1. L’esdeveniment se celebrarà els propers dies 11 i 12 de juny i donarà a conèixer els casos d’èxit de nous models de negoci circulars existents a Catalunya per generar un espai de trobada per actors de l’àmbit públic, privat i tercer sector


  1. Es comptarà amb la participació d’empreses tractores i sessions sectorials participatives per crear una visió estratègica compartida per afavorir iniciatives i projectes de referència
Moment de la roda de premsa.
Moment de la roda de premsa.
{"name":"2024/06/05/11/46/24891da7-8008-4665-a0d0-d601ad7149a2.JPG","author":"ARC","type":"0","location":"0","weight":2146476}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha organitzat per a la setmana vinent, els dies 11 i 12 de juny, una nova edició del Congrés Catalunya Circular. L’esdeveniment, que se celebrarà a la seu de l’Institut Nacional d’Educació Física (INEF) de Catalunya, s’ha consolidat com a punt de trobada de referència pels actors més influents dels sectors públic i privat sobre l’economia circular i regenerativa del país, com ho demostra el fet d’haver exhaurit ja les seves 400 entrades disponibles en menys de 15 dies

En l’edició d’enguany el Congrés Catalunya Circular donarà visibilitat a diferents casos d’èxit sobre nous models de negoci circulars, com la servitització, el recondicionament, els sistemes take-back o la preparació per a la reutilització (PxR) i a models de governança existents en l’economia circular a través de diferents taules rodones d’àmbits europeus, autonòmics, regionals i locals. Una edició, doncs, que comptarà amb més de 40 persones ponents, expertes i influents en la circularitat, com el doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i director de la Càtedra Lideratges i Sostenibilitat d’Esade; Àngel Castiñeira, la secretària general de l’ACR+; Françoise Bonnet, el director comercial de Safechem; Iñaki Barrenechea, o la vicepresidenta de sostenibilitat de Kave Home; Alba Obiols, entre molts d’altres.

A més d’explicar l’ecosistema d’economia circular existent a Catalunya, el Congrés Catalunya Circular també comptarà amb sessions paral·leles per abordar i analitzar els reptes verticals i oportunitats de l’economia circular al nostre país a través d’alguns sectors estratègics, com el dels residus, el tèxtil i moda, el de la construcció o el d’envasos i embalatges. Aquest intercanvi de coneixement, innovació, estratègies i casos d’èxit entre iniciatives tractores, empresariat i institucions vol crear una visió compartida que afavoreixi iniciatives i projectes d’àmbit circular.

Així ho ha explicat avui en roda de premsa la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, que ha posat de relleu la importància de presentar el congrés precisament en el marc del Dia Mundial del Medi Ambient per reforçar el compromís del Govern amb la sostenibilitat i amb l’economia circular a Catalunya. “La circularitat ha vingut per quedar-se”, ha afirmat Barnadas, afegint que “aquest congrés troba la seva llavor en el Circular Economy Hotspot que es va celebrar a Catalunya l’any 2021 i té com a objectiu posar a treballar conjuntament tots els actors de l’economia catalana, amb especial menció a indústria, empreses i el tercer sector”.

El director de l’ARC, Isaac Peraire Soler, ha subratllat que “el Govern de Catalunya ha fet una aposta clara per a l’impuls de l’economia verda i circular amb un conjunt d’iniciatives i estratègies recollides en el Full de Ruta de l’Economia Circular a Catalunya (FREEC) 2030”.

Per la seva banda, la directora general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental, Mireia Boya e Busquet, ha parlat del Pla d’Acció de Compra Pública Verda a Catalunya 2022-2025, destacant que “l’any 2023, el 49% de l’import total adjudicat per la Generalitat de Catalunya incorporava clàusules ambientals en les licitacions.”

Un congrés de dos dies

El primer dia de congrés, l’11 de juny, comptarà amb la presència i la cloenda a càrrec del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort Subiranas. Durant el matí es duran a terme ponències centrades en iniciatives estratègiques públiques i privades en l’àmbit europeu i català i taules rodones amb empreses de sectors clau en l’economia catalana, on es tractaran aspectes com ara l’impuls de la circularitat des de l’Administració, la governança de l’economia circular, l’aplicabilitat de la normativa actual, la sostenibilitat, la innovació i la tecnologia.

El dia 12 de juny es dedicarà a visites tècniques a casos d’èxit d’empreses centrades en models circulars com són el disseny circular, l’optimització de processos industrials, la millora del reciclatge, recuperació i valorització de materials i la lluita contra el malbaratament alimentari.

Visita a casos d’èxit

Les visites de dimecres 12 de juny es faran en quatre en grups diferenciats. El primer estarà centrat en el disseny circular i models de negoci per allargar la vida útil dels productes. Per conèixer alguns exemples es visitarà la planta del fabricant de màquines de cafè Ibertital, a Sant Feliu de Llobregat, guardonada amb el Premi Rezero 2023, i que aposta pel recondicionament i reinstal·lació de les màquines de cafè. Una jornada que continuarà més tard amb la visita a la fàbrica de Textil BCH-Techni Tiger, a Moià, guanyadora del Premi Catalunya Ecodisseny 2023 pel seu teixit Ecoloop UB per a roba laboral, que conté fins a un 65% de fibres reciclades.

El segon grup coneixerà exemples d’optimització de processos industrials a través de la innovació i la col·laboració. En primer lloc, es visitarà la planta de Girbau, a Vic, i el seu espai de col·laboració des d’on es desenvolupen projectes d’innovació i circularitat amb diferents actors, Girbau Lab. Seguidament, serà el tron de Proquimia, proveïdors de productes de neteja professional sostenibles i solucions per a processos industrials.

El tercer grup coneixerà exemples de solucions avançades per millorar el reciclatge, recuperació i valorització de materials. En primer lloc, es visitarà la companyia biotecnològica Bioiberica, a Palafolls, que desenvolupa biomolècules per a la indústria farmacèutica, veterinària i agrícola. Seguidament, serà el torn de la planta de Ferimet, a Granollers, filial de CELSA Group TM, dedicada a la recuperació i tractament de materials fèrrics i no fèrrics per a la seva valorització.

Finalment, es podran conèixer casos de recuperació de valor de productes al final de la seva vida útil, com la producció de bioplàstics biodegradables i biocompatibles a partir de residus orgànics, que realitza Venvirotech a Santa Perpètua de Mogoda, i la valorització de residus procedents de la construcció, excavació i demolició per a l’obtenció d’àrid reciclat com a matèria primera secundària, de la mà d’Hercal, a Terrassa.

Els mitjans interessats a assistir a les visites poden contactar amb l’Oficina de Comunicació de l’ARC a través de l’adreça de correu premsa.arc@gencat.cat.


També podeu consultar el programa del congrés.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 2146476

Foto 2

Foto 2 1566592

Cartell del congrés

Cartell del congrés 121202