1. Aquesta trobada ha permès debatre sobre la implementació del model a Catalunya des del seu desplegament l’any 2020
Trobada Barnahus{"name":"2024/05/30/15/18/c41b6d0d-315f-412b-9e2b-65cd699a24d1.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":288538}

El Departament de Drets Socials ha organitzat una jornada dedicada a l'Estratègia Barnahus, amb l’objectiu d’abordar de manera integral els abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. La jornada ha comptat amb la participació d'experts i responsables de diverses institucions.

La conferència principal ha estat a càrrec de Bragi Gudbrandsson, fundador del model Barnahus i membre del Comitè dels Drets del Nen de Nacions Unides. La creació del model Barnahus l’any 1998 va donar resposta als abusos contra infants i adolescents i va permetre afrontar-ho de la forma menys traumàtica possible. Aquesta iniciativa es va iniciar a Catalunya l’any 2020 amb una prova pilot a Tarragona i, des d’aleshores, han entrat en funcionament un total de 14 Barnahus repartides per tot el territori català.

La jornada ha continuat amb una taula rodona sobre l’estat de la implantació de l’Estratègia Barnahus a Catalunya, moderada per Joan Mayoral, coordinador de Barnahus a Catalunya. Aquesta taula ha comptat amb la participació de Lídia Serratusell, cap de l’Àrea de Reparació i Atenció a la Víctima de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil del Departament de Justícia, Drets i Memòria; Assumpta Ricart, gerent de Processos Integrats de Salut del Servei Català de la Salut; Neus Folguera, coordinadora de la Unitat de Suport a l'Alumnat en situació de Violència (USAV) de la Direcció General de l'Alumnat del Departament d’Educació i Rosa Codina, subdirectora de Gestió de Serveis i Recursos d’Atenció a les Violències Masclistes de la Direcció General per a l’erradicació de les violències masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes.

La directora general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, Ester Cabanes, ha tancat la jornada destacant la importància de la col·laboració interinstitucional per a la implementació efectiva de l’Estratègia Barnahus a Catalunya.

Què és la Barnahus?

Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

1  

Imatges

Jornada Barnahus

Jornada Barnahus 222833