Visita a empresa productora de calces

Petites i mitjanes empreses catalanes fabriquen els productes menstruals reutilitzables de l'acció 'La meva regla, les meves regles'

query_builder   6 juny 2024 13:48

event_note Nota de premsa

Petites i mitjanes empreses catalanes fabriquen els productes menstruals reutilitzables de l'acció 'La meva regla, les meves regles'

  1. Torrent: “el Govern ha cercat implicar el sector empresarial en els reptes col·lectius, en la transformació verda, social i feminista del nostre teixit productiu, i això s’ha reflectit en aquesta mesura”.
  2. Verge: “Uns productes que cada cop tenen més demanda gràcies a iniciatives que segueixen el camí obert per La meva regla, les meves regles' i que s’estan duent a terme en altres països del tot el món".
  3. ‘La meva regla, les meves regles’ permet a les fàbriques tèxtils catalanes posicionar-se estratègicament, fomentant així el sector tèxtil català i la producció de km0.
Visita empresa productora{"name":"2024/06/06/13/32/b8e84627-ae77-4936-80ad-ecd1980339fe.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":99763}

Els productes menstruals reutilitzables que el Govern reparteix gratuïtament a les dones de Catalunya a través de les farmàcies amb 'La meva regla, les meves regles’ s’han produït a Catalunya seguint criteris de producció social responsable, respectant el medi ambient i les persones que hi treballen. De fet, l’acció ‘La meva regla les meves regles’ ha facilitat que hagin estat petites i mitjanes empreses catalanes les encarregades de produir-les fomentant així el sector tèxtil català i la producció de km0.

Ho han anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent Ramió, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, durant la visita que han fet aquest matí a l’empresa catalana ZD, una de les encarregades de fabricar productes menstruals reutilitzables. La companyia compta amb una fàbrica històrica del sector tèxtil a Mataró amb més de 100 anys d’experiència confeccionant roba interior 100% local, sostenible i artesanal.

"'La meva regla, les meves regles' busca garantir l’equitat menstrual, convertir-nos en un país més just, i alhora, també busca impulsar el sector tèxtil català, posicionant-lo estratègicament com a referent en la creació de productes menstruals reutilitzables" ha encetat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, en l’arrencada de la seva intervenció. "Uns productes que cada cop tenen més demanda gràcies a iniciatives que segueixen el camí obert per 'La meva regla, les meves regles' i que estan despertant l'interès d'altres països" ha assenyalat la consellera.  

A més, Verge ha assegurat que la producció es fa garantint les màximes qualitats "tant des del punt de vista material, amb teles i filatures orgàniques, com des del punt de vista humà, com n'és exemple la fabrica ZD que compta amb una plantilla qualificada que treballa a la mateixa localització des de l’any 1920".

Per acabar la consellera Verge ha volgut remarcar que aquests productes menstruals reutilitzables són fruit de la recerca d'alternatives per gestionar la menstruació duta a terme per moltes dones "És gràcies també a la seva recerca i als prototips que feien de manera artesanal que avui tenim tots aquests productes al nostre abast. Des d'aquí també el nostre reconeixement a totes les dones pioneres que encara ara ens ajuden a avançar".

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent Ramió, ha destacat que “‘La meva regla, les meves regles’ és una política pública de suport a les dones i una iniciativa que ajuda a la indústria tèxtil catalana, genera noves oportunitats per les pimes catalanes i afavoreix el treball de qualitat”. Així mateix, Torrent ha destacat que “el Govern ha cercat implicar el sector empresarial en els reptes col·lectius, en la transformació verda, social i feminista del nostre teixit productiu, i això s’ha reflectit en aquesta mesura”.

La fabricació de productes menstruals reutilitzables representa una oportunitat per al sector tèxtil del Maresme. Aprofitant la seva tradició tèxtil i la seva capacitat d'innovació i compromís amb la sostenibilitat, les empreses poden liderar aquest mercat en creixement i convertir-se en un referent de la producció tèxtil sostenible i la moda circular.

Visita empresa productora de calces{"name":"2024/06/06/13/33/3b00d16b-8816-4b21-91d8-c52dd7767a7c.jpg","author":"IFE","type":"0","location":"0","weight":89834}


La industria de la moda catalana i europea ha de liderar un nou model internacional basat en la circularitat i la sostenibilitat com a element diferenciador. Una aposta de futur amb una clara tendència d’una societat i un mercat que demanda més qualitat, consciència ecològica i transparència en l’elaboració i distribució dels productes.

L’empresa ZD està produint una part dels lots de calcetes menstruals reutilitzables de ‘La meva regla, les meves regles’ des del bell mig de la ciutat de Mataró i ho fa garantint les màximes qualitats, tant des del punt de vista material, amb teles i filatures orgàniques cosides de manera artesanal basant-se en la moda lenta, com des del punt de vista humà, amb una plantilla qualificada que treballa a la mateixa localització des de l’any 1920. La plantilla està integrada en un 93% per dones i recentment l’empresa ha decidit apostar per la contractació de dones majors de 44 anys amb risc d’exclusió social. En definitiva, es tracta d’una producció responsable, que redueix l’impacte mediambiental, fent servir materials biodegradables i orgànics lliures de substàncies tòxiques i que es porta a terme generant ocupació de qualitat.

El conseller d’Empresa i Treball i la consellera Verge han mantingut una petita reunió amb les persones responsables de l’empresa i algunes de les treballadores. Tot seguit han pogut visitar les instal·lacions de la fàbrica i conèixer de prop el procés d’elaboració de les calces menstruals reutilitzables. La filatura i tintura dels materials arriben ja preparats des d’una empresa de Cabrera, un cop a Mataró les treballadores de ZD fabriquen les calces en cadena; cosir 4 tipus diferents de teles i afegir les gomes, rematar les calces i incorporar les etiquetes, controlar la qualitat i empaquetar-les. En total, més de 15 professionals encarregades de fabricar una a una totes les calces que es produeixen des d’aquest negoci familiar.

En total són cinc les petites i mitjanes empreses catalanes responsables dels productes menstruals reutilitzables de ‘La meva regla, les meves regles’. Són empreses de Mataró, Balsareny, Barcelona, Lleida i Sant Cugat del Vallès.

‘La meva regla, les meves regles’

La distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a les farmàcies que busca garantir el dret a l’equitat menstrual continua en funcionament. Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil). És important tenir en compte que en el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques expliquen d'una manera senzilla quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyen en l’elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada persona, tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds. És per aquesta raó que es recomana anar a la farmàcia amb temps, per tal d’escollir el producte després de rebre tota la informació i l’assessorament especialitzat. 

L’entrega del producte és immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas, es podrà demanar, com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48h.

2  

Imatges

Visita per conèixer els detalls de producció

Visita per conèixer els detalls de producció 99763

Imatge amb producte final

Imatge amb producte final 89834

undefined
undefined
undefined
undefined