- Les dades d’activitat s’han donat a conèixer durant la Trobada pel Creixement Econòmic Sostenible que ha tingut lloc a Tortosa.
- La consellera d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, ha inaugurat la jornada i la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha fet la ponència sobre la banca pública de promoció de Catalunya.
L’Institut Català de Finances (ICF) ha finançat, durant el 2023, 161 empreses i entitats a les Terres de l’Ebre per un import total de 16 milions d’euros. L’entitat financera pública ha compartit aquestes dades en el marc de la Trobada pel Creixement Econòmic Sostenible organitzada per la banca pública de la Generalitat de Catalunya a Tortosa aquest dijous i que ha reunit més de 80 representants d’empreses, entitats i agents econòmics del territori.
Durant el 2023, la banca pública de la Generalitat ha més que duplicat el seu finançament en préstecs i avals a la vegueria de les Terres de l’Ebre, que ha passat de 6,1 milions el 2022 a 16 milions. Pel que fa a les operacions, han augmentat de 21 a 181, de forma que el nombre d’empreses que han rebut finançament de l’ICF s’ha multiplicat gairebé per nou.
Aquest impuls el 2023 s’explica sobretot pel desplegament de la línia de préstecs ICF Agroliquiditat de suport al sector primari, així com pels fruits de la feina que estan duent a terme les delegacions comercials.
La inauguració de la jornada ha anat a càrrec la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, que ha subratllat la tasca de suport i acompanyament que realitza l’ICF com a banca pública de promoció a Catalunya: “Des del Govern de la Generalitat continuem apostant perquè l’ICF esdevingui un actor cada cop més rellevant i útil per al finançament de les empreses de les Terres de l’Ebre i del conjunt del país”.
Per a la consellera, l’ICF és també una “eina fonamental i imprescindible” per abordar els reptes i les oportunitats de futur de l’economia catalana cap a un creixement més sostenible: “Cal enfortir els sectors més tradicionals que són cabdals per a la nostra economia, però també ajudar a impulsar sectors nous i estratègics que seran determinants per a la prosperitat futura de qualsevol nació”.
En aquest sentit, Mas Guix també ha explicat que, “per primera vegada en la història”, l’ICF ha generat 25 milions d’euros en dividends que “revertirà en benefici de la ciutadania”, ja que els destinarà, d’una banda, a bonificar noves línies de préstecs en l’àmbit de l’habitatge social, el sector primari i el petit comerç de proximitat; i, de l’altra, a cobrir el desplegament territorial de l’ICF amb l’obertura d’oficines d’atenció al públic. “Així, per reforçar aquesta presència territorial, veurem com d'aquí als propers mesos l’ICF comença aquesta obertura de delegacions físiques a les principals ciutats de Catalunya”, ha conclòs.
Per la seva banda, la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera Planas, ha presentat les dades d’activitat de l’entitat a les Terres de l’Ebre registrades des del 2022 fins a l'actualitat i ha destacat que “l’ICF està al costat de les companyies en moments importants i clau del seu cicle de vida: reindustrialització, transició sostenible, innovació, creixement i internacionalització”.
“Volem traslladar a les empreses de Tortosa i les Terres de l’Ebre que, si teniu projectes importants, des de l'ICF ens comprometem a fer el possible per acompanyar-vos en el vostre finançament a molt llarg termini o en inversió. Volem ser-vos útils i àgils”, ha afegit Servera.
De la mateixa manera, Servera ha assegurat que “a l’ICF no competim amb el finançament del sector privat, sinó que tenim la vocació pública de complementar l’oferta i oferir un assessorament personalitzat que doni resposta a les necessitats específiques de cada projecte”.
Després de la intervenció de la consellera delegada de l’ICF, Núria Masip, consultora estratègica, ha impartit una ponència sobre marca personal i LinkedIn.
Taula rodona de debat econòmic amb PIMEC, la Cambra de Comerç de Tortosa i AECE
La taula rodona de debat econòmic amb la qual s’ha conclòs la jornada ha comptat amb Elisabet Zapater, presidenta de PIMEC de les Terres de l'Ebre; Francisco Faiges, president de la Cambra de Comerç de Tortosa, i Maria José Fernández, presidenta de l'AECE.
“Les dades parlen per si mateixes. Estem molt contents de tenir un delegat comercial de l’ICF a les Terres de l’Ebre que doni continuïtat a la feina que l’entitat ja donava a terme aquí. Es nota que la banca pública ofereix una atenció que coneix les particularitats i les necessitats del territori”, ha manifestat Francisco Faiges.
Elisabet Zapater també ha remarcat que “l’aposta de l’ICF per tenir un delegat comercial a les Terres de l’Ebre ha tingut un clar efecte positiu”. A més, Zapater ha aprofitat la seva intervenció per assenyalar un dels reptes de futur de la vegueria: “El que hem de fer és que el sòl industrial disponible es pugui fer servir perquè aquest territori aprofiti la seva posició estratègica i el seu potencial”.
Maria José Fernández, per la seva banda, ha reivindicat la “necessitat de realitzar inversions en noves infraestructures que impulsin la competitivitat de les empreses de les Terres de l’Ebre”.