les sostraccions
  5. Identificar i donar compliment a persones que tinguin requeriments policials i/o judicials pendents
  6. Recuperar motocicletes sostretes
  7. Fer inspeccions administratives en establiments oberts al públic implicats en la receptació/ venda de peces
  8. Fer controls de pas per identificar vehicles susceptibles del trasllat de motocicletes sostretes


Motos amb claus posades o carregades directament en furgonetes

Els autors dels fets solen sostreure motocicletes amb claus posades (deixades al contacte per distracció del seu propietari) o bé carregant-les en furgonetes. En ocasions, les deixen aparcades un temps per esbrinar si porten algun dispositiu de seguiment. Quan confirmen que no el tenen, les porten a desballestar en una nau industrial o taller mecànic ubicat al voltant de l’àrea metropolitana. Un cop desballestada, les peces es revenen en el mercat il·lícit, o es traslladen a altres països europeus o del Magrib en camions de mercaderies o furgonetes.


Consells de seguretat

Per minimitzar el risc de robatori de la vostra motocicleta, podeu seguir els següents consells de seguretat:

  1. No deixeu res de valor dins
  2. Intenteu estacionar-la en llocs il·luminats
  3. Valoreu instal·lar sistemes de seguretat o d’alarma
  4. Contacteu immediatament al 112 si veieu alguna actitud que us faci sospitar
  5. En cas que us la trobeu forçada, no toqueu res i contacteu al 112


Oficina de Comunicació

Sabadell, 29 de maig de 2024