EXT

El Govern ha destinat 48,5 milions d'euros els dos primers anys de la guerra d'Ucraïna

query_builder   29 maig 2024 14:59

event_note Nota de premsa

El Govern ha destinat 48,5 milions d'euros els dos primers anys de la guerra d'Ucraïna

  1. El 2022 i el 2023, la Generalitat de Catalunya ha destinat 48,5 milions d’euros en ajut oficial al desenvolupament per fer front a l'emergència humanitària provocada per la guerra d’Ucraïna
  2. Les actuacions han estat coordinades de forma transversal per diversos departaments del Govern 
EXT{"name":"2024/05/29/13/51/2d65f5d6-0d0f-47be-9b6f-9ab153e72456.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":169494}


El Govern ha destinat el 2022 i el 2023 més de 48,5 milions d’euros a actuacions per fer front a l’emergència humanitària derivada de la guerra d’Ucraïna, en concepte d’ajut oficial al desenvolupament.

Les accions, que han estat transversals, s’han coordinat amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona a través del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, i han tractat diversos àmbits.

Entre les actuacions hi ha hagut, per exemple, el finançament de cinc projectes d’acció humanitària implementats per les entitats Acció contra la Fam, Farmamundi, la Creu Roja, l’Associació CESAL, i l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Aquestes intervencions, finançades per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, han anat destinades a l’assistència alimentària, de salut, aixopluc i refugi, entre d’altres àmbits.

Alhora, d’acord amb les necessitats expressades pel consolat d’Ucraïna a Barcelona, el Departament de Salut ha enviat material sanitari divers a la zona del conflicte i s’han atès pacients ucraïnesos arribats a Catalunya; a més, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha liderat l’acollida de les més de 40.000 persones que han passat per Catalunya, de les que més de 25.000 encara avui hi romanen. Tot plegat, gestionat sota l’eix de transformació feminista del Govern.

Paral·lelament, també es va habilitar un circuit d’urgència per a l’acolliment de menors d’edat ucraïnesos sense tutors legals per part del Departament de Drets Socials. Ara mateix, el Departament encara n’atén a més d’un centenar.

A més, el Departament de Justícia ha posat a disposició els serveis d’atenció a la víctima del delicte que hi ha al país; el Departament d’Educació ha establert un operatiu especial per garantir el dret d’escolarització a tots els infants arribats al país; i el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya ha acompanyat 2.239 persones refugiades que han pogut accedir als diferents programes ocupacionals.

Finalment, a través del Departament de Cultura, s’ha elaborat materials per facilitar la comunicació amb la població ucraïnesa i l’aprenentatge del català, i s'han distribuit a les biblioteques públiques fins a 1.400 llibres infantils en ucraïnès impresos a Catalunya.

Compromís amb Ucraïna i el poble ucraïnès

Des del primer dia de la invasió russa a Ucraïna, el 24 de febrer de 2022, el Govern ha expressat el seu compromís amb el poble ucraïnès i ha col·laborat amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona per donar resposta a les necessitats existents. Durant aquests anys, vora 40.000 ucraïnesos han passat per Catalunya i al voltant de 25.000 s'hi han establert.

Més enllà de l’ajut humanitari i de l’acollida de persones refugiades, el Govern també s’ha adherit a l’Aliança Europea de Regions i Ciutats per a la Reconstrucció d’Ucraïna per coordinar una resposta a escala europea en la fase posterior a la guerra.

El passat febrer, amb motiu del segon aniversari de l’inici de la guerra, el Govern va organitzar un acte al Palau de la Generalitat per reiterar el suport a Ucraïna. Allà, l’executiu va defensar les negociacions d'adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea.

undefined
undefined
undefined
undefined